Ολλανδικός τύπος: Δύσκολα θα έχουμε βιώσιμη κυβέρνηση

Ολλανδικός τύπος: Δύσκολα θα έχουμε βιώσιμη κυβέρνηση

Την αγωνία, όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, αλλά και για την «επόμενη ημέρα» και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, που προβλέπονται δύσκολες, καταγράφει σύσσωμος ο σημερινός ολλανδικός Τύπος.

Αξιοσημείωτο είναι πως καμία ολλανδική εφημερίδα δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου κόμματος, παρά τους ξεκάθαρους ιδεολογικούς προσανατολισμούς της κάθε μίας, ενώ κοινή επωδός σύσσωμου του ολλανδικού Τύπου είναι η έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Τα ολλανδικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση στα περίπου 9.900 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την ολλανδική επικράτεια που δείχνει να προσεγγίζει το 80% (το 2012 είχε φτάσει το 74,6%).

Σε γενικές γραμμές, ο ολλανδικός Τύπος αναφέρεται στο ενδεχόμενο πολλοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν τελικά να ψηφίσουν όχι με γνώμονα τις θέσεις τους, αλλά την επιθυμία τους να «πριμοδοτήσουν» τον Μαρκ Ρούτε, προκειμένου να φράξει τον δρόμο στον Γκεερτ Βίλντερς (η λεγόμενη «στρατηγική» ψήφος). Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι καμία εφημερίδα δεν διάκειται θετικά απέναντι στον Βίλντερς, γεγονός που έχει ωθήσει τον τελευταίο σε ένα τρόπον τινά «εμπάργκο» στις εμφανίσεις του, αποφεύγοντας συνεντεύξεις ή δηλώσεις προς τον Τύπο, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο «αντισυστημικός υποψήφιος» που στρέφεται εναντίον του «κατεστημένου», το οποίο με την σειρά του (υποτίθεται πως) τον καταπολεμά με όλες του τις δυνάμεις.

Ειδικότερα, η αριστερή εφημερίδα De Vokskrant (διακείμενη προς το PvdA και τους GroenLinks) έχει κύριο τίτλο «Μια (παρα)πολυκομματική δημοκρατία» και υπότιτλο «Σπάνια το αποτέλεσμα των εκλογών υπήρξε τόσο αβέβαιο. Σπάνια τόσα πολλά κόμματα είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και υπήρχαν τόσοι πολλοί υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Το γεγονός αυτό προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία, να μπορεί κανείς να επιλέξει με γνώμονα τις θέσεις των κομμάτων».

Στο κύριο άρθρο της η De Vokskrant επισημαίνει πως «όλοι οι ψηφοφόροι έχουν κάτι να κερδίσουν» και πως «κανένα κόμμα δεν είναι τόσο ισχυρό, ώστε να είναι σε θέση να βάλει την σφραγίδα του στην επόμενη κυβέρνηση». Η εφημερίδα τάσσεται εναντίον της λεγόμενης «στρατηγικής» ψήφου (δηλ. να ψηφίσει κανείς ένα θεωρούμενο ως μεγαλύτερο κόμμα, για να φράξει στον δρόμο σε κάποιο άλλο υποκύπτοντας έτσι στην λογική της πόλωσης), με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο είναι «άσκοπο» δεδομένων των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνονται.

Σε άλλο άρθρο της η De Vokskrant αναφέρεται στο «πολιτικό θρίλερ που όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα», επισημαίνοντας πως «ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για τις ολλανδικές εκλογές» και αυτό διότι αποτελούν ένα πρώτο τεστ για την απήχηση που έχουν οι ευρωπαίοι λαϊκιστές στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα το οποίο παρουσιάζει τάσεις ριζοσπαστικοποίησης.

Εξάλλου, η κεντρώα εφημερίδα Τrouw, (με χριστιανοδημοκρατικό υπόβαθρο και προοδευτικό προσανατολισμό), έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Μια χώρα με πολλά μικρά κόμματα» και υπότιτλο: «Το σημερινό αποτέλεσμα θα δώσει τροφή για πολλή σκέψη. Το κόμμα που θα επικρατήσει θα γίνει το μεγαλύτερο από έναν αριθμό (στην καλύτερη περίπτωση) ″μεσαίων προς μεγάλων″ κομμάτων, ενώ συνολικά η αριστερά διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει μικρότερη από ποτέ στα χρονικά».

Στο κύριο άρθρο της η Trouw, καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για ένα «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό». Αν και δεν παίρνει θέση υπέρ κάποιου κόμματος, η εφημερίδα, εμμέσως πλην σαφώς, καλεί τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Βίλντερς. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, οι ψηφοφόροι πρέπει να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες, καθώς τα (συστημικά) πολιτικά κόμματα έχουν πάρει το μήνυμα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και οι λαϊκιστές δεν είναι σε θέση να προσφέρουν την παραμικρή λύση. Ως εκ τούτου, σχολιάζει η εφημερίδα, οι ψηφοφόροι πρέπει να εκφράσουν την βούλησή τους στις κάλπες, ώστε να μην επιτρέψουν στους λαϊκιστές να πάρουν τα ηνία.

Από την πλευρά της η εφημερίδα NRC Handelblad, με φιλελεύθερο προσανατολισμό, η οποία παρείχε κριτική στήριξη στην κυβέρνηση Rutte, έχει ως κεντρικό τίτλο: «Όποιος και να κερδίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι μακρά» και υπότιτλο «Θα πάρουν τα ηνία οι εθνολαϊκιστές ή θα θριαμβεύσει ο μεσαίος χώρος; Μετά τις δημοσκοπήσεις, σειρά έχουν τώρα οι ψηφοφόροι».

Το βασικό άρθρο της NRC Handelblad επισημαίνει ότι «όλοι έχουν κάτι να επιλέξουν σε αυτές τις εκλογές», τονίζοντας πως όλα τα κόμματα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων και αναφέρει ότι όλοι οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν ένα κόμμα της αρεσκείας τους και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μείνουν σπίτι τους απόψε, αλλά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στην τελευταία τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, έλαμψε το άστρο του ηγέτη του PvdΑ Asscher», ενώ «oι GroenLinks και το VVD έκαναν την πιο έξυπνη και αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η Algemeen Dagblad: (λαϊκίστικη εφημερίδα συντηρητικού προσανατολισμού), έχει ως βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ο λόγος τώρα στους ψηφοφόρους». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα καλεί τους αναγνώστες της να προσέλθουν στις κάλπες και να μην απέχουν από την εκλογική διαδικασία προτρέπει η εφημερίδα, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κάτι «για όλα τα γούστα» και ο καθένας μπορεί να βρει το κόμμα που τον εκφράζει, έχοντας να επιλέξει μεταξύ 28 κομμάτων. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, «κατά την τελευταία προεκλογική τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, μόνον ο Assher (PvdA) και ο Wilders ανέβασαν τους τόνους, με τους υπόλοιπους να προσπαθούν με νηφάλιο τρόπο να προσελκύσουν τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους».

Τέλος, η De Telegraaf (η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, συντηρητικών αποχρώσεων, φιλικά διακείμενη προς τον Rutte, έχει κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Συναρπαστικό φίνις» με υπέρτιτλο «Πολλοί ακόμα οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι» και υπότιτλους «Πανωλεθρία για την Αριστερά, ενώ το PvdA φοβάται τα χειρότερα» και «Το VVD ″παίρνει κεφάλι″ στις δημοσκοπήσεις».

Documento Newsletter