Ολονύχτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες: Η Μελόνι αυξάνει την πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Ολονύχτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες: Η Μελόνι αυξάνει την πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Θρίλερ διαδραματίζεται στις Βρυξέλλες, καθώς το θέμα της στρατηγικής ατζέντας για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ έχει προκαλέσει τριγμούς στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την διαδικασία διαβούλευσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στο τιμόνι της ΕΕ στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με την νυν πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προορίζεται για δεύτερη θητεία.

Αν και έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, η συζήτηση δεν είναι εύκολη, καθώς η Μελόνι είναι ενοχλημένη από την μη συμμετοχή της στις συζητήσεις και την προτίμηση του ΕΛΚ να συζητήσει με τους Σοσιαλιστές και κυρίως τους Φιλελεύθερους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι έξι ηγέτες της ΕΕ είχαν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τα ονόματα που θα προτείνονταν – καθένας από αυτούς προέρχεται από ένα από τα τρία πρώτα κόμματα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

Οι προτάσεις είναι:

  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάια Κάλλας του κεντρώου κόμματος Renew Europe για τον ρόλο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Οι διαφωνούντες -και πρωτίστως η Τζόρτζια Μελόνι- θα εκτροχιάσουν τη συμφωνία;

Το μεγάλο ερώτημα που απαιτεί απάντηση, είναι το εξής: Οι διαφωνούντες -και πρωτίστως η Τζόρτζια Μελόνι- θα εκτροχιάσουν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων για τους «εκλεκτούς» τους;

Οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύτηκαν τα ονόματα εκπροσωπούν επίσης το ΕΛΚ, το S&D ή το Renew.

Πρόκειται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη της Ελλάδας, τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας για το ΕΛΚ, τον Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας και τον Όλαφ Σολτς της Γερμανίας για τους σοσιαλιστές και τον Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και τον Μαρκ Ρούτε της Ολλανδίας για την Ανανέωση.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγείται του δεξιού μπλοκ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), δεν συμπεριλήφθηκε στις συνομιλίες – παρά το γεγονός ότι το ECR εκτόπισε την Renew από την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές στις αρχές του μήνα.

Μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, η Μελόνι είπε οργισμένη ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι ζήτησαν από την ΕΕ να «ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από αυτόν που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα».

Χωρίς να αναφέρει ονόματα, επέκρινε «εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά ώριμοι για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και [που πιστεύουν] ότι η ολιγαρχία είναι ουσιαστικά η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας».

Ενώ από μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει κάποια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα ήθελαν να στείλουν την πρωθυπουργό της Ιταλίας στην «αγκαλιά» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος νωρίτερα εξέφρασε την αντίθεση της Ουγγαρίας στην προοπτική μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του προς άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Γράφοντας στο X, ο κ. Όρμπαν δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ, του S&D και των Φιλελευθέρων “αντιβαίνει σε όλα όσα βασίστηκε η ΕΕ”.

«Αντί για ενσωμάτωση, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης», δήλωσε ο κ. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούν «κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους»!

Το πρωί της Πέμπτης σύμμαχοι της κ. Μελόνι δήλωσαν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεν είχε ακόμη αποφασίσει αν θα υποστηρίξει τη νέα ηγετική ομάδα.

Ωστόσο, ακόμη και με την ενδεχόμενη υποστήριξη του κ. Όρμπαν, η κ. Μελόνι δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στους διορισμούς για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter