«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: νέο πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού για το φετινό καλοκαίρι

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: νέο πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού για το φετινό καλοκαίρι

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώθηκε ο νέος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»- Δεν απαντήθηκε η ερώτηση του Documento

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη παρουσίασε στους δημοσιογράφους την πρώτη φάση του νέου θεσμού που θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Για το έτος 2020 ετοιμάζονται 55 παραγωγές, σε 251 παρουσιάσεις, από 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, σε 38 περιφερειακές ενότητες. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν θα έχουν εισιτήριο και το μόνο αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο στον κάθε αρχαιολογικό χώρο. 

Όπως εξήγησε η Υπουργός απευθύνθηκε στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου και εκείνοι με τη σειρά τους σε άλλους φορείς -και στην ελεύθερη αγορά- προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το πρόγραμμα το οποίο «θα έλεγα ότι είναι σε ένα πειραματικό στάδιο και λαμβάνει υπόψη του απολύτως τα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των εκδηλώσεων με πρώτο και κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών». Το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι οι χώροι αυτοί προσφέρουν την αναγκαία υποδομή χωρίς να υποστεί την παραμικρή δοκιμασία ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος για να φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας των θεατών και του προσωπικού.

Οι 11 καλλιτεχνικοί φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ΜΟMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ.

Σε ερώτηση του Documento σχετικά με τα κριτήρια που επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι φορείς και εάν υπήρχε η δυνατότητα να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι η απάντηση της Υπουργού ήταν η εξής: «Oι οργανισμοί οι οποίοι επιλέγησαν ήταν αυτοί που από την αρχή δήλωσαν ότι επιθυμούν και μπορούν να ανταποκριθούν σε μια τέτοιοι είδους πανελλαδική οργάνωση».

Το πρόγραμμα Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια. Από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα θα συνεχίσει να υπάρχει στα επόμενα χρόνια- ώστε να υποστηρίξει την ανοιχτή πρόσκληση. Συγκροτείται επταμελής επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, προκειμένου μετά το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα κλείσει η πλατφόρμα, να έχουν την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021.

Οι συγκεκριμένες παραστάσεις θα απασχολήσουν 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και σε περίπου 500 εντόπιους συνεργάτες. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 91% επί του συνόλου, δηλαδή εξωτερικοί συνεργάτες 91% και οι εσωτερικοί συνεργάτες και συντελεστές, γιατί είναι προφανές ότι ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κάθε οργανισμός θέλει να έχει και τους δικούς του ανθρώπους που θα στηρίξουν την παραγωγή, οι οποίοι φτάνουν στο 9%. 

Documento Newsletter