Ολοκληρώθηκε σήμερα η εκταφή του Φρανθίσκο Φράνκο, από το μνημειακό του μαυσωλείο κοντά στην Μαδρίτη, 44 χρόνια μετά το τέλος ενός καθεστώτος που έχει αφήσει βαθιές πληγές που παραμένουν ανοικτές.
Ο δικτάτορας κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του, το 1975 και το ζήτημα της εκταφής, το οποίο δίχασε την ισπανική κοινή γνώμη, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως «μια μεγάλη νίκη της ισπανικής δημοκρατίας».
Το φέρετρο με τα λείψανα του Φράνκο μεταφέρθηκε από την επιβλητική βασιλική που έχει σκαφτεί στον βράχο του μαυσωλείου της Κοιλάδας των Πεσόντων από οκτώ μέλη της οικογένειάς του.
Οι απόγονοι του νικητή του αιματοβαμμένου ισπανικού εμφυλίου φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία», καθώς τοποθετούσαν το φέρετρο στο όχημα που επρόκειτο να το μεταφέρει στο ελικόπτερο. Προορισμός του το κοιμητήριο του Mingorubbio, βόρεια της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του.
Λίγες δεκάδες νοσταλγοί περίμεναν το φέρετρο, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. «Έσωσε την Εκκλησία και μας κράτησε προστατευμένους από τον Κομμουνισμό», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους.
Η διαταγή για την κατασκευή της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων) δόθηκε από τον Φράνκο το 1940, μετά την «ένδοξη Σταυροφορία» του κατά των «χωρίς Θεό» Δημοκρατικών. Η κατασκευή διήρκεσε μία εικοσαετία κι έγινε από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.
Στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης», ο Caudillo διέταξε τη μεταφορά και τον ενταφιασμό στην τοποθεσία αυτή, των λειψάνων 30.000 θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, Φρανκιστών, αλλά και Δημοκρατικών, που βγήκαν από νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους, χωρίς ποτέ να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.
Σάντσεθ: H εκταφή του Φράνκο βάζει τέλος «σε μια ανωμαλία για τη δημοκρατία»
Η εκταφή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μνημειώδες μαυσωλείο του βάζει τέλος σε μια «ύβρη», σε μια «ανωμαλία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
«Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην ηθική ύβρη του εγκωμιασμού ενός δικτάτορα σε δημόσιο χώρο» ανέφερε ο Σοσιαλιστής πολιτικός που είχε θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο του 2018. Μπαίνει έτσι τέλος σε μια «ανωμαλία για μια ευρωπαϊκή δημοκρατία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο του μαυσωλείου αυτού σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης που έχουν κυβερνηθεί στο παρελθόν από δικτάτορες.
«Η δημόσια απόδοση τιμής σ’ αυτόν τον δικτάτορα ήταν κάτι παραπάνω από αναχρονισμός και ανωμαλία, ήταν προσβολή για τη δημοκρατία μας», συνέχισε. «Το κύρος της δημοκρατίας μας ενισχύεται τόσο στα δικά μας μάτια όσο και σε εκείνα ολόκληρου του κόσμου”, έκρινε ο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο «η σημερινή Ισπανία είναι καρπός της συγχώρεσης αλλά δεν μπορεί να είναι προϊόν της λήθης».