Ολονύχτια συνεδρίαση «θρίλερ» του Eurogroup με διακοπές και διαφωνίες

Κοντά σε ένα ιστορικό ναυάγιο βρίσκεται η Ευρώπη, αφού παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις και προσπάθειες για εξεύρεση κοινής λύσης όσον αφορά το ευρωομόλογο και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, όλες οι συζητήσεις φαίνεται να έπεσαν στο κενό.

Ένας συνδυασμό μέτρων, ύψους πάνω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ, δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε για το ύψος του ποσού ούτε για το ευρωομόλογο που ζητάει επίμονα η Ιταλία και η Ισπανία.

Η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μετά από δύο μεγάλα διαλείμματα, από τις 6.30 έχει ξεκινήσει ο τρίτος γύρος του Εurogroup και σε όλες αυτές τις ώρες. Το γερμανικό «μπλόκο» στο ευρωομόλογο και το ιταλικό «βέτο» στις άλλες λύσεις που προωθούνται φανερώνει πως κανείς δεν είναι πρόθυμος για συμβιβασμούς.

Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, γνωστοποίησε ο Λουίς Ρέγκο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 ώρα Ελλάδος, όπως έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, Λούις Ρέγκο, αλλά μάλλον «γκρίζος» και όχι λευκός καπνός πρέπει να αναμένεται, από το ατελείωτο ολονύχτιο θρίλερ, το οποίο θύμισε κάτι «από 17 ώρες διαπραγμάτευσης».

Από το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group είχε γίνει σαφές ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να υπάρξει κοινή γραμμή για το ζήτημα των Ευρωομολόγων, καθώς οι Βόρειοι ήταν ανένδοτοι. 

H Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης. Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα.