Άμστερνταμ
Η ολλανδική κυβέρνηση οφείλει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.
Είναι προς το συμφέρον της Ολλανδίας να διασφαλίσει ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν θα πνιγούν στα χρέη και ότι θα βγουν από την κρίση του κορονοϊού το συντομότερο δυνατό. Τάδε έφη η Μαριέτε Χάμερ, η επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής SER. Και συνέχισε λέγοντας: «Καλούμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Η κριτική μας συνίσταται στο ότι η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ολλανδία δεν είναι αρκετή. Πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις υπόλοιπες χώρες-μέλη στις προσπάθειες εξόδου από την κρίση που προκαλεί η πανδημία. Αν δεν το κάνουμε, θα υποστούμε κι εμείς δραματικές συνέπειες. Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη οικονομική οικογένεια, άρα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη σε όλα τα θέματα».
Κατά την άποψη του παραρτήματος του SER που ασχολείται με την πανδημία, η ολλανδική κυβέρνηση δεν πρέπει να επιμείνει σε προτάσεις για ένα αυστηρό σύστημα δανείων που θα υπόκειται σε υποχρεώσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά οφείλει να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και επιείκεια, «μοιράζοντας το ρίσκο της κρίσης» με πιο υπεύθυνο τρόπο.
Το SER είναι μια ανεξάρτητη αρχή που συμβουλεύει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Εκτός από το συμβουλευτικό του χαρακτήρα, το SER παρακολουθεί και ελέγχει αν η νομοθεσία που διέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται σωστά. Για παράδειγμα έχει λόγο στο αν λειτουργούν όπως πρέπει τα συμβούλια των εργαζομένων. Στις εργασίες του SER συμμετέχουν σωματεία εργαζομένων και συνδικάτα, εκπρόσωποι των εργοδοτών, συμβουλευτικά όργανα όπως η Ολλανδική Αρχή Ανάλυσης της Οικονομικής Πολιτικής (CPB) αλλά και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας (SCP), η Ολλανδική Τράπεζα και άλλοι φορείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που το SER επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Χάμερ απηχούν και τις απόψεις του Ρομπ Γιέτεν, αρχηγού του κόμματος D66 που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Γιέτεν επέκρινε την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης Ρούτε και τον τρόπο που αντιμετωπίζει συγκεκριμένους Ευρωπαίους εταίρους της. Και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να επανεξεταστεί η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού με στόχο την μέγιστη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία αντιτάχθηκαν στα σχέδια βοήθειας που προτάθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη. Θεωρούν πως δεν δίνονται ικανές εγγυήσεις για μεταρρυθμίσεις στις χώρες που αιτούνται βοήθειας και αντιπροτείνουν ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.