Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 στην Φυσική και την Πληροφορική

Ο Νομπελίστας καθηγητής Φυσικής Serge Haroche και ο βραβευμένος με Turing καθηγητής πληροφορικής Michael Stonebraker ήταν οι κεντρικοί ομιλητές του κορυφαίου εκπαιδευτικού θεσμού

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης οι δυο κύκλοι των φετινών Διαλέξεων Ωνάση 2017, οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στην Πληροφορική και στη Φυσική, και πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι Διαλέξεις στην Πληροφορική, που είχαν ως θέμα τα Μεγάλα Δεδομένα και τις εφαρμογές τους, διήρκησαν από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου, όπου επτά διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες -μεταξύ των οποίων τρεις καθηγητές από το διάσημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)- κάλυψαν θέματα εφαρμογών των μεγάλων δεδομένων, τόσο στην οικονομία όσο και στη βιολογία και την ιατρική. Κεντρικός ομιλητής των διαλέξεων ήταν ο τιμηθείς με Βραβείο Turing (2014) Michael Stonebraker, ο οποίος λόγω προβλήματος υγείας που ανέκυψε έδωσε τις Διαλέξεις και συνομίλησε με τους φοιτητές μέσω βίντεο-διάσκεψης.

Η Γενική Ομιλία του Καθηγητή Stonebraker αφορούσε το πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θέμα της ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, το οποίο παρουσίασε ενσωματώνοντας και την προσωπική του εμπειρία, δίνοντας έτσι εξαιρετικά χρήσιμες οδηγίες στους φοιτητές.

Στις Διαλέξεις της Πληροφορικής συμμετείχαν συνολικά 69 φοιτητές από Ελλάδα και εξωτερικό και 9 μεταδιδάκτορες ερευνητές. Ο Καθηγητής Stonebraker ήταν ο 5ος Κάτοχος Βραβείου Turing (το αντίστοιχο Nobel στην Πληροφορική), ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στις Διαλέξεις Ωνάση.

Ένας Νομπελίστας και επτά συνολικά κορυφαίοι επιστήμονες στις Διαλέξεις Ωνάση στη Φυσική

Οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 στη Φυσική, που διεξήχθησαν από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 28 Ιουλίου, είχαν ως τίτλο «Quantum physics frontiers explored with cold atoms, molecules and photons» («Τα σύνορα της Κβαντικής Φυσικής όπως τα διερευνούμε με τη χρήση ψυχρών ατόμων, μορίων και φωτονίων»).

Οι Διαλέξεις είχαν ως αντικείμενο τις πλέον πρωτοποριακές εξελίξεις στο μέτωπο της Κβαντικής Φυσικής, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σύντομα και την καθημερινότητά μας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πολυάριθμες εφαρμογές στην κβαντική επιστήμη της πληροφορίας (κβαντική επικοινωνία και επιστήμη υπολογιστών) και στην ανάπτυξη νέων συσκευών ανίχνευσης και μέτρησης φυσικών παραμέτρων με πρωτοφανή ακρίβεια.

Επτά κορυφαίοι επιστήμονες από Ευρώπη και Αμερική με επικεφαλής τον Νομπελίστα Καθηγητή Serge Haroche του Collège de France του Παρισιού (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2012) παρουσίασαν στις διαλέξεις τους τόσο το θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και τις μελλοντικές εφαρμογές που μας επιφυλάσσουν οι αλματώδεις πρόοδοι που σημειώνονται στη περιοχή της Κβαντικής Φυσικής.

Στις Διαλέξεις της Φυσικής συμμετείχαν 68 φοιτητές από την Ελλάδα και τα διαπρεπέστερα ιδρύματα της Ευρώπης. Επίσης συμμετείχαν 10 μεταδιδάκτορες ερευνητές. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν καθ’ όλη την εβδομάδα των Διαλέξεων με τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου, γεγονός που μπορεί να αποβεί καθοριστικό για την μετέπειτα επιστημονική τους πορεία. Την Τετάρτη 26 Ιουλίου ο κ. Haroche έδωσε ομιλία που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ με θέμα το πώς η βασική έρευνα οδηγεί σε καινοτομίες, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 στην Πληροφορική και στη Φυσική αποτέλεσαν τον 23ο και 24ο κύκλο των Διαλέξεων, θεσμός ο οποίος διοργανώνεται από το 2001, πάντα με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΤΕ. Ο Καθηγητής Serge Haroche ήταν ο 18ος Νομπελίστας ο οποίος ήρθε στην Κρήτη ως Ομιλητής των Διαλέξεων.

Οι Διαλέξεις Ωνάση έχουν ως στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και απελευθέρωση δυνάμεων, νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών από το χώρο των θετικών επιστημών. Κάθε κύκλος Διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης τόσο των ομιλητών όσο και των φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το ΙΤΕ καλύπτει τα τοπικά έξοδα διοργάνωσης.