Ολοκληρώθηκε η τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου – «Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας»

Ολοκληρώθηκε η τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου – «Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας»
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025. Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου στο Κάιρο. Επίσης ο Πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τριμερής Σύνοδος μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με αποτέλεσμα οι τρεις ηγέτες των χωρών (Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, Σίσι) να κάνουν στις δηλώσεις του λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας σε ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε αρχικά για την τριμερή σύνοδο ότι είναι ένα «εξαιρετικά παραγωγικό και ανθεκτικό σχήμα συνεργασίας, το πιο προωθημένο στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών κρίσεων». Παράλληλα, ανέφερε ότι «στο Κάιρο επιβεβαιώσαμε πως στόχος της συνεργασίας μας είναι η σταθερότητα στην περιοχή, ενώ η συνεργασία αφορά πολλούς τομείς» και πρόσθεσε ότι «επαναλάβαμε τη δέσμευση των τριών κρατών να ενισχυθεί η ενεργειακή συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τον GREGY, που καθιστά την Ελλάδα και την Αίγυπτο γέφυρα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Αμοιβαία ωφέλιμες θα είναι και οι πρωτοβουλίες για την αποθήκευση άνθρακα, όσο η Ευρώπη οδηγείται στην απανθρακοποίηση».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία, χωρίς όμως να την αναφέρει, καθώς όπως είπε για τη σύνοδο, οι τρεις χώρες συμμερίζονται «τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας και αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός της διεθνούς νομιμότητας, που προκαλεί αχρείαστες εντάσεις».

«Η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί οτιδήποτε άλλο από ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι επικεντρώθηκε και στον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο θέλει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν στη Γάζα και ενημέρωσα τους δύο εταίρους μου για τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός. Η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί οτιδήποτε άλλο από ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Δεν μπορεί να υπάρξει περισσότερη αστάθεια, πρέπει να κάνουμε επίκληση στη λογική. Για τη Συρία, διατρανώσαμε τη σπουδαιότητα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και για τη μετάβαση σε μια πλουραλιστική Συρία».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «μιλήσαμε και για τη Λιβύη, στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της σταθερότητας στη χώρα. Η Αίγυπτος είναι στο μονοπάτι της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο για να υπάρξουν καλές σχέσεις και στο μέλλον. Από το 2014, η Κύπρος και η Ελλάδα μπόρεσαν να κατανοήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο, όντας μέλη της ΕΕ».

«Πολύ σημαντική η προσέγγιση για μια λύση του Κυπριακού»

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη είπε πως «όπως αναφέρει και το κοινό ανακοινωθέν, στόχος είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, η επίλυση των συγκρούσεων ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Βασικός πυλώνας σταθερότητας είναι η Αίγυπτος, μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση από τον διεθνή παράγοντα στην Αίγυπτο αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο».

Πρόσθεσε ότι «η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση των δύο πλευρών δείχνει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες. Στόχος της Κύπρου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων αυτών, ενόψει και της Προεδρίας στην ΕΕ από 1/1/2026».

Τόνισε, δε, πως «θεωρώ πολύ σημαντική την κοινή προσέγγιση για μια λύση του Κυπριακού και τον τερματισμό της Κατοχής. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι με βάση τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας»

Διαβάστε επίσης:

Ο Βελόπουλος καλεί τον… Έλον Μασκ στη Βουλή των Ελλήνων

Συνάντηση Φάμελλου – Δούκα: «Στην Αθήνα η προοδευτική συνεργασία ανέτρεψε τη δεξιά πολιτική»

Μητσοτάκης από Κάιρο: Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη

Ετικέτες

Documento Newsletter