Ολγα Γεροβασίλη: Η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί θέσεις ακροδεξιών εμπνεύσεων

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Documento η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη μιλά για τα συμφέροντα «που δεν αντέχουν άλλο εκτός εξουσίας». Στο ερώτημα αν με τη στάση του για το σκοπιανό ο Πάνος Καμμένος σφύριξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα απάντησε αιχμηρά: «Είναι κηρυγμένος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εδώ και τρία χρόνια. Αρα όποιος θέλει να αυτοκηρύσσει εκλογές μπορεί να το κάνει ελεύθερα». Υποδέχεται τη νέα πορεία του Ποταμιού λέγοντας ότι οποιοσδήποτε διάδρομος διαλόγου «δεν μπορεί παρά να είναι προωθητική δύναμη».

Η κ. Γεροβασίλη επιμένει να λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στην πράξη ότι είναι «η Αριστερά των σύγχρονων αναγκών». Πιστεύει στο… μείγμα ΜοσκοβισίΣεντένο και για την υπόθεση της μη μείωσης των συντάξεων. Στα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση απαντά ότι η ΝΔ «είναι σε διαρκές vertigo». Αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την Ευρωβουλή, ενώ φαίνεται πιο… διστακτική στο ενδεχόμενο πρότασης να ηγηθεί σε μια μάχη σε μεγάλο δήμο ή περιφέρεια.

Με τη στάση του για το σκοπιανό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σφύριξε κατά κάποιον τρόπο την έναρξη του προεκλογικού αγώνα;

Ο προεκλογικός αγώνας είναι κηρυγμένος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εδώ και τρία χρόνια. Αρα όποιος θέλει να αυτοκηρύσσει εκλογές μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Η κυβέρνηση αυτή έχει διατυπώσει τη θέση της και οι εκλογές θα γίνουν με το πλήρωμα του χρόνου. Σε αυτό το σημείο να θυμίσω ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν στηρίξει και ψηφίσει και άλλες θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πολύ συχνά με ψήφο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του Ποταμιού έχουν γίνει νόμοι του κράτους, όπως πρέπει να λειτουργεί ελεύθερα ένα κοινοβούλιο.

Σωστά, με τη διαφορά ότι είναι ζήτημα που αγγίζει σημαντικό εθνικό θέμα.

Οντως είναι ένα εθνικό ζήτημα. Από πλευράς μας αντιμετωπίστηκε με πλήρη ευθύνη και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, με την από πολλά χρόνια διατυπωμένη εθνική θέση. Δυστυχώς, δεν είδαμε αντίστοιχη σοβαρότητα από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έναν χειρισμό με άρωμα λαϊκισμού.

Η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία;

Τετραετίας. Αυτή είναι η προθεσμία. Η κυβέρνηση αυτή είναι μια συμμαχική κυβέρνηση η οποία έχει περάσει πολλές δύσκολες φάσεις και προχώρησε, παρότι αυτό δυσαρέστησε πολλούς που ήλπιζαν και που προσπάθησαν με διάφορους τρόπους –και όχι πάνω από το τραπέζι πάντα– να διαλύσουν αυτήν τη συμμαχία. Προσπάθησαν δηλαδή και τα φαινόμενα αυτά τα ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει.

Μιλάτε και για επιχειρηματικά συμφέροντα;

Εννοώ όλα αυτά τα συμφέροντα –που δεν είναι κατ’ ανάγκην μόνο επιχειρηματικά– τα οποία θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση διότι δεν αντέχουν άλλο εκτός εξουσίας.

Τι λέτε σε όσους θεωρούν ότι η διατήρηση της ελπίδας τού να μη μειωθούν οι συντάξεις το 2019 είναι στο πλαίσιο του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ;

Απαντώ: Η κυβέρνηση αυτή με σχέδιο βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η δέσμευση της χώρας είναι να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους με μείγμα πολιτικής δικής της ιδιοκτησίας. Πρόσφατα το διατύπωσε αυτό και ο κ. Μοσκοβισί, δυσαρεστώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία τον επέπληξε για αυτό και η οποία ομολόγησε ότι χρειάζεται ένα διαρκές μνημόνιο, γιατί μόνο έτσι διευκολύνεται να ξεδιπλώσει το πραγματικό της πολιτικό πρόγραμμα.

Ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής του Eurogroup, προσγείωσε πάντως λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις.

Κι εμείς το λέμε αυτό. Επαναλαμβάνω ότι η δέσμευση είναι να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα με πολιτικές που θα επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τη ΝΔ ότι υιοθετεί «μαύρη» ατζέντα με επίκεντρο το προσφυγικό. Μάλιστα, ταυτίζει κατά κάποιον τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον ακροδεξιό Ούγγρο πρόεδρο Βίκτορ Ορμπαν αλλά και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Πού πατά αυτή η εκτίμηση;

Αποδεικνύεται αυτό. Καταρχήν θα σας πω μια θέση που διατυπώθηκε από τον κ. Κουρτς, ο οποίος μίλησε για κατάργηση του οκταώρου, για ελαστικές σχέσεις με δωδεκάωρο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πριν από λίγες ημέρες ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο. Πρόκειται για σημαντική ιδεολογική ταύτιση. Αντίστοιχης ιδεολογίας θέσεις έχει διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης και για το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης, συχνά και σε άλλα θέματα η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί θέσεις ακροδεξιάς έμπνευσης.

Τη ΝΔ πού την κατατάσσετε στην «πολιτική γεωγραφία»;

Η ΝΔ για πολλά χρόνια υπήρξε ένα κεντροδεξιό κόμμα με μετριοπαθή στάση και μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία, που δεν απεμπολούσε τα δικαιώματα και δεν είχε τέτοιες σκληρές θέσεις που αγγίζουν τα όρια του νεοφιλελευθερισμού. Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα από τη ΝΔ όλο και συχνότερα είναι εμπνεύσεως της Πολιτικής Ανοιξης ή του ΛΑΟΣ. Πρόκειται για μεταστροφή που μένει να δούμε την εξέλιξή της.

Στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι στη ΛΑΕ ή αλλού δεν σας κατατάσσουν στην Αριστερά. Από την άλλη, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικό αστικό κόμμα με αριστερό μανδύα. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε εσείς;

Η Αριστερά έχει εξ ορισμού τα χαρακτηριστικά της. Οταν κάποιος θέλει να αυτοπροσδιοριστεί και να γίνει μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς, τότε κάνει, πρώτον, ένα ιστορικό λάθος, διότι η ιδεολογία της Αριστεράς δεν του αφήνει τέτοια περιθώρια: η Αριστερά δεν ανήκει σε κάποιον. Επίσης κάνει ένα δεύτερο λάθος: προσπαθεί να ετεροκαθοριστεί. Εμείς λοιπόν είμαστε η Αριστερά της σύγχρονης εποχής, των σύγχρονων αναγκών μιας πτωχευμένης χώρας που πήγαινε στον γκρεμό ολοταχώς. Ηταν καθήκον της Αριστεράς να σώσει τη χώρα και το έκανε με όποιο πολιτικό κόστος. Ας δούμε πού στόχευαν οι πολιτικές μας μέσα στην περίοδο των μνημονίων, πού στόχευσε το περίσσευμα των πόρων αυτού του κράτους, ποιες τάξεις στηρίχθηκαν; Η πολιτική μιας κυβέρνησης που καλύπτει όλο τον ανασφάλιστο πληθυσμό με ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι μια αριστερή πολιτική. Μια φιλελεύθερη πολιτική δεν θα το έκανε ποτέ. Επομένως, το «αριστερός» ή «δεξιός» κρίνεται από τις προτεραιότητες, από την πολιτική που ακολουθείς και όχι από τη διάθεση αυτοπροσδιορισμού ή ετεροπροσδιορισμού. Με αυτή την έννοια είμαστε και ήμασταν η σύγχρονη Αριστερά για τη χώρα.

Εσείς βλέπετε την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής ως απαρχή νέων συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετά ΑΝΕΛ φάση;

Ξέρετε, κάθε φορά –θεωρείται κλισέ να το λέμε, όμως είναι ουσιαστικό– οι συνεργασίες υποδεικνύονται από τη βάση. Οι συνεργασίες υποδεικνύονται από την κάλπη και δημιουργούνται με προγραμματικές συγκλίσεις. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας και είναι συγκυβέρνηση τριών πολιτικών σχηματισμών (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγοι) με προγραμματική σύγκλιση. Οποιαδήποτε σύγκλιση στο πολιτικό σκηνικό και οποιοσδήποτε διάδρομος διαλόγου είναι στοιχεία δημοκρατίας και δεν μπορεί παρά να είναι προωθητική δύναμη.

Εχετε σκεφτεί ή σας έχουν κάνει πρόταση να ηγηθείτε στην αυτοδιοικητική μάχη σε μεγάλο δήμο ή περιφέρεια;

Συμμετείχα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, όντας βουλευτής. Στη συνέχεια ο ρόλος της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν άφηνε περιθώρια να ανταποκριθώ με συνέπεια στα καθήκοντά μου στην περιφέρεια και παραιτήθηκα. Ωστόσο έχω ασχοληθεί ενεργά με την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού από το 1994.

Η Ευρωβουλή είναι πρόκληση;

Δεν το έχω σκεφτεί…

«Η ΝΔ σε ένα διαρκές vertigo»

Με τόσες καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση φτιάχνει «κομματικό στρατό» στο δημόσιο με φερετζέ τη λεγόμενη «απολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης, πώς μπορείτε να πείσετε τον κόσμο περί του αντιθέτου;

Με τις πράξεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος που για θέση στο ελληνικό δημόσιο είτε ορισμένου χρόνου είτε μόνιμη να μην περνά από διαδικασίες αντικειμενικών και διαφανών διαδικασιών. Οι μόνοι για τους οποίους κατηγορούμαστε είναι οι συνεργάτες των υπουργών και των βουλευτών. Με συγχωρείτε, ο συνεργάτης του υπουργού και του βουλευτή τι θα είναι; Από το μητρώο στελεχών της ΝΔ;

Πάντως ορισμένες από τις προκηρύξεις για γενικούς γραμματείς έκοβαν τη δυνατότητα συμμετοχής, ενώ άλλες «διευκόλυναν» υποψηφίους, π.χ. με το ζήτημα της ξένης γλώσσας. Δεν είναι έτσι;

Οχι. Ή είναι περίπου έτσι. Ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μια προκήρυξη έλεγε ότι για να έχεις δικαίωμα να κάνεις αίτηση συμμετοχής πρέπει να έχεις πέντε χρόνια προϋπηρεσία σε θέση αντίστοιχη ώστε να αποδεικνύεις εμπειρία. Ο αποκλεισμός αυτός θεωρήθηκε μη καλή πρακτική. Για τέτοιους λόγους αλλάζουν 22 προκηρύξεις. Δεχόμενοι ότι η προϋπηρεσία θα πρέπει να περιγράφεται από 1-20 χρόνια και στη συνέχεια το κριτήριο αυτό να μοριοδοτείται με όρους ΑΣΕΠ. Οσον αφορά την ξένη γλώσσα, απαιτείται για όλες τις θέσεις αλλά και εδώ θα υπάρχει αντίστοιχη μοριοδότηση στο επίπεδο της γνώσης. Αυτά λέγονται τεχνικές διαφοροποιήσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται πρόθεση υποκειμενικής κρίσης.

Γιατί η ΝΔ εξαπολύει συνεχώς πυρά για τις κρίσεις ανώτατων στελεχών στο δημόσιο;

Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Είχαν και την κυβέρνηση και το υπουργείο και δεν έκαναν καμία μεταρρύθμιση, διότι προφανώς ήθελαν να συντηρήσουν το από αυτούς στημένο κομματικό κράτος. Ο κ. Μητσοτάκης θήτευσε στο συγκεκριμένο υπουργείο και η μόνη μεταρρύθμισή του ήταν απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Καμία άλλη – γιατί προφανώς δεν στόχευε να κάνει. Οι μετακλητοί τους ήταν τριπλάσιοι σε αριθμό σε σύγκριση με τους μετακλητούς σήμερα. Εκρυβαν στοιχεία, δεν τα ανέβαζαν στο σύστημα Απογραφή. Λοιπόν, σήμερα, ελπίζοντας να επανέλθουν στην κυβέρνηση, θέλουν να μην έχουν δομηθεί στέρεες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος για να συνεχίσουν το ίδιο πελατειακό δυσκίνητο κράτος. Ετσι, από τη μια μας κατηγορούν ότι αργούμε να τα κάνουμε και από την άλλη, όταν τα κάνουμε, μας ζητάνε την απόσυρσή τους. Δεν έχουν σταθερή άποψη, αλλά βρίσκονται σε ένα διαρκές vertigo.

Ποιο θεωρείτε μεγαλύτερο σκάνδαλο από όσα ήρθαν τα τελευταία χρόνια στο φως;

Τα πολλά σκάνδαλα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που έφερε τη χώρα στην πτώχευση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν βεβαίως η μεγάλη αφορμή αποκάλυψης της ελληνικής κρίσης. Βρήκε μια χώρα αδύναμη, μη θωρακισμένη και με τους πόρους των δημόσιων ταμείων σε φορολογικούς παραδείσους. Τα ποσά υπολογίζονται όσο τρία μνημόνια περίπου και φυσικά αυτό συνέβαλε στην αδυναμία ανάρρωσης της χώρας. Κέρδη εταιρειών που δεν επανεπενδύθηκαν αλλά έφυγαν στο εξωτερικό και βέβαια μαύρο χρήμα, η διαδρομή του οποίου δεν είναι τόσο απλή και είναι το σημείο στο οποίο έχει δίκιο για την καθυστέρηση η Δικαιοσύνη.

Σκάνδαλα με εμπλεκόμενους ενδεχομένως και με πολιτικές διαστάσεις;

Μέσα σε μια διαχρονική πορεία δεν μπορώ να ξέρω ποια εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, υπάρχουν όμως μετά βεβαιότητας πολιτικές ευθύνες.