H Ευρώπη μπαίνει στον αστερισμό των κρίσιμων εκλογών που θα προσδιορίσουν το μέλλον της. Εκατομμύρια Ολλανδοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες με τους δημοσκόπους να τονίζουν τα μεγάλα ποσοστά των αναποφάσιστων και την Ακροδεξιά του Γκέερτ Βίλντερς να καραδοκεί.
Οι κάλπες άνοιξαν στην Ολλανδία για τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν ποια κόμματα θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροδεξιό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έχει μικρό προβάδισμα επί του PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) του Γκέερτ Βίλντερς, που υιοθετεί θέσεις κατά του Ισλάμ και κατά της ΕΕ. Οι δημοσκόποι ωστόσο συνιστούν μεγάλη προσοχή λόγω του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:30 π.μ. (08:30 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν στις 9:00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).
Αναποφάσιστοι σε υψηλά ποσοστά
Τα ποσοστά των αναποφάσιστων εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (3/4 των ψηφοφόρων σύμφωνα με την I&O Research), κάνοντας κάθε πρόβλεψη για το ακριβές αποτέλεσμα παρακινδυνευμένη. Οι δημοσκόποι εφιστούν την προσοχή στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μαζικά το λεγόμενο φαινόμενο της «κρυφής ψήφου», που αφορά πιθανούς ψηφοφόρους του ακροδεξιού PVV, οι οποίοι, ενώ αποφεύγουν στις δημοσκοπήσεις να εκφράσουν την προτίμησή τους προς τον Βίλντερς, φέρονται αποφασισμένοι να τον στηρίξουν.
Αναλογικό σύστημα με ιδιαιτερότητες
Οι 150 Oλλανδοί βουλευτές εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το σύστημα αυτό έχει πολλές ιδιαιτερότητες:
– Υπάρχει μόνο μία εκλογική περιφέρεια: η χώρα. Οι βουλευτές εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο.
– Το όριο θεωρητικά για την εξασφάλιση μίας έδρας είναι εξαιρετικά χαμηλό: ένα ποσοστό 0,67% είναι αρκετό για να εκπροσωπηθεί κάποιος στη Βουλή, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε πολλά κόμματα.
– Παρά το αναλογικό σύστημα οι ψηφοφόροι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ποιον βουλευτή θα ψηφίσουν. Κάθε κόμμα προτείνει μία λίστα υποψηφίων. Κατά κανόνα, πρώτος στη λίστα είναι ο ηγέτης του εκάστοτε κόμματος, ενώ τελευταίος είναι συνήθως κάποιος που επιθυμεί να στηρίξει συμβολικά το κόμμα. Ο ψηφοφόρος σημειώνει το όνομα του βουλευτή που θέλει να εκλεγεί στο φυλλάδιο του κόμματος. Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, οι βουλευτές εκλέγονται με βάση τα αποτελέσματα που απέσπασε το κόμμα τους και τη θέση που κατέχει ο βουλευτής στη λίστα. Ωστόσο, εάν ένας υποψήφιος που βρίσκεται χαμηλά στο ψηφοδέλτιο πάρει πολλούς ψήφους, τότε μπορεί να κερδίσει στη θέση κάποιου άλλου βουλευτή που βρισκόταν σε καλύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο.
Aπαραίτητος συνασπισμός
Μετά τις εκλογές, οι 150 εκλεγμένοι βουλευτές θα συναντηθούν στις 23 Μαρτίου. Πρώτο τους μέλημα είναι να ορίσουν έναν «διερευνητή» του οποίου η αποστολή είναι να διερευνήσει τα κόμματα και τους ηγέτες τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 76 βουλευτών. Μόλις «σχηματισθεί» ο εν δυνάμει συνασπισμός, ο διερευνητής ορίζει έναν εντολοδόχο, συνήθως τον ηγέτη του κόμματος εκείνου που έχει αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους. Συνολικά οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες, έως ότου διορισθεί επίσημα η κυβέρνηση.
Οι πρωταγωνιστές των εκλογών και ο ιδεολογικός προσανατολισμός:
Μάρκ Ρούτε, 50 ετών: Ο σημερινός πρωθυπουργός ηγείται του συνασπισπισμού των Φιλελεύθερων (VVD) και του Εργατικού κόμματος (PvdA)
Τελευταία δημοσκόπηση: 24%
Αλεξάντερ Πέχτολντ, 51 ετών: Ηγείται του D66 από το 2006. Υποστηρίζει το γάμο μεταξύ ομοφύλων, την ευθανασία και τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας μαριχουάνας
Τελευταία δημοσκόπηση: 20%
Γκέερτ Βίλτερς, 53 ετών: Αρχηγός του (αντιμεταναστευτικού) Κόμματος της Ελευθερίας (PVV). Θεωρείται ακροδεξιός. Τα κυρίαρχα κόμματα έχουν αποκλείσει το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μαζί του.
Τελευταία δημοσκόπηση: 20%
Τσέσε Κλάβερ, 30 ετών: Πράσινη Αριστερά. Υπέρ της Ε.Ε. και των προσφύγων
Τελευταία δημοσκόπηση: 17%
Σιμπράντ βαν Χέρσμα Μπούμα, 51 ετών: Χριστιανοδημοκράτες. Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό
Τελευταία δημοσκόπηση: 16%
Λόντεβαϊκ Ασερ, 42 ετών. Αρχηγός του Εργατικού Κόμματος από τον Δεκέμβριο. Αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας
Τελευταία δημοσκόπηση: 14%
Εμιλ Ρόμερ, 54 ετών: Σοσιαλιστές. Εναντίον της Ε.Ε. και την παγκοσμιοποίησης
Τελευταία δημοσκόπηση: 14%
Μάριαν Θέμε, 45 ετών: Κόμμα για τα Ζώα. Έμφαση σε ευρεία περιβαλλοντικά ζητήματα
Τελευταία δημοσκόπηση: 6%
Γκερτ-Γιαν Σέγκερς, 47 ετών: Χριστιανική ένωση. Συντηρητικός και έμφαση σε ζητήματα ηθικής
Τελευταία δημοσκόπηση: 5%