Ολλανδικές εκλογές: Φόβοι στις Βρυξέλλες για «Nexit» μετά τη νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς

Ολλανδικές εκλογές: Φόβοι στις Βρυξέλλες για «Nexit» μετά τη νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς

Ο  Χέιρτ Βίλντερς έκανε την έκπληξη στις εκλογές της Τετάρτης και έκοψε πρώτος το νήμα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Φρανς Τίμερμανς. Οι Βρυξέλλες μπορούν να αρχίσουν να φοβούνται για ένα πιθανό δημοψήφισμα εξόδου της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πρόταση αυτή ήταν κεντρική στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η πρόταση για «Nexit» δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας καθώς οι Ολλανδοί θεωρούνται από τους πιο φιλοευρωπαίους λαούς, όμως και μόνο η καταγραφή του ευρωσκεπτικισμού σε μια χώρα που γέρνει όλο και δεξιότερα προκαλεί πονοκέφαλο στους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης: Γκέερτ Βίλντερς: Ο Ολλανδός Τραμπ που λατρεύει τη Θάτσερ και τον συγχαίρουν Λεπέν και Ορμπάν

Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια

Μια θέση για τον Βίλντερς γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ θα μεταμορφώσει τη δυναμική, μαζί με άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστές ηγέτες που ήδη βρίσκονται στη θέση τους. Ξαφνικά, οι πολιτικές που κυμαίνονται από τη δράση για το κλίμα, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και τα όπλα για την Ουκρανία θα τεθούν προς συζήτηση, ακόμη και για ανατροπή.

Ακόμα κι αν ο Βίλντερς είναι πρόθυμος να απορρίψει το αίτημά του για δημοψήφισμα στην ΕΕ με αντάλλαγμα την εξουσία, η νίκη του θα εξακολουθήσει να προκαλεί ανατριχίλα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ενώ, αν τα κεντρώα κόμματα συνενωθούν για να κρατήσουν τον Βίλντερς έξω —και πάλι— μπορεί να υπάρξει τίμημα που θα πληρώσουν από τους θυμωμένους Ολλανδούς ψηφοφόρους αργότερα. Ο ένθερμος οπαδός του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, έδειξε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν χρειάζεται να είσαι στην εξουσία για να έχεις ισχυρή επιρροή.

Πιθανές συμμαχίες

Από τότε που ανακοινώθηκαν τα exit polls, οι πιθανοί κεντροδεξιοί εταίροι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο σχηματισμού συνασπισμού με τον Βίλντερς, ο οποίος αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια το κόμμα του Βίλντερς δεν γινόταν δεκτό σε συνασπισμούς με κεντρώους. Από την πλευρά του, ο 60χρονος ακροδεξιός ρατσιστής φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά να πάρει την εξουσία αυτή τη φορά.

Από τότε που η αντικαταστάτρια του Μαρκ Ρούτε στην αρχηγία του VVD, Ντιλάν Γεσιλγκιόζ-Ζεγκέριους, έδειξε νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει συνομιλίες συνασπισμού με τον Βίλντερς, ο ακροδεξιός ηγέτης εργάστηκε σκληρά για να φανεί πιο λογικός. Αδυνάτισε μερικές από τις πιο έντονες θέσεις του, ιδιαίτερα για το Ισλάμ – όπως η απαγόρευση των τζαμιών – λέγοντας ότι υπάρχουν μεγαλύτερες προτεραιότητες να διορθωθούν.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Ακροδεξιά στροφή στην Ολλανδία μέσω Βίλντερς – «Εύθραυστη ανάπαυλα» στη Γάζα

Εκλογές στην Ολλανδία: Λεπέν και Όρμπαν πανηγυρίζουν για τον ακροδεξιό Βίλντερς

Γάζα: Αναβάλλεται η συμφωνία κατάπαυσης πυρός – «Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή»

Documento Newsletter