Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα κατά Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα κατά Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Τα πεπραγμένα (και μη) της ΝΔ κατά το πρώτο δίμηνο της νέας διακυβέρνησης στο στόχαστρο.

Στη θέση του αφέτη μπαίνει το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το σήμα εκκίνησης επί της ουσίας αφενός της ολομέτωπης επίθεσης στα πεπραγμένα των πρώτων δύο μηνών της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφετέρου του «ανοίγματος» του ΣΥΡΙΖΑ στους περίπου 1.800.000 ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για όλα τα θέματα που έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα», τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, οι 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι συντάξεις χηρείας, η απονομή των συντάξεων και η ψηφιακή σύνταξη, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι ρυθμίσεις για οφειλές στην εφορία, ακόμη και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και φυσικά η συμφωνία των Πρεσπών και η αφωνία της ΝΔ σε σχέση με όσα είπε και έκανε προεκλογικά.

Βασικός στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να καταδείξει ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» που επικαλείται η ΝΔ δεν έγινε τώρα «ως διά μαγείας μέσα σε δύο μήνες», όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του, αλλά εντός του 2018 με τη μη υπογραφή τέταρτου μνημονίου.

Πέρα όμως από την ολομέτωπη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του βάση αλλά και στο πολιτικό στίγμα και στην πολιτική του πρόταση για την οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Δρέποντας καρπούς των άλλων

Βασικός άξονας της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα το απόγευμα του επόμενου Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη ΔΕΘ θα είναι η οικονομία, με τον ίδιο αλλά και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, να κάνουν λόγο για αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καρπωθεί επιτεύγματα και πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία ήταν ψηφισμένη από τον Νοέμβριο του 2018, οι 120 δόσεις και το κοινωνικό κράτος. Ωστόσο λένε ότι υπάρχουν και τομείς, όπως τα εργασιακά, όπου η ΝΔ προσπαθεί να φέρει από την πίσω πόρτα μνημονιακές ρυθμίσεις (π.χ. τροπολογίες Βρούτση που αποτελούσαν πάγιο αίτημα του ΔΝΤ και του ΣΕΒ) ενώ παράλληλα επιδεικνύει καθεστωτική αντίληψη σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, όπως για παράδειγμα οι μεθοδεύσεις για ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την οποία η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ και θα εκδικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου, ή η τροπολογία για τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα και το… καλό πρόσωπο

Ειδικότερα για την οικονομία ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει εκ νέου από τον Κυρ. Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μία μονάδα με τη δημιουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού από τα ταμειακά διαθέσιμα του λεγόμενου κουμπαρά (cash buffer) από την τρίτη δανειακή σύμβαση και την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα των προηγουμένων ετών. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καταγγείλει ως απαράδεκτη την υπαναχώρηση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και ειδικότερα τον ισχυρισμό του ότι πρέπει πρώτα η χώρα να δείξει καλό πρόσωπο. Λες και από το 2010 και μετά οι πολίτες δεν έχουν δείξει αυτό το πρόσωπο.

Αναφορά αναμένεται να κάνει ο κ. Τσίπρας και στην επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ (περί τα 7 και πλέον δισ. με 3,5% επιτόκιο). Μια επαναγορά που ακόμη κι αν γίνει με προσφυγή στον δανεισμό (σήμερα τα επιτόκια είναι στο 1,5%), θα έχει πολύ μεγάλο όφελος για τα δημόσια ταμεία. Ο πρώην πρωθυπουργός θα εστιάσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καρπωθεί επιτεύγματα και πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι 120 δόσεις και το κοινωνικό κράτος.

Η αναγκαία μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας θα πει ότι δεν πρόκειται για προσχηματική προσπάθεια η οποία γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για προσπάθεια που εδράζεται σε πραγματικές ανάγκες έτσι όπως αναδείχτηκαν από τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα της Αριστεράς με κυβερνητικές ευθύνες και μάλιστα σε πολύ δύσκολη εποχή, με μια χώρα χρεοκοπημένη και γονατισμένη επί της ουσίας στους δανειστές και στα μνημόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση, όπου τα αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές ήταν απογοητευτικά, ζητώντας επί της ουσίας πιο ηχηρή παρουσία στον χώρο, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με αυτοδιοικητικά στελέχη από τη Μακεδονία που αντιδρούν στις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου.

Τέλος, ξεχωριστή αναφορά θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία εισέρχεται «σε μια νέα φάση κρίσης, πολιτικής και οικονομικής» και είναι επιτακτική ανάγκη για μια προοδευτική απάντηση στον συντηρητισμό και πολλές φορές ακραίο λαϊκισμό τύπου Ορμπάν και Σαλβίνι αλλά και στον οικονομικό δογματισμό.

Ετικέτες

Documento Newsletter