Όλγα Γεροβασίλη: Η περίοδος χάριτος τελείωσε

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στο δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη, για την κατάργηση του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ και την κατάργηση του ασύλου, τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, μερικά σημεία από τη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Η περίοδος χάριτος τελείωσε

Το φορολογικό νομοσχέδιο ήταν μία επείγουσα ρύθμιση καθώς επηρεάζει άμεσα τη ζωή των πολιτών. Τα άλλα δύο νομοσχέδια ήρθαν με κατεπείγουσες διαδικασίες, χωρίς προϋποθέσεις καλής νομοθέτησης, χωρίς καν να περάσουν από το λογιστήριο του κράτους ή διαβούλευση. Ο κ. Μητσοτάκης καταργεί το ΣΕΠΕ και το ΣΔΟΕ. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί συγχωνεύονται, καταργώντας τις παλιές διοικήσει, που είχαν τοποθετηθεί με όλες τις εγγυήσεις αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Δημιουργείται μία νέα αρχή, η λεγόμενη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου τον Διοικητή τον ορίζει ο κ. Μητσοτάκης! Ο αρεστός του κ. Μητσοτάκη διορίζει τους αρεστούς του προϊσταμένους, χωρίς καμία διαδικασία διαφάνειας, αντικειμενικότητας ή αξιοκρατίας! Και έτσι θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, η παραβατικότητα κ.λ.π.! Δημιουργείται ένα τεράστιο επιτελείο γύρω από τον Πρωθυπουργό, η Προεδρία της Κυβέρνησης. Αυτή στελεχώνεται με εκατοντάδες υπαλλήλους και μετακλητούς, ο αριθμός των οποίων δεν μειώνεται όπως είχε εξαγγείλει η ΝΔ προεκλογικά. Το μόνο που μειώνεται από τους μετακλητούς είναι τα προσόντα τα οποία απαιτούνται για το διορισμό τους! Δημιουργείται ένα υπερσυγκεντρωτικό κομματικό κράτος, αντίθετο με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα το οποίο σημείωσαν και Βουλευτές της ΝΔ.

Για το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και την κατάργηση ασύλου

Η ιδεοληψία της ΝΔ ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι υπεύθυνο για την ανομία και την παραβατικότητα δεν αποδεικνύεται. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει ότι όταν εντός του Πανεπιστημιακού χώρου διαπράττεται κάποιο αδίκημα η Αστυνομία να επέμβει. Αυτό η κυβέρνηση το αποκρύπτει συνειδητά. Το άσυλο είναι άσυλο ιδεών και επιστημονικών απόψεων. Η κατάργηση του είναι συντηρητική οπισθοδρόμηση που προκαλεί εύλογες αντιδράσεις, τόσο από τους προοδευτικούς πολίτες, όσο και από την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Να θυμίσω πως με τον νόμο Διαμαντοπούλου είχε καταργηθεί το άσυλο και τα ζητήματα της παραβατικότητας στους Πανεπιστημιακούς χώρους δεν είχαν εξαλειφθεί. Η μάχη με την εγκληματικότητα και με την ανομία είναι διαρκής και δεν κερδίζεται με ευχολόγια.

Ασφάλεια

Η εμφανής αστυνόμευση είναι αποτρεπτικό μέσο. Επί της θητείας μου, υλοποιήσαμε σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης με αύξηση των περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Σήμερα, με την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών, που χαρακτηρίζονται «μαύροι πάνθηρες», επιχειρείται η αντιμετώπιση της μικρό-παραβατικότητας. Δημιουργείται, έτσι, μια εικόνα που παραπέμπει σε πρωτεύουσες οι οποίες έχουν υποστεί τρομοκρατικά πλήγματα, σε μια πόλη που αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες του κόσμου. Στα Εξάρχεια έγινε σειρά επιχειρήσεων για την εξάρθρωση μεγάλων συμμοριών στο κομμάτι του παραεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών. Τα άβατα δεν είναι συμβατά με τη δημοκρατία.

Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι άνθρωποι που είτε στήριζαν είτε ανήκαν στη μεγάλη παράταξη του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζουν σήμερα την προοδευτική πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μη θέλοντας η χώρα να γυρίσει σε ένα μοντέλο το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα. Αυτό το προοδευτικό μέτωπο που παγιώνεται σήμερα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ στη χώρα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που μία κυβέρνηση από τα πρώτα της βήματα περνά σε σκληρά νεοφιλελεύθερα μοντέλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιστοιχηθεί και να διευρυνθεί με όλους αυτούς τους πολίτες που στηρίζουν την πολιτική του και προσβλέπουν σε μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

Η σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛ

Οι πολιτικές συμμαχίες χτίζονται με συμφωνίες σε αρχές, αντιλήψεις και πολιτικές. Σε ένα ταυτοτικό ζήτημα και για τη σοσιαλδημοκρατία, όπως η απλή αναλογική, το ΚΙΝ.ΑΛ. καταψήφισε τη δική μας πρόταση στη συζήτηση στη Βουλή, κρατώντας την ίδια στάση με τη Νέα Δημοκρατία. Στάση που κράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ταυτιζόμενο με τη Ν.Δ. και ακόμη και σήμερα όταν δεν ταυτίζεται μαζί της τηρεί μία πολιτική «ίσων αποστάσεων». Η απλή αναλογική όπως και η συμφωνία των Πρεσπών, απομάκρυναν πολίτες από την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής στρέφοντας τους στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ακολουθεί με συνέπεια μια προοδευτική πολιτική. Αν κάποιο κόμμα είναι προοδευτικό, αυτό κρίνεται από τις πολιτικές του. Σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛ. ταυτίζεται με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και συχνά αποξενώνεται από τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Μένει να διαπιστωθεί στην πορεία ποια πολιτική θα ακολουθήσει και βεβαίως αυτή θα διαμορφώσει ή δεν θα διαμορφώσει τις όποιες συμμαχίες και συμπλεύσεις.