Αντί να κάνουν τα απαραίτητα για να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας, το μόνο που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ήταν τα αυτάρεσκα συγχαρητήρια που μοίραζε στην κυβέρνησή του.
Αυτό επισημαίνει η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στης στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontra» και κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για εγωισμό και πολιτική εμμονή.
Ολόκληρη η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή έχει ως εξής:
Πώς κρίνετε τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού;
Υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία πρέπει να δράσει η υπεύθυνη πολιτεία: το πρώτο είναι η λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και το δεύτερο είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας για το διάστημα θα διαρκέσουν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Δυστυχώς, μετά και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το μόνο που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ήταν τα αυτάρεσκα συγχαρητήρια που μοίραζε στην κυβέρνησή του. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πώς όλη η προσπάθεια πρέπει να περιοριστεί στον περιορισμό της καθημερινής δραστηριότητας, μετακυλίοντας τις ευθύνες τους στην κοινωνία, αντί να κάνουν τα απαραίτητα για να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας.
Με ποιον τρόπο ζητάτε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας;
Όποιος πιστεύει ότι αρκούν αποκλειστικά τα περιοριστικά μέτρα των μετακινήσεων των πολιτών για την καταπολέμηση της επιδημίας γελιέται. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό από τους ανθρώπους που πλήττονται από το νέο κορονοϊό είναι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει να εφοδιάσει άμεσα όλες τις μονάδες του ΕΣΥ με τα απαραίτητα μέσα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη επαγγελματιών υγείας. Αυτή τη στιγμή προέχει ο επαγγελματισμός και η γνώση, όχι μόνο για την κάλυψη των περιστατικών, αλλά και για την προστασία των ίδιων των εμπλεκομένων.
Εύλογα αναρωτιέται κάποιος πού βρίσκονται οι διαδικασίες της ανάληψης των καθηκόντων των 2000 νοσηλευτών που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Εννοείται πώς είναι αυτονόητη πράξη ευθύνης η ενεργοποίηση της προκήρυξής μας για πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών και 1000 γιατρών που ακύρωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο εγωισμός και η πολιτική εμμονή του κ. Μητσοτάκη πρέπει να μπουν στην άκρη, όχι μόνο για αυτές τις προσλήψεις αλλά και για την ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας στο συνολικό σχεδιασμό, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το πόσες ΜΕΘ θα συμπεριλαμβάνει τις επόμενες εβδομάδες. Το μόνο το οποίο κατάλαβαν όλοι είναι πως θα διπλασιαστεί η αμοιβή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για την παραχώρηση ΜΕΘ που το ίδιο το κράτος δύναται να επιτάξει.
Θεωρείτε πως η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας βελτιώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ;
Σήμερα μπορεί να φαντάζει αυτονόητο το ότι όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Το 2015 δεν ήταν. Και σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης για κάποιους έπαψε να είναι. Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, παραλάβαμε ένα εθνικό σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, με νοσοκομεία κλειστά, απολυμένους γιατρούς και προσωπικό σε διαθεσιμότητα. Ο σημερινός υπουργός ανάπτυξης δεν ήθελε να του κλέβει τη δόξα καμία τρόικα ενώ ο κ. Μητσοτάκης υλοποιούσε την καταστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου του ΕΣΥ.
Για εμάς, ένας από τους βασικότερους πυλώνες του κοινωνικού κράτους είναι η δημόσια υγεία, η οποία στηρίζεται από ένα ισχυρό, οργανωμένο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Δώσαμε σε όλους το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Σε μία ασφυκτική δημοσιονομική κατάσταση ανατάξαμε το εθνικό σύστημα υγείας με χιλιάδες προσλήψεις. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια μας επέτρεψε να κάνουμε ένα ευρύτερο προγραμματισμό για περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και σταδιακή αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ. Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία διατράνωνε και ως αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία την αλλεργία της απέναντι στη δημόσια υγεία, ακύρωσε αυτό τον προγραμματισμό.
Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τα εργασιακά. Πώς σχολιάζετε τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταβάλουν μισό μισθό στους εργαζόμενους μέχρι τον Σεπτέμβριο;
Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε την αντεργατική της επίθεση από την επόμενη μέρα της ανάληψης της ευθύνης της διακυβέρνησης. Τους προηγούμενους μήνες οι συλλογικές συμβάσεις δέχθηκαν απανωτά πλήγματα, με υφεσιακά αποτελέσματα, πριν ακόμα η ελληνική οικονομία βιώσει την απειλή του νέου κορονοϊού. Σήμερα, η κυβέρνηση, αντί να προστατεύσει την κοινωνία και την οικονομία, προχωρά στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να εξαναγκάζουν σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα με το αν πλήττονται από την πανδημία. Αντί αυτών των υφεσιακών μέτρων, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η πλήρης προστασία από το κράτος των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων. Εργαλεία υπάρχουν και δημοσιονομικό περιθώριο έχει εξασφαλιστεί και με την παραδοχή και κυβερνητικών στελεχών από τη δική μας διακυβέρνηση.
Πώς προβλέπετε την επόμενη μέρα μετά την πανδημία; Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επόμενη μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική για όλους. Είναι πλέον ολοφάνερη η αξία του κοινωνικού κράτους. Η αυτονόητη άμεση επαναφορά της πλήρους απόλαυσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων η οποία έχει ανασταλεί σήμερα εξαιτίας αυτής της κρίσης, καταδεικνύει την πραγματική αξία τους για την ποιότητα της δημοκρατία μας.
Αυτή η υγειονομική κρίση δίνει νέο περιεχόμενο και στην παγκοσμιοποίηση καθώς θα υπονομεύσει την ευημερία όλων. Η χώρα μας, με την πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, έθεσε τα θεμέλια για τη διεκδίκηση μιας Ευρώπης με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δημοκρατία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αναθερμανθεί, αντιτάσσοντας την λογική και το δημόσιο συμφέρον στην ανελέητη κερδοσκοπία και το νεοφιλελεύθερο δαρβινισμό.