«Ο Μιχάλης Κακογιάννης προοριζόταν να γίνει δικηγόρος. Δεν ήταν καν 18 όταν το 1938 αναχώρησε μέσω Πορτ Σάιντ […] για Λονδίνο. Μπήκε με εξετάσεις στην ελληνική υπηρεσία του BBC, όπου έμεινε δέκα χρόνια. Εργαζόταν ως μεταφραστής και εκφωνητής έως το 1951. Εκεί γνώρισε τον Τζορτζ Οργουελ: “Τον βαριόμουν λίγο. Ηταν πολύ κλειστός άνθρωπος”. Εκανε παρέα με τον Νάνο Βαλαωρίτη, γνώρισε την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Νίκο Καζαντζάκη. […]
“Μιχαλάκη μου, όλοι έχουμε κυριολεκτικά ενθουσιαστεί με την ιδέα του σεναρίου”. Ετσι άρχιζε το γράμμα που έστειλε από την Αίγυπτο ο Τάκης Χορν στον Κακογιάννη (τον είχε γνωρίσει στο Λονδίνο) για το “Κυριακάτικο ξύπνημα”. Με την ιστορία της πρώτης του ταινίας έπεισε και άλλους να συμμετάσχουν: την Ελλη Λαμπέτη, τον Γιώργο Παππά και τον Μήλα, έναν πλούσιο παραγωγό, Ελληνα εξ Αιγύπτου» (απόσπασμα από τη βιογραφία «Μιχάλης Κακογιάννης – Σε πρώτο πλάνο», Χρήστος
Σιάφκος, εκδόσεις Ψυχογιός).
Αυτή λοιπόν ήταν η αρχή μιας θαυμαστής πορείας με σταθμούς που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου: «Στέλλα» (1955), «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956), «Το τελευταίο ψέμα» (1958), «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), «Ιφιγένεια» (1976).
Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει αυτό τον καιρό τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του με τη μεγάλη έκθεση «Μιχάλης Κακογιάννης: Ο κόσμος του – Ο κόσμος μας» την οποία επιμελείται ο εικαστικός και σκηνογράφος Κωνσταντίνος Ζαμάνης με τη συμβολή/συμβουλή του Διονύση Φωτόπουλου.
«Η έκθεση για τον Μιχάλη Κακογιάννη –για το έργο του, για να είμαστε πιο ακριβείς– προσπαθεί με έναν απλό τρόπο να καταδείξει το εύρος σε χρόνο και θεματικές των αναζητήσεών του. Προσπαθώντας να συνενώσουμε τις εξαιρετικά επεξεργασμένες φωτογραφίες από τις ταινίες του, την παρέμβαση στο κτίριο του ιδρύματος από τον εικαστικό Τζιμ Κόγκσγουελ, μικρά τεκμήρια/υλικά από τα γυρίσματα, τους στίχους του και την παρουσίαση όλου του αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη, θελήσαμε να δώσουμε στον επισκέπτη το έναυσμα να αναστοχαστεί, να ξαναγνωρίσει και να εμπνευστεί από το έργο ενός άντρα πολυσχιδούς, εμπνευσμένου και ακούραστου» γράφει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης.
Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στις αίθουσες με τα κοστούμια, τα σκηνικά και τις φωτογραφίες από τα γυρίσματα των ταινιών του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ανασυνθέσει με τη φαντασία του τις μέρες και τα έργα του σκηνοθέτη παρατηρώντας το γραφείο του –χώρος συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, γόνιμων διαφωνιών και δημιουργίας– και την κάμερά του.
INF0
Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος