Ολλανδικές εκλογές: Προηγείται ο Μαρκ Ρούτε – Συμμετοχή ρεκόρ στο 81% (Video και κάρτες αποτελεσμάτων)

Ολλανδικές εκλογές: Προηγείται ο Μαρκ Ρούτε  – Συμμετοχή ρεκόρ στο 81% (Video και κάρτες αποτελεσμάτων)

Σύμφωνα με το πρώτο και το δεύτερο exit poll που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας το κόμμα του Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει τις περισσότερες από το σύνολο των 150 εδρών.Τι δήλωσε ο Βίλντερς – Η μεγάλη “κατραπακιά” του Ντάισελμπλουμ! – Τι δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ.

23:28 O Γκέερτ Βίλντερς, το ακροδεξιό κόμμα του οποίου, το PVV θα εξασφαλίσει 19 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ολλανδία, όπως καταδεικνύουν τα exit polls, έκανε λόγο για «μια επιτυχία» παρά το γεγονός ότι το Κόμμα για την Ελευθερία θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στην αναμέτρηση, μαζί με άλλα δύο κόμματα, πίσω από τους φιλελεύθερους VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Ψηφοφόροι του PVV, σας ευχαριστώ! Η πρώτη επιτυχία επετεύχθη!» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Και ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα!» συμπλήρωσε.

To PVV είχε συγκεντρώσει 15 έδρες εκ των 150 συνολικά εδρών στην κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

23:20 O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ συνεχάρη την Ολλανδία για το «φανταστικό» αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls που προβλέπουν την νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

«Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, γραμμένο στην ολλανδική γλώσσα.

«Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».

23:12 Μεγάλος χαμένος ο Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει 9 έδρες. Έχασε δηλαδή 29 έδρες από τις 38 που κατείχε. Η πρόεδρος του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι είναι νωρίς για να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το αποτέλεσμα.

23:03 Ο Μαρκ Ρούτε “δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα”, διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls, βάσει των οποίων το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές έναντι των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας 31 έδρες. Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) λαμβάνει 19 έδρες.

22:58 Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε VVD θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, εξασφαλίζοντας 31 από τις 150 έδρες.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS.

Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του exit poll, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

22:28 Το πρώτο exit poll

VD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 εκ των 150 εδρών.

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες

CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

20:28 Λίγα λεπτά πριν τις 18.00 (τοπική ώρα) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48% ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%

Η κρίσιμη μάχη

Μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην παράταξη του ισλαμοφοβικού Ολλανδού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, που υποχώρησε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αφού ηγήθηκε επί μήνες στην προεκλογική κούρσα στην Ολλανδία.

Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε.

«Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».

Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Αυξημένη η συμμετοχή

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ολλανδικές εκλογές σήμερα είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και το exit poll.

Στις 14:45 ώρα Ελλάδας και ενώ οι κάλπες είναι ήδη ανοικτές για περισσότερο από έξι ώρες, η συμμετοχή εκτιμάτο στο 33%, συγκριτικά με 27% στις προηγούμενες εκλογές του 2012, όταν το τελικό ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 74,6%.

Πτώση του Βίλντερς

Τη στιγμή που ένας αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων αγνοεί ακόμη ποιον θα ψηφίσει, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μάρκ Ρούτε προηγείται του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκεερτ Βίλντερς.

Η εκλογική επίδοση του PVV θα αποτελέσει τεστ πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πάντως, ο Γκεερτ Βίλντερς «είναι πατριώτης», όπως δήλωσε στα δίκτυα RFI και France 24.

Στην ουρά για την κάλπη, η Εστερ Ζαντ, 52 ετών, δηλώνει έντονα ότι «δεν θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο όπου η λαϊκιστική δεξιά σπέρνει τον φόβο» και , κατά συνέπεια «ψηφίζει εναντίον του Βίλντερς».

Στο πολιτικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται σε ένα φυλλάδιο, ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την διάθεση του Κορανίου και να κλείσει τα τζαμιά, σε μία χώρα όπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.

Το CDA, το οποίο κυριαρχούσε επί σειρά ετών στα ολλανδικά πολιτικά πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πρότεινε την επιβολή στους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την διπλή υπηκοότητα.

Ακόμη και αν είναι ο νικητής των εκλογών ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του. Αριθμός ρεκόρ πολιτικών σχηματισμών, 28 κόμματα, συμμετέχει στις εκλογές σε ένα τόσο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που αναμένεται ότι θα χρειασθούν εβδομάδες για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Περιπλέκοντας την εικόνα, μία διπλωματική κρίση ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, μετά την απαγόρευση της συμμετοχής Τούρκων υπουργών σε δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν και του «ναι» στο δημοψήφισμα του, στις 16 Απριλίου, σε ολλανδικό έδαφος.

Για τον φόβο των ιντερνετικών επιθέσεων, οι ψήφοι αυτών των εκλογών θα καταμετρηθούν με το χέρι και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

http://www.dw.com/en/netherlands-vote-pits-wilders-against-rutte/av-37945976

null

Ολλανδία: Εκλογές υπό την ανάσα της Ακροδεξιάς

Οι κάλπες άνοιξαν στην Ολλανδία για τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν ποια κόμματα θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροδεξιό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έχει μικρό προβάδισμα επί του PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) του Γκέερτ Βίλντερς, που υιοθετεί θέσεις κατά του Ισλάμ και κατά της ΕΕ. Οι δημοσκόποι ωστόσο συνιστούν μεγάλη προσοχή λόγω του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:30 π.μ. (08:30 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν στις 9:00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).

Αναποφάσιστοι σε υψηλά ποσοστά

Τα ποσοστά των αναποφάσιστων εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (3/4 των ψηφοφόρων σύμφωνα με την I&O Research), κάνοντας κάθε πρόβλεψη για το ακριβές αποτέλεσμα παρακινδυνευμένη. Οι δημοσκόποι εφιστούν την προσοχή στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μαζικά το λεγόμενο φαινόμενο της «κρυφής ψήφου», που αφορά πιθανούς ψηφοφόρους του ακροδεξιού PVV, οι οποίοι, ενώ αποφεύγουν στις δημοσκοπήσεις να εκφράσουν την προτίμησή τους προς τον Βίλντερς, φέρονται αποφασισμένοι να τον στηρίξουν.

Αναλογικό σύστημα με ιδιαιτερότητες

Οι 150 Oλλανδοί βουλευτές εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το σύστημα αυτό έχει πολλές ιδιαιτερότητες:

– Υπάρχει μόνο μία εκλογική περιφέρεια: η χώρα. Οι βουλευτές εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο.

– Το όριο θεωρητικά για την εξασφάλιση μίας έδρας είναι εξαιρετικά χαμηλό: ένα ποσοστό 0,67% είναι αρκετό για να εκπροσωπηθεί κάποιος στη Βουλή, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε πολλά κόμματα.

– Παρά το αναλογικό σύστημα οι ψηφοφόροι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ποιον βουλευτή θα ψηφίσουν. Κάθε κόμμα προτείνει μία λίστα υποψηφίων. Κατά κανόνα, πρώτος στη λίστα είναι ο ηγέτης του εκάστοτε κόμματος, ενώ τελευταίος είναι συνήθως κάποιος που επιθυμεί να στηρίξει συμβολικά το κόμμα. Ο ψηφοφόρος σημειώνει το όνομα του βουλευτή που θέλει να εκλεγεί στο φυλλάδιο του κόμματος. Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, οι βουλευτές εκλέγονται με βάση τα αποτελέσματα που απέσπασε το κόμμα τους και τη θέση που κατέχει ο βουλευτής στη λίστα. Ωστόσο, εάν ένας υποψήφιος που βρίσκεται χαμηλά στο ψηφοδέλτιο πάρει πολλούς ψήφους, τότε μπορεί να κερδίσει στη θέση κάποιου άλλου βουλευτή που βρισκόταν σε καλύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο.

Aπαραίτητος συνασπισμός

Μετά τις εκλογές, οι 150 εκλεγμένοι βουλευτές θα συναντηθούν στις 23 Μαρτίου. Πρώτο τους μέλημα είναι να ορίσουν έναν «διερευνητή» του οποίου η αποστολή είναι να διερευνήσει τα κόμματα και τους ηγέτες τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 76 βουλευτών. Μόλις «σχηματισθεί» ο εν δυνάμει συνασπισμός, ο διερευνητής ορίζει έναν εντολοδόχο, συνήθως τον ηγέτη του κόμματος εκείνου που έχει αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους. Συνολικά οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες, έως ότου διορισθεί επίσημα η κυβέρνηση.

Οι πρωταγωνιστές των εκλογών και ο ιδεολογικός προσανατολισμός:

Μάρκ Ρούτε, 50 ετών: Ο σημερινός πρωθυπουργός ηγείται του συνασπισπισμού των Φιλελεύθερων (VVD) και του Εργατικού κόμματος (PvdA)

Τελευταία δημοσκόπηση: 24%

Αλεξάντερ Πέχτολντ, 51 ετών: Ηγείται του D66 από το 2006. Υποστηρίζει το γάμο μεταξύ ομοφύλων, την ευθανασία και τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας μαριχουάνας

Τελευταία δημοσκόπηση: 20%

Γκέερτ Βίλτερς, 53 ετών: Αρχηγός του (αντιμεταναστευτικού) Κόμματος της Ελευθερίας (PVV). Θεωρείται ακροδεξιός. Τα κυρίαρχα κόμματα έχουν αποκλείσει το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μαζί του.

Τελευταία δημοσκόπηση: 20%

Τσέσε Κλάβερ, 30 ετών: Πράσινη Αριστερά. Υπέρ της Ε.Ε. και των προσφύγων

Τελευταία δημοσκόπηση: 17%

Σιμπράντ βαν Χέρσμα Μπούμα, 51 ετών: Χριστιανοδημοκράτες. Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό

Τελευταία δημοσκόπηση: 16%

Λόντεβαϊκ Ασερ, 42 ετών. Αρχηγός του Εργατικού Κόμματος από τον Δεκέμβριο. Αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας

Τελευταία δημοσκόπηση: 14%

Εμιλ Ρόμερ, 54 ετών: Σοσιαλιστές. Εναντίον της Ε.Ε. και την παγκοσμιοποίησης

Τελευταία δημοσκόπηση: 14%

Μάριαν Θέμε, 45 ετών: Κόμμα για τα Ζώα. Έμφαση σε ευρεία περιβαλλοντικά ζητήματα

Τελευταία δημοσκόπηση: 6%

Γκερτ-Γιαν Σέγκερς, 47 ετών: Χριστιανική ένωση. Συντηρητικός και έμφαση σε ζητήματα ηθικής

Τελευταία δημοσκόπηση: 5%

Documento Newsletter