Όλοι οι άνθρωποι του Στέφανου Τσιτσιπά

Όλοι οι άνθρωποι του Στέφανου Τσιτσιπά

Οι φανεροί και αφανείς ήρωες που βοήθησαν τον Τσιτσιπά να αναρριχηθεί στην κορυφή

Η αθόρυβη εργασία επτά ανθρώπων, η υποστήριξη από μια οικογένεια που αναπνέει τένις και η ηρεμία στην προσωπική του ζωή έπειτα από μια περίοδο αναταραχής συγκροτούν το τριπλό μυστικό που βοήθησε τον Στέφανο Τσιτσιπά να αναδείξει το πηγαίο ταλέντο του και τον ανέβασε στην κορυφή του κόσμου. Μόλις πριν από 2,5 χρόνια ο νεαρός πρωταθλητής έψαχνε δανεικά για να ταξιδέψει στην Αμερική και να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στα μεγαθήρια της ρακέτας. Το τέλος του 2019 θα βρει τον προσωπικό του κουμπαρά γεμάτο με 9 εκατομμύρια ευρώ.

Στα 21 του χρόνια ο Τσιτσιπάς στρογγυλοκάθεται στο νο6 της παγκόσμιας κατάταξης. Δανεικά δεν πρόκειται να ξαναζητήσει από κανέναν. «Το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένο αυτό το παιδί δεν υπάρχει καν στον περιοδικό πίνακα της χημείας» λέει ο Κώστας Περγαντής, εκλεκτό μέλος της επτάδας που κρύβεται πίσω από τον νεαρό σταρ. «Πνευματικά είναι απίστευτος. Αυτή είναι η μεγάλη του δύναμη».

Ο «νοητικός καθοδηγητής» του Στέφανου, γυμναστής με μεταπτυχιακές σπουδές συμβουλευτικής υποστήριξης σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας, είναι ο πιο αφανής από τους αφανείς, αλλά δικαιούται να ισχυρίζεται ότι τον ανακάλυψε πρώτος. «Είδα μπροστά στο γήπεδο του Χαϊδαρίου ένα 12άχρονο παιδί που έπαιζε σερβίς-βολέ με απόλυτη φυσικότητα και ζαλίστηκα. Τον πλησίασα σαν υπνωτισμένος, τον χαιρέτησα και του υποσχέθηκα ότι στο εξής θα είμαι δίπλα του. Ποτέ πριν ή μετά δεν ξαναείδα κάτι τέτοιο».

«Το σώμα του είναι σαν αρχαίου κούρου»

Αυτό συνέβη το 2011, όταν ο Στέφανος και ο πατέρας του Απόστολος Τσιτσιπάς κολυμπούσαν αβοήθητοι κόντρα στο κύμα. Ακολούθησαν χρόνια οικονομικής αιμορραγίας, σκληρής δουλειάς, ελπίδων και απογοητεύσεων, όπως τα περιέγραψε ο ίδιος ο Στέφανος σε συνέντευξή του

Πριν από 2,5 χρόνια ο νεαρός πρωταθλητής έψαχνε δανεικά για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τα μεγαθήρια του τένις. Το τέλος του 2019 τον βρίσκει κατά 9 εκατ. ευρώ πιο πλούσιο στο Documento τον Ιανουάριο του 2018 (όταν ήταν ακόμη στο νο87).

«Ο Στέφανος έχει το πλήρες πακέτο» συνεχίζει ο Περγαντής. «Το σώμα του είναι εξωπραγματικό, σαν αρχαίου κούρου. Με το σορτσάκι που φοράει δεν φαίνονται οι αναλογίες του, αλλά αν τον δείτε με εσώρουχα θα πάθετε πλάκα».

Πλάκα παθαίνουν και τα κορίτσια, που φυσικά κάνουν ουρά στο κατώφλι του. Οι φήμες που τον ήθελαν ζευγάρι με τη συμπαίκτριά του στο μεικτό διπλό Μαρία Σάκκαρη στη διάρκεια του 2019 δεν διαψεύστηκαν ποτέ, αλλά το πολύκροτο ειδύλλιο άφησε τα σημάδια του στην ψυχολογία του Στέφανου και έφερε τα γνωστά σκαμπανεβάσματα του καλοκαιριού. «Μια ιστορία που έγινε στη Νέα Υόρκη με βοήθησε να ξαναβρώ την ισορροπία μου» είπε αινιγματικά ο Τσιτσιπάς μέσα στο μεθύσι του θριάμβου.

Σκαλίζοντας τους λογαριασμούς του στα social media είδαμε να μας χαμογελάει διαδικτυακά μια νεαρή Ελληνίδα New Yorker, η οποία βρισκόταν δίπλα του και στο Λονδίνο. «Νέα Υόρκη, μου λείπεις ήδη» τιτίβισε ο Στέφανος στις 1 Σεπτεμβρίου, λίγο προτού επιστρέψει στην αποδώ ακτή του Ατλαντικού. Και λίγο νωρίτερα: «Προσποιούμαι ότι είμαι ενήλικος. Δεν είναι εύκολο, αλλά νομίζω ότι τα καταφέρνω».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν όχι με κουτσομπολίστικη διάθεση αλλά για να εξηγήσουν τη «βουτιά» στην απόδοση του Στέφανου Τσιτσιπά από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν έφτασε στο νο5, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου (νο8). «Στο Λονδίνο βρήκε την εσωτερική ισορροπία του και έμοιαζε σαν να είχε φτερά» λέει ο Κ. Περγαντής. «Αφοσιώθηκε στο παρόν χωρίς να σκέφτεται τίποτε άλλο» συμπληρώνει ο Απ. Τσιτσιπάς «Μία συμβουλή έχω να δώσω στο παιδί μου, να είναι ο εαυτός του».

«Μόλις τώρα ξεκινάμε» δήλωσε ο ίδιος ο πρωταθλητής των ΑΤΡ Finals. Από τα λόγια όλων φαίνεται ότι το πνευματικό σκέλος ήταν το κλειδί της επιτυχίας. Στους τελευταίους 15 μήνες το «τρομερό παιδί» του παγκόσμιου τένις νίκησε όλους ανεξαιρέτως τους μνηστήρες της κορυφής: Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Τιμ, Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ. Ο θρίαμβός του επί του Ράφα Ναδάλ σε ισπανικό έδαφος και μάλιστα σε χωμάτινη επιφάνεια, τον περασμένο Μάιο, θεωρείται κορωνίδα της ήδη λαμπρής καριέρας του.

Επόμενος στόχος ένα Grand Slam

Επόμενο στοίχημα, βεβαίως, είναι η κατάκτηση ενός Grand Slam. Ο Τσιτσιπάς έφτασε στους τέσσερις του Αυστραλιανού Οπεν τον περασμένο Ιανουάριο αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα χνάρια του Μάρκου Παγδατή, ο οποίος έπαιξε τελικό με τον Φέντερερ το 2006 στη Μελβούρνη. Ο Κύπριος τενίστας, που κρέμασε πρόσφατα τη ρακέτα του, πανηγύριζε με δάκρυα συγκίνησης στο Λονδίνο.

Τα υπόλοιπα τέκνα του Απόστολου Τσιτσιπά και της Γιούλιας Σαλνίκοβα, η οποία κάποτε ανέβηκε στο top 100 του παγκόσμιου τένις αλλά σταμάτησε στα 22, ζουν με τη ρακέτα στο χέρι. Προικίστηκαν μάλιστα με το ίδιο φυσικό χάρισμα που χαρακτηρίζει τον Στέφανο. Ο Πέτρος είναι 19 ετών και ήδη μέλος της εθνικής ομάδας στο Κύπελλο Ντέιβις, ο Παύλος 16 και η Λίζα 13.

• Ο 49χρονος Ελληνογάλλος προπονητής Πατρίκ Μουράτογλου έχει «υιοθετήσει» τον Στέφανο Τσιτσιπά και του παρέχει γη και ύδωρ στην ακαδημία τένις που διατηρεί στην Κυανή Ακτή. «Τον πρωτοείδα στο YouTube και αμέσως τον πλησίασα, αφού η ελληνική καταγωγή μου με κάνει πιο ευαίσθητο σε ταλέντα που έρχονται από την πατρίδα του πατέρα μου» τονίζει, υπενθυμίζοντας την παλιά συνεργασία του με τον Παγδατή.

• Ο γυμναστής Φρεντ Λεφέμπρ και ο φυσιοθεραπευτής Ζερόμ Μπιανσί ανήκουν στο επιτελείο του Μουράτογλου. Τους πλαισιώνει ο Ελληνας Χρήστος Φιωτάκης, άλλοτε παίκτης του ράγκμπι (όπως και ο Μπιανσί), Ελληνας με έδρα το Μονακό, όπου βρίσκεται πλέον η φορολογική κατοικία του Τσιτσιπά.

• Ο τενίστας Κερέι Αμπακάρ ήταν τακτικός παρτενέρ του Στέφανου στις προπονήσεις προτού απομακρυνθεί λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Το Τeam Tsitsipas συμπληρώνεται από τον Ελληνοάγγλο μάνατζερ Νικ Τζέκο, ο οποίος ανήκει στο γραφείο του Πατρίσιο Απέι, και φυσικά από τον προπονητή, πατέρα και φύλακα-άγγελο Απ. Τσιτσιπά.

«Aπό τον Σεπτέμβριο και μετά ο Στέφανος έχει μεταβεί στην επόμενη πίστα»

Σκεπτόμενος τον τρόπο που θα προσεγγίσω τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού τένις, θα επιχειρήσω να φωτίσω σημεία αόρατα διά του γυμνού οφθαλμού ή του τηλεοπτικού φακού της Cosmote TV.

Το ματς πόιντ. Δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθώ στη στιγμή που κάθε αθλητής ονειρεύεται από παιδί. Που την έχει προβάρει στον καθρέφτη ή σε προπονήσεις του. Φαντάζομαι τον Στέφανο σε προπόνησή του πριν από μερικά χρόνια να είναι στη θέση σερβίς και ταυτόχρονα να περιγράφει σε ρόλο σπορτκάστερ: «Ο Τσιτσιπάς έχει ματς πόιντ. Ναι, τα κατάφερε. Γκέιμ, σετ, ματς»! Στο τέλος έγινε το όνειρο πραγματικότητα και ήταν ακόμη καλύτερη.

Η ωρίμανση. Ο Στέφανος από τον Σεπτέμβριο και μετά έχει μεταβεί στην επόμενη πίστα. Η διαδοχή Next Gen – ATP Finals είναι η μετάβαση του Τσιτσιπά από τον παιδικό στον κόσμο των αντρών. Η αγάπη που εισέπραξε από τους Ελληνες στο Davis Cup, οι συζητήσεις με Φέντερερ και Ναδάλ στο Laver Cup, η απομάκρυνση του ίδιου από τα social media και μια άγνωστη (όπως είπε ο ίδιος) ιστορία στη Νέα Υόρκη και το US Open τον έφεραν σε επαφή πλέον με τον ίδιο του τον εαυτό και τις πραγματικές του ανάγκες, εκτός τένις. Επενδύει πλέον σε ανθρώπινες σχέσεις, σε γνώσεις, σε αυτοβελτίωση, μακριά από smartphones. Ωρίμασε ως άνθρωπος κι ως αθλητής. Ασχολούμενος πολύ στενά τα τελευταία χρόνια με το τένις, έχω επαφή με το φαινόμενο Τσιτσιπάς από τα 15 του. Από τότε καταλάβαινες ότι ήταν φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Και πρώτα από όλα το ήξερε ο ίδιος και προετοιμαζόταν για τις τεράστιες επιτυχίες που θα έρθουν. Ετσι μας είχε προετοιμάσει κι εμάς. Πριν καν ταξιδέψω για Λονδίνο σκεφτόμουν ότι είναι πιθανό να πάρει τον τίτλο. Κάπως έτσι πήγα έτοιμος για όλα, όπως και η Cosmote TV.

Και η επιτυχία ήρθε. Η πρώτη μεγάλη κούπα αναπαύτηκε στα χέρια του και τα πρόσωπα των Απόστολου και Γιούλιας έλαμπαν από χαρά. Κι εγώ ένιωσα τυχερός κι ευλογημένος που έκανα την περιγραφή. Ρωτήστε τον Παπαδογιάννη, ξέρει τα συναισθήματα μιας τέτοιας στιγμής…

«Όλοι μέσα μας ξέραμε πως δεν μπορούσε να χάσει»

Ταξιδεύοντας ενθουσιασμένη για το Λονδίνο, όπου θα συναντούσα για πρώτη φορά και τον Μάρκο Παγδατή, δεν φανταζόμουν ότι το ταξίδι θα κατέληγε σε μια ιστορική ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό. Συνάντησα τον Στέφανο για πρώτη φορά την Κυριακή, την ώρα της προπόνησής του. Ηταν όπως πάντα γλυκός, με αγκάλιασε και του ευχήθηκα καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου. Το βλέμμα του ήταν γεμάτο αυτοπεποίθηση και απέπνεε τον δυναμισμό που έβγαλε στο πρώτο του παιχνίδι κόντρα στον Μεντβέντεφ. Πανηγύρισε έξαλλα αυτήν τη νίκη και φάνηκε να διώχνει από μέσα του το άγχος και την πίεση. Απελευθερώθηκε. Ο Στέφανος σφράγισε τη συμμετοχή του στα ημιτελικά με μια μεγαλειώδη εμφάνιση απέναντι στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Ο κόσμος παρακαλούσε για ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία με τον Ελληνα θεό. Ετσι τον αποκαλούν στα ξένα ΜΜΕ. Οι περισσότεροι ξένοι συνάδελφοί μας είπαν πως τον συμπαθούν λόγω της εξυπνάδας, της ειλικρίνειας και του χιούμορ του. Εγώ θα προσθέσω και της λάμψης του, που μαγνητίζει όλους όσοι βρίσκονται γύρω του και δύσκολα παίρνεις τα μάτια σου από πάνω του. Αντίπαλός του στον ημιτελικό ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ, αλλά και η κερκίδα, αφού με την είσοδο του βασιλιά το γήπεδο σείστηκε. Στο τέλος όμως το παιδί που είχε είδωλο τον Ελβετό είχε πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Zούσαμε ένα όνειρο, που συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα. Νομίζω όλοι μέσα μας ξέραμε πως δεν μπορούσε να χάσει. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική, γαλανόλευκες σημαίες κυμάτιζαν παντού. Ο Στέφανος μπήκε στο γήπεδο για να επιβάλει το παιχνίδι του στον Ντόμινικ Τιμ και αυτό έκανε. Η συγκίνηση απερίγραπτη, η χαρά στα ουράνια.

Ο ελληνικός αθλητισμός ζούσε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του με πρωταγωνιστή αυτό το παιδί που ονειρευόταν να κατακτήσει την κορυφή. Κατάφερε να βρεθεί εκεί όπου βρέθηκαν οι Μπιορν Μποργκ, Τζον ΜάκΕνρο, Πιτ Σάμπρας, Νόβακ Tζόκοβιτς και το ίνδαλμά του ο Ρότζερ Φέντερερ. Πιστέψτε με, δεν του χαρίστηκε κανείς. Εφτασε εκεί με το σπαθί του.

Documento Newsletter