Ολλανδία: Το σκάνδαλο «Nokiagate» βαραίνει τον Μαρκ Ρούτε

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα του, καθώς έσβησε μηνύματα σχετικά με το αξίωμά του, παραβιάζοντας έτσι τον νόμο περί αρχειοθέτησης. Το σκάνδαλο κλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη, όταν και ο Ρούτε κατόρθωσε να υπερκεράσει την πρόταση μομφής από τον ακροδεξιό Χέιρτ Βίλντερς εξαιτίας ακριβώς του σκανδάλου.

Ο Ρούτε αναμένεται να ξεπεράσει αυτό το σκάνδαλο. Όμως, μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, το σκάνδαλο εμφανίζεται ως άλλο ένα στίγμα στην ήδη φθαρμένη εικόνα του, ενώ ακόμα παλεύει να σταθεροποιήσει την τέταρτη κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισε τον Ιανουάριο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

«Ηλίθια μικρή συσκευή»

Ο φιλελεύθερος πολιτικός κατηγορείται από την κεντροαριστερή εφημερίδα De Volkskrant ότι έχει παρανόμως σβήσει γραπτά μηνύματα που έλαβε στο κινητό του, κατά παράβαση του νόμου περί αρχειοθέτησης, που αναγκάζει τους πολιτικούς ηγέτες να κρατούν αρχείο από όλες τις συνομιλίες που κάνουν για να δικαιολογήσουν μια πολιτική επιλογή. Αυτή η πρόβλεψη υποτίθεται ότι έχει τεθεί σε ισχύ ώστε οι βουλευτές και οι δημοσιογράφοι αν είναι καταλλήλως ενημερωμένοι.

Σε αυτή τη βάση, η εφημερίδα De Volkskrant άσκησε πρόσφατα αγωγή κατά του πρωθυπουργού. Στις 16 Μαΐου, το Landsadvocaat –ένας ανεξάρτητος νομικός υπεύθυνος για την παροχή βοήθειας στις αρχές σε νομικές διαδικασίες– εξήγησε ότι, για αρκετά χρόνια, ο Ρούτε διέγραφε τα μηνύματα που λάμβανε στο κινητό του.

Η συσκευή που χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός, ένα παλαιότερης γενιάς Nokia (εξού και το όνομα του σκανδάλου), δεν είχε αρκετή μνήμη για να αποθηκεύσει περισσότερα από είκοσι μηνύματα, υποστήριξε ο Ρούτε. Δύο μέρες αργότερα, αφού είχε αναρωτηθεί δημόσια γιατί είχε προσκολληθεί σε «αυτή την ηλίθια μικρή συσκευή», εμφανίστηκε με ένα smartphone στο χέρι, ισχυριζόμενος ότι τώρα προσπαθεί να καταλάβει τη νέα τεχνολογία, μαρτυρώντας ότι ζει μια «κόλαση»…

Πρόταση μομφής

Η Βουλή θέλησε να μάθει περισσότερα και κάλεσε, στις 18 Μαΐου, τον αρχηγό της κυβέρνησης, εναντίον του οποίου το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Χέιρτ Βίλντερς είχε καταθέσει πρόταση μομφής που υποστηρίχθηκε από τη ριζοσπαστική αριστερά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ρούτε επανέλαβε ότι δεν θέλει να κρύψει τίποτα και εξέφρασε τη λύπη του που ορισμένοι αιρετοί βλέπουν τα πάντα με όρους «μαύρο και άσπρο».

Τελικά ο Ρούτε κατάφερε να διαφύγει της ψήφου μομφής, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποφύγει τα πολλά ερωτήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Ανάμεσά στους η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοΐού, μια αμφισβητήσιμη επιδότηση δημόσιας αγοράς μασκών, ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο για την κατάργηση του φόρου στα εταιρικά μερίσματα, ακόμα και για την «υπόθεση των παροχών», μια διοικητική γκάφα που τιμώρησε άδικα χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες κατηγορήθηκαν αδίκως για απάτη.

Ο Ρούτε ξέφυγε μεν, έδωσε όμως την υπόσχεση -που ζήτησε η αντιπολίτευση των Πρασίνων- να παραδώσει γραπτώς «όλες τις πραγματικές πληροφορίες που υπάρχουν», ενώ για τα κατεστραμμένα ή αρχειοθετημένα μηνύματα, η Επιθεώρηση Δημόσιας Πληροφόρησης άνοιξε έρευνα. «Η έκταση της αποστολής της θα καθοριστεί αργότερα», εξηγείται σε δελτίο τύπου, που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου, από το Υπουργείο Παιδείας.

Ετικέτες