Η απόσυρση του Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ βάζει οριστικό τέλος σε συσπειρώσεις και συγκλίσεις που φτιάχνονταν στη βάση του δικού του προσώπου. Με απλά λόγια, το χιλιοειπωμένο «ποιος είναι με τον Αλέξη Τσίπρα» αποτελεί πλέον οριστικό παρελθόν. Μόνο υπό αυτό το πλαίσιο μπορεί να κατανοήσει ένα απλό μέλος ή ένας φίλος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τις διαφορετικές συγκλίσεις, αποκλίσεις και ετερόκλητες προτάσεις που καταγράφηκαν ακόμα και μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που αν και στο παρελθόν βρισκόντουσαν στο ίδιο εσωκομματικό «μπλοκ», χθες κατέληξαν να βρεθούν ακόμα και απέναντι. Με άλλα λόγια, πλέον υπάρχουν νέα διακυβεύματα που ορίζουν και συγκροτούν πλειοψηφίες και μειοψηφίες.
Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις στη μετά Τσίπρα εποχή – Πότε θα γίνουν οι εκλογές για νέο Πρόεδρο
Η πλειοψηφική πρόταση για συνέδριο διαρκείας πριν τις Αυτοδιοικητικές και οι νέες μειοψηφίες
Υπό αυτό το πρίσμα, της κατάργησης, δηλαδή, των παλαιών εσωκομματικών διαιρετικών τομών που δομήθηκαν πάνω στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, χθες, ο Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκε εκτός πλειοψηφίας, καθώς στο κρίσιμο διακύβευμα που αφορούσε το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο ίδιος εισηγήθηκε αυτό να πραγματοποιηθεί μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι πριν.
Ήρθε κόντρα, δηλαδή, με την πλειοψηφία που συγκροτήθηκε με βάση τη πρόταση της Γραμματέας της Κ.Ε., Ράνιας Σβίγκου, για διεξαγωγή συνεδρίου και εκλογής Προέδρου πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε από πολλά κορυφαία στελέχη και της Κ.Μ. και της ΡΕΝΕ.
Επιπλέον, μειοψηφία αποτέλεσε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη την Κατερίνα Νοτοπούλου και τη Ζωή Καρκούλια ζήτησαν να παραιτηθούν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρξουν νέα όργανα και νέοι γραμματείς. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η μειοψηφούσα πρόταση Σπίρτζη και Πολάκη σήκωσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε «φάουλ» από πολλά στελέχη που πήραν τον λόγο. Όπως σημείωσαν οι περισσότεροι/ες, αυτή η πρόταση θα είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς Πρόεδρο και χωρίς Πολιτική Γραμματεία. Άγνωστό παραμένει αν την πόρτα της εξόδου από την Πολιτική Γραμματεία θα περάσουν και οι υπόλοιποι τρεις που ψήφισαν την πρόταση, ακολουθώντας τα βήματα του κ. Σπίρτζη.
Θα πορευτούν μαζί Σπίρτζης και Πολάκης;
Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν η χθεσινή στενή συντροφική συμπόρευση που καταγράφηκε στη Πολιτική Γραμματεία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο σενάριο υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη. Κάτι τέτοιο σίγουρα μένει να φανεί, και σίγουρα θα είμαστε όλοι σε θέση να γνωρίζουμε πολλά περισσότερα το διήμερο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Οι πρώτες εκτιμήσεις, όμως, δείχνουν ότι πρόκειται για μια συγκυριακή σύγκλιση των δυο στελεχών και χρειάζεται πολύ δρόμος ακόμα για να καταλήξουν και οι δυο σε οριστικές αποφάσεις. Ο κ. Σπίρτζης, δηλαδή, το ποιον/α θα στηρίξει, και ο Παύλος Πολάκης το εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.
Προς αναζήτηση υποψηφίου για Πρόεδρο η Κίνηση Μελών
Όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά, οι διαιρετικές τομές γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που συγκροτούσαν πλειοψηφίες και μειοψηφίες αποτελούν πλέον παρελθόν, με αποτέλεσμα, το λεγόμενο «μπλοκ» των Προεδρικών να υφίσταται ορισμένους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του. Αρχικά υπήρξε το πρώτο «όχι» από πλευράς Γεροβασίλη, η οποία, αν και δέχτηκε πολλές πιέσεις να είναι Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εν τέλει επέλεξε να διαδραματίσει έναν πιο ήπιο ρόλο και όχι αυτόν του πρωταγωνιστή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, ο επόμενος «γρίφος» για την Κ.Μ. είναι η αναζήτηση υποψηφίου, με τις πληροφορίες του Documento να αναφέρουν ότι η πρόθεση κορυφαίων στελεχών της Κ.Μ. είναι να στηρίξουν μόνο έναν για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, υπάρχουν πολλά περισσότερα στελέχη που δεν θα έλεγαν όχι στο ενδεχόμενο να θέσουν εαυτόν υποψήφιο για τη θέση της Προεδρίας. Άγνωστό λοιπόν πόσοι θα είναι οι -πάλαι ποτέ- «προεδρικοί μνηστήρες» για τη θέση του Προέδρου και άγνωστο αν τελικά οι κεντρικοί πολιτικοί παίχτες δεχτούν να δώσουν στήριξη σε παραπάνω από έναν για τη θέση του υποψηφίου.
Το παρασκήνιο για Φάμελλο και τα νέα του καθήκοντα
Αιφνιδιάστηκε ο κ. Φάμελλος όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει πλειοψηφική πρόταση να είναι ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν ότι η πρόταση προήλθε από στελέχη της Κ.Μ. Βέβαια, μικρή σημασία από που προήλθε η πρόταση, δεδομένου ότι ο ίδιος ψηφίστηκε ομόφωνα για να αναλάβει Πρόεδρος της Κ.Ο.
Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η συζήτηση που εξελίχθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Φάμελος νέος Πρόεδρος της Κ.Ο. «σήκωσε» και μια δεύτερη παράλληλη συζήτηση.
Αναλυτικότερα, αμέσως μόλις ξεκίνησαν οι σχετικές τοποθετήσεις των στελεχών προέκυψε ένας προβληματισμός αναφορικά με το εάν ένα στέλεχος που αναλαμβάνει ρόλο εντός Κοινοβουλίου μπορεί να είναι και εν δυνάμει υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.. Μπορεί τη συζήτηση να μην την προκάλεσε ο ίδιος ο κ. .Φάμελος δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της Π.Γ., όμως, εύλογα γεννιέται το ερώτημα αν σκέφτεται να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τι θα πράξουν άλλα κορυφαία στελέχη της ΡΕΝΕ ή ακόμα και της Κ.Μ.
«Όλα ή τίποτα» για τον Διονύση Τεμπονέρα
Όσοι έσπευσαν να διαβάσουν την εισήγηση του Διονύση Τεμπονέρα ως τελεσίγραφο για την αποχώρησή του, μάλλον βιάστηκαν αρκετά, και είναι πιθανό να διαψευστούν λόγω της απήχησης που είχε η εισήγησή του από πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετη ήταν η κατάσταση που επικράτησε εντός της Π.Γ. καθώς η πρόταση που κατέθεσε δεν έτυχε της ίδιας μαζικής αποδοχής. Φαίνεται ότι ο κ. Τεμπονέρας επέλεξε να βγει εντελώς μόνος του «μπροστά» προκαλώντας θετικές αντιδράσεις μερίδας μελών του ΣΥΡΙΖΑ και αμηχανία στους λοιπούς πιθανούς υποψηφίους αλλά και σε κορυφαία στελέχη.
Άλλωστε, το ευρύτερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί εσωκομματικά, φαίνεται να ευνοεί τους.. τολμηρούς, έστω και συγκυριακά.
Αναμενόμενο, λοιπόν, να «πληθαίνουν» τα ερωτήματα αναφορικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα. Βέβαια, και για αυτόν θα ισχύσει ο ίδιος κανόνας: θα πρέπει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην ερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Να σημειωθεί, όμως, ότι αν η πολιτική πλατφόρμα του κ. Τεμπονέρα δεν συγκεντρώσει τη στήριξη περισσοτέρων στελεχών, ο ίδιος θα αποχωρήσει. Πρώτη προϋπόθεση λοιπόν, η θερμή υποδοχή που συγκέντρωσε η πολιτική του πλατφόρμα σε μερίδα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, να «περάσει» και στην Κ.Ε. Αν κάτι τέτοιοι συμβεί, όλα δείχνουν ότι ο κ. Τεμπονέρας θα είναι υποψήφιος αλλά και… επικεφαλής ενός νέου εσωκομματικού ρεύματος, δεδομένου ότι ο ίδιος «κατέβασε» μια εντελώς νέα πολιτική πλατφόρμα.
Αν πάλι συμβεί το αντίθετο και καταγραφεί στην Κ.Ε. η απομόνωση που καταγράφηκε στην Π.Γ., τότε ο κ. Τεμπονέρας θα αποχωρήσει.
Κρατούν τα χαρτιά τους «κλειστά» η Ομπρέλα και οι 6+6
Τέλος, σε ότι αφορά την Ομπρέλα, πέρα από το ότι πρότεινε το συνέδριο να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν, από εκεί και έπειτα παραμένει άγνωστη η στρατηγική της. Κανείς δεν γνωρίζει, λοιπόν, ποιον θα στηρίξει για τη θέση του Προέδρου. Τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσακαλώτο να έχει «κλειδώσει» οριστικά, διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Άγνωστο και το τι σκέφτονται να πράξουν και τα κορυφαία στελέχη των 6+6 καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποια κίνηση που να δείχνει ότι η κ. Αχτσιόγλου ή ο κ. Χαρίτσης ενδιαφέρονται και έχουν πει το οριστικό «ναι» για τη θέση του Προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, το DOCUMENTO είναι σε θέση να γνωρίζει ότι θα υπάρξει συντονισμός ώστε να μην θέσουν και τα δυο κορυφαία στελέχη παράλληλα την υποψηφιότητα τους.