Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ξυλόκαστρο: Στα Τρίκαλα Κορινθίας κατευθύνεται η φωτιά – Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό (Videos)

Ολονύχτια προβλέπεται η μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία, καθώς το μέτωπο κατευθύνεται προς τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, η καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε από το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Ροζενά, εκτείνεται σε μήκος 32 χιλομέτρων. Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες, χωρίς να απειλεί σπίτια. Καίει αγροτικές καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.

Έκλεισε για προληπτικούς λόγους, λόγω της φωτιάς στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάχολη
«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως προσθέτει, «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

 

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους

«Ήχησε»  το 112

Το μεσημέρι της Δευτέρας εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα.

Το 112 καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Σοφιανά – Ρέθι».

Κάηκε η ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το πέρασμα της φωτιάς στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης της Κορινθίας είναι τεράστιες.

 

«Καμία υποδομή – Πας σαν το σκυλί στ’ αμπέλι»

«Αυτό που συνέβη δεν αντέχεται» ήταν τα λόγια της αδερφής ενός εκ των δύο νέων ανθρώπων που χάθηκαν στις φλόγες όταν πήγαν να βοηθήσουν έναν συγχωριανό τους στη φωτιά που μαίνεται στην Κορινθία. «Η φωτιά τους περικύκλωσε, το πυροσβεστικό έφυγε. Τους είπαν να φύγουν απ’ ότι μας είπαν, αλλά εκείνοι έμειναν εκεί». 

«Δεν υπάρχει υποδομή σε αυτή τη χώρα για να το κάνεις αυτό και πας σαν το σκυλί στ’ αμπέλι» απάντησε η αδερφή του θύματος, στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ που εκείνη τη στιγμή έλεγε ότι συμβαίνει συχνά να σπεύδουν άνθρωποι να βοηθήσουν. «Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα το 2024, από χθες το βράδυ έχω μιλήσει με τα πιο υψηλά πρόσωπα, αλλά κανένας δεν βοήθησε για τίποτα. Οι πιο χαμηλοί βοήθησαν» συμπλήρωσε.

«Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή και καμία οργάνωση» απάντησε η αδερφή του θύματος στον δημοσιογράφο και συνέχισε: «Ναι, ο στρατός ήρθε, ναι η πυροσβεστική ήρθε ναι ήρθαν και κάποια ελικόπτερα… και καθόντουσαν στον δρόμο. Η φωτιά δεν ήταν στην παλιά Εθνική Οδό. Να κινητοποιηθεί κάτι, η ΕΜΑΚ, δεν ξέρω τι… δεν είχαν χαθεί δύο ζώα, είχαν χαθεί δύο άνθρωποι. Του άλλου παιδιού η γυναίκα θα γεννήσει σε 20 μέρες… Στα παιδιά μας τι κόσμο θα παραδώσουμε; Τι ακριβώς ψηφίζουμε;» ανέφερε με σπασμένη τη φωνή για το πώς κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων ανδρών.

«Από τις τις 9:30 ήταν αγνοούμενοι και εγώ πάλευα από τις 10 το βράδυ και ανταπόκριση είχα από έναν γνωστό μου αστυνομικό, κάποιον άνθρωπο της ασφάλειας και τον διοικητή. Αυτοί βοήθησαν και ήρθε η ΟΠΚΕ στις 5 τα ξημερώματα. Μέχρι τότε δεν είχαν έρθει καν οι αρχές, ο ένας ήταν το μπαλάκι του άλλου» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σκάνδαλο με 200.000 άχρηστες κάρτες και εκατομμύρια… «χαζά» εισιτήρια

Τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία Νασράλα – Θέμα χρόνου η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο;

Γαλλία: Σε δίκη η Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Βρετανία κλείνει και τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει μισό δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν προκαλώντας την Κίνα