Όλοι οι (νέοι) άνθρωποι του προέδρου Τσίπρα

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» λέει ο απλός κόσμος και στην περίπτωση της κυβέρνησης η εικόνα στην εκδήλωση στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής την περασμένη Δευτέρα ήταν απολύτως ενδεικτική όσον αφορά τα σχέδια και τις προθέσεις του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα, είτε τον βρει εκ νέου στο τιμόνι του οδηγού είτε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε η ενεργοποίηση του λεγόμενου πρωινού καφέ στην Κουμουνδούρου, αμέσως μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έστελνε τα σχετικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ενεργοποίηση όλων  ενόψει κάλπης

Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο ίδιος άλλωστε στους στενούς συνεργάτες του, δεν μπορεί να «παίζει μπάλα μόνος του». Απαιτείται η ενεργοποίηση όλων ενόψει της εθνικής κάλπης αλλά παράλληλα και μιας στενής ομάδας στελεχών η οποία σε πρώτη φάση θα πάρει πάνω της την προεκλογική εκστρατεία.

Η εικόνα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μιλούσε από μόνη της. Αριστερά του πρωθυπουργού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δηλώνει παρών στην επόμενη ημέρα περισσότερο ως ηγέτης των 53 και λιγότερο ως υπουργός Οικονομικών. Στα δεξιά του πρωθυπουργού η Εφη Αχτσιόγλου η οποία, προερχόμενη από τα στελέχη της νεότερης γενιάς που οφείλουν την παρουσία τους στην πολιτική σε ανώτατο επίπεδο στον Αλέξη Τσίπρα, κεφαλαιοποιεί τα εύσημα από τη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας. Απομένει να «ψηθεί» επικοινωνιακά προσθέτοντας στο χαμηλών τόνων ύφος της και την καλή σκηνική της παρουσία, τη γνώση της λειτουργίας των media στην ημεδαπή. Κι αυτό θα το μάθει σε πρώτη φάση από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «τρόικα» δεξιά του πρωθυπουργού έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία. Πρώτη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η επιλογή της έγινε αφενός διότι έχει μακρά θητεία στα υπουργικά έδρανα με το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αφετέρου διότι είχε την πολιτική ευφυΐα να αποφύγει τις όποιες συγκρούσεις με τους πρώην συντρόφους της διατηρώντας καλές σχέσεις και χαμηλό προφίλ. Είναι προφανώς το ιδανικό πρόσωπο για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στο κέντρο και στη σοσιαλδημοκρατία. Ο Γιάννης Ραγκούσης, που παίρνει μέρος ήδη στον «πρωινό καφέ», είχε ζητήσει να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση και να μην είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, θέλοντας να κάνει μικρά και προσεκτικά βήματα ώστε να καταστεί η Προοδευτική Συμμαχία ο βασικός πόλος από την πλευρά του κέντρου, της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς που θα οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή πορεία της.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στελεχών της νέας γενιάς. Με συγκροτημένο και ήπιο λόγο, ευγενική παρουσία και πολλά χιλιόμετρα σε δύσκολα πόστα, όπως το Ανάπτυξης και το Εσωτερικών. Εβγαλε με επιτυχία την τετραπλή κάλπη στις 26 Μαΐου και ανέλαβε να γράψει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Εκ των πραγμάτων θα είναι παρών την επόμενη μέρα ως ένας από τους βασικούς κρίκους του προοδευτικού πόλου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι περίπτωση μόνος του. Ολοι, ακόμη και οι αντίπαλοί του, του απέδωσαν εύσημα για την προεκλογική του εκστρατεία στον δήμο της Αθήνας και από τότε δέχτηκε απίστευτο πρέσινγκ –και όχι μόνο από το Μαξίμου– προκειμένου να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών. Εκείνος πάντως επιμένει αυτοδιοικητικά, δεν θέλει να «δραπετεύσει» στην κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον όχι τώρα, και οι στενοί του συνεργάτες λένε ότι η περίπτωση να κατέβει υποψήφιος συγκεντρώνει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες. Το σίγουρο είναι πως θα βρίσκεται στο πλάι του πρωθυπουργού την επόμενη ημέρα.

Ηρθε η ώρα να δοκιμαστεί ο Τζανακόπουλος

Τέλος, για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο θα μπορούσε κανείς να γράψει ολόκληρο κείμενο. Για τον ίδιο ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά από τη στιγμή που κάθισε στην… ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου και εκ των πραγμάτων έπαιρνε πάνω του όλα τα αρνητικά της κυβέρνησης σε ένα πολύ δύσκολο μιντιακό περιβάλλον. Το σίγουρο είναι πως ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί στην κάλπη, η νομιμοποίηση της οποίας ήταν και θα είναι το διαβατήριο της επόμενης ημέρας για τους πολιτικούς. Ηταν πάντως και θα παραμείνει από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα έλεγε ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμη» και ότι όσα γράφονται «είναι εικασίες». Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό οι σχετικές ανακοινώσεις να έχουν γίνει προτού φτάσει το Documento στα περίπτερα.

Σε κάθε περίπτωση, αν στο κρίσιμο αυτό πόστο βρεθεί ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ο όποιοι συνειρμοί θα είναι αυτονόητοι. Η ενεργοποίηση του στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά ξαναβάζει κατά πολλούς τον τελευταίο στον πυρήνα του κρίσιμου επικοινωνιακού τομέα. Στα παραπάνω βέβαια πρόσωπα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, για τον πολύ απλό λόγο ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρεί κομβικό τον ρόλο (ή καλύτερα την αλλαγή) του κομματικού μηχανισμού για τον μετασχηματισμό του σε έναν μεγάλο δημοκρατικό, προοδευτικό και με κυβερνητικό πρόσημο πόλο.