Ο τριαντάχρονος Σίβερτ φαν Λίεντεν ανέλαβε αφιλοκερδώς να εισάγει στην Ολλανδία 40 εκατομμύρια μάσκες από τη Κίνα αλλά αποδείχθηκε ότι τσέπωσε 9 εκατομμύρια ευρώ ως προμήθεια για τις φιλανθρωπικές του υπηρεσίες, όπως αποκάλυψε δημοσιογραφική έρευνα.
Ο τριαντάχρονος φαν Λίεντεν είναι ένα γνωστό μέλος της καλής κοινωνίας στην Ολλανδία. Λομπίστας, μιντιακή «περσόνα» και συχνός θαμώνας στη τηλεόραση. Ο ίδιος ανέλαβε να αναπληρώσει, μέσω ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, τις κρατικές ελλείψεις σε αναλώσιμο ιατρικό υλικό (μάσκες PPE). Ελλείψεις που είχαν δημιουργηθεί την άνοιξη του 2020 εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, είχε διατυμπανίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν θα είχε κανένα προσωπικό όφελος από το όλο εγχείρημα.
Η πηγή της προμήθειας των μασκών βρέθηκε στη Κίνα. Ο φαν Λίεντεν από κοινού με άλλους επιχειρηματίες και εθελοντές (που τους παρείχε ο εργολάβος εργαζομένων Ranstad) έσπευσε να εισαγάγει τα αναγκαία υλικά. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας παρήγγειλε 40 εκατομμύρια μάσκες αντί 100.8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 2.52 ευρώ ανά μάσκα.
Δημοσιογράφοι από την εφημερίδα «De Volkskrant» και την ερευνητική δημοσιογραφική πλατφόρμα «Follow the Money» ερεύνησαν ενδελεχώς τη παραπάνω υπόθεση και απέδειξαν ότι δεν ήταν όλα τόσο αθώα και ηρωικά όπως παρουσιάζονταν.
Στις 15 Μαΐου η De Volkskrant δημοσιοποίησε ότι ο φαν Λίεντεν είχε δημιουργήσει την εταιρεία Relief Goods Alliance, μέσω της οποίας έγινε η παραγγελία από την ολλανδική κυβέρνηση. Δύο εβδομάδες μετά οι δημοσιογράφοι της Follow the Money έγραψαν ότι ο φαν Λίεντεν είχε βγάλει 9 εκατομμύρια ευρώ κέρδος από τη συμφωνία και οι συνέταιροι του είχαν βγάλει 5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος.
Οι 40 εκατομμύρια μάσκες έφτασαν κανονικά στην Ολλανδία αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ γιατί εμπεριείχαν γραφίτη. Ουσία η οποία δεν καταγράφεται ως βλαπτική από τις ολλανδικές αρχές. Αν και υπάρχει ανεπίσημη εισήγηση από το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον για αποφυγή της χρήσης τέτοιων μασκών.
Ο φαν Λίεντεν από τη μεριά του παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο και υποσχέθηκε «να προσαρμόσει τη ηθική πυξίδα» του, ενώ πρότεινε τα χρήματα να πάνε στην αντικαρκινική έρευνα. Βέβαια, ήδη δύο ολλανδικά ιδρύματα έχουν δηλώσει ότι τα αρνούνται αναφέροντας ότι πρέπει να επιστραφούν το υπουργείο Υγείας της χώρας, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι είναι «βρώμικα» λεφτά.
Με πληροφορίες από το Al-Jazeera