Όλο και πιο κοντά ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ

Όλο και πιο κοντά ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ

Ενώ συνεχίζει τη γενοκτονία στη Γάζα, η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορά του με τον Λίβανο αυξάνει τις πιθανότητες νέας περιφερειακής ανάφλεξης

Σε κόλαση επί γης έχει μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Ο εφιάλτης της πείνας εξαπλώνεται ασταμάτητα, ταλανίζοντας όλο και περισσότερους αμάχους, ενώ τα παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση. Το Ισραήλ προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας την ώρα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Ράφα. Οι κάτοικοι εξαναγκάζονται σε εσωτερικές εκτοπίσεις ξανά και ξανά, ως μέρος πλέον της καθημερινότητάς τους. Μια νέα, δραματική κανονικότητα.

Εν μέσω καύσωνα οι Παλαιστίνιοι είναι εκτεθειμένοι σε μολυσματικές ασθένειες, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και φάρμακα. Εν τω μεταξύ, το απόλυτο χάος επικρατεί στα νοσοκομεία –όσα έχουν καταφέρει να μείνουν σε λειτουργία μετά τις ισραηλινές επιθέσεις–, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι αναγκάζονται να πραγματοποιούν ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία, ακόμη και σε παιδιά, προκειμένου να σώσουν τη ζωή των ασθενών.

Αλλά και οι γιατροί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Οπως γνωστοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο 33χρονος φυσιοθεραπευτής τους Φαντί αλ Ουαντίγια σκοτώθηκε την ώρα που πήγαινε στην εργασία του κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης μαζί με άλλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, κοντά σε κλινική της οργάνωσης στην πόλη της Γάζας. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει πλέον τις 37.700, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται χιλιάδες γυναίκες και παιδιά καθώς και ιατρικό προσωπικό και εθελοντές.

Τα εγκλήματα πολέμου συνεχίζονται στη Γάζα, τη στιγμή που το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη.

Προσομοίωση μάχης

Τη στιγμή που συνεχίζεται η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, πολύπλοκη μοιάζει η εξίσωση του μεσανατολικού εν μέσω κλιμάκωσης στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα, με τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός περιφερειακού πολέμου να φουντώνει ολοένα περισσότερο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μάλιστα ότι η φάση των έντονων μαχών πλησιάζει στο τέλος της, αλλά τόνισε ότι ο πόλεμος δεν θα λήξει εάν η Χαμάς δεν πάψει να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι μόλις τελειώσουν οι έντονες μάχες στη Γάζα το Ισραήλ θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί.

Ασκήσεις στα βόρεια

Νέα προειδοποίηση πως αν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω στη «λίθινη εποχή» απηύθυνε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Ο Γκάλαντ επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου. Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν μια ασυνήθιστη προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ, προσπαθώντας να αποτρέψουν το πολεμικό κλίμα: «Μη νομίζετε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να αποτρέψει το Ισραήλ από το να σας επιτεθεί».

Τις ανησυχίες για κλιμάκωση ενισχύουν ωστόσο και οι ασκήσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο, που προσομοιώνουν σενάρια μάχης. Στις ασκήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, εκπαιδεύτηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες για ανταπόκριση σε διάφορες απειλές με τη συνεργασία των δυνάμεων πεζικού, τεθωρακισμένων και πυροσβεστικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει δεκάδες κρατούμενους μεταξύ των οποίων και τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Τουρκία: Ισραηλινό επιβατικό αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Αττάλεια – Το προσωπικό αρνήθηκε να το ανεφοδιάσει

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter