Ολλανδο-παλαιστίνιος ζητά αποζημίωση για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα το 2014

Ένας Ολλανδο-παλαιστίνιος, ο οποίος έχασε έξι συγγενείς στη διάρκεια ενός βομβαρδισμού το 2014 στη Γάζα, ζητεί αποζημίωση από τον πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ Μπένι Γκαντς, ο οποίος διεκδικεί επί ίσοις όροις την εξουσία απέναντι στον νυν πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ.

Καθώς ξεκίνησε η ψηφοφορία στο Ισραήλ με τα κόμματα του Γκαντς και του Νετανιάχου να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ισμαήλ Ζιάντα επικαλέστηκε τους νόμους περί «παγκόσμιας δικαιοδοσίας» στην προσφυγή του σε ολλανδικό δικαστήριο από το οποίο ζητεί να εκδικάσει την αγωγή του εναντίον του πρώην στρατιωτικού ηγέτη για εγκλήματα πολέμου.

Ο Ζιάντα διεκδικεί αποζημίωση 600.000 ευρώ για τους θανάτους της μητέρας, τριών αδελφών, της νύφης και του ανιψιού του όταν το σπίτι της οικογένειας στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ βομβαρδίστηκε από δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Γκαντς.

«Εμφανίζομαι σήμερα ενώπιόν σας διεκδικώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξει λογοδοσία», είπε ο Ζιάντα στους Ολλανδούς δικαστές, αναφερόμενος στην «ανείπωτη τραγωδία» που έπληξε την οικογένειά του.

Ο Τομ Ντίμπεν, που εκπροσωπεί τον Γκαντς και τον συγκατηγορούμενό του, τον πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Αμίρ Εσέλ, δήλωσε στο δικαστήριο πως η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί επειδή παραβιάζει τους κανόνες της κρατικής κυριαρχίας και τα ολλανδικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία.

«Τα ισραηλινά δικαστήρια είναι το κατάλληλο φόρουμ για τον προσφεύγοντα σε αυτή την υπόθεση», είπε ο Ντίμπεν.

Είπε επίσης πως οι κατηγορούμενοι απολαμβάνουν ασυλίας επειδή οι θάνατοι συνέβησαν ενώ εκτελούσαν επίσημα κυβερνητικά καθήκοντα.

Ο βομβαρδισμός της κατοικίας των Ζιάντι συνέβη στη διάρκεια μιας σύγκρουσης επτά εβδομάδων στην οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα, 2.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ κάνει από την πλευρά του λόγο για 67 νεκρούς στρατιώτες και έξι αμάχους, και είπε πως οι δυνάμεις του επέδειξαν αυτοσυγκράτηση ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν μαχητές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Κωδικοποιημένη βάσει των Συνθηκών της Γενεύης του 1949, η παγκόσμια δικαιοδοσία επιτρέπει σε εθνικά δικαστήρια να ασκούν διώξεις σε βάρος προσώπων για σοβαρά εγκλήματα που δεν συνέβησαν στην επικράτεια της χώρας αυτής ουτε διαπράχθηκαν από πολίτες της.

Ωστόσο προηγούμενες απόπειρες να διωχθούν Ισραηλινοί αξιωματούχοι βάσει της παγκόσμιας δικαιοδοσίας απέτυχαν.

Ο Ζιάντα είπε στους δικαστές πως το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή έναντι των Παλαιστινίων «ένα σύστημα κατοχής, καταπίεσης και άρνησης δικαιωμάτων».

«Αν υπάρξει ασυλία, δεν θα έχω ουσιαστικά δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ