Όλγα Γεροβασίλη για κορονοϊό: Η «ιστορία μιας επιτυχίας» ή «η επιτυχία μιας ιστορίας»;

Όλγα Γεροβασίλη για κορονοϊό: Η «ιστορία μιας επιτυχίας» ή «η επιτυχία μιας ιστορίας»;

Το ερώτημα αν η διαχείριση της πανδημίας του covid-19 στην Ελλάδα είναι η «ιστορία μιας επιτυχίας» ή μάλλον «η επιτυχία μιας ιστορίας» που κάποιοι χρειάζονταν να πετύχει, έθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Άρτας, στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης (8th RGC).

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ο Χ. Γώγος  Μέλος της Επιτροπής Ειδικών Υπουργείο Υγείας, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας,Χ. Μπονάνος και ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου.

Όπως επισημαίνει η κα Γεροβασίλη η πανδημία δεν τέλειωσε με την άρση του lockdown. Η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σε παγκόσμια κλίμακα και σε όλα τα επίπεδα, ενώ τα μέτρα μαζικής καραντίνας θα έμοιαζαν αδιανόητα πριν την πανδημία. Αναδείχθηκε όμως και ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό.

Η επιτυχής διαχείριση του lockdown στην Ελλάδα οφείλεται και στο ότι έγκαιρα εισακούστηκαν οι επιστήμονες αλλά και στο ότι το πολιτικό σύστημα επέδειξε πρωτοφανή ομοθυμία. Οφείλει, επίσης, να αναγνωριστεί η αυτοθυσία γιατρών και υγειονομικών και η η πολιτεία να μη μείνει στο χειροκρότημα.. Οφείλει να αναγνωριστεί η συμβολή του συνόλου των εργαζομένων στην Υγεία αλλά και του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, των Αστυνομικών, στους οποίους έπεσε το βάρος τήρησης των μέτρων της καραντίνας. Η επιτυχία του lockdown, είπε η κα Γεροβασίλη, οφείλεται στους Έλληνες πολίτες: όχι στην απρόσωπη «ατομική ευθύνη» αλλά στην αλληλεγγύη που έδειξαν προς το κοινωνικό σύνολο, τηρώντας την καραντίνα.

Η Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι αν αξιοποιήθηκε ο χρόνος της καραντίνας για να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα; Ποια η ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών σήμερα, η δυναμική του ΕΣΥ και των δομών Δημόσιας Υγείας; Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Η Χώρα πρέπει να είναι έτοιμη στην τουριστική περίοδο και για ένα δεύτερο κύμα από Σεπτέμβρη. Το μαζικό lockdown συνιστά μια ακραία λύση, την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αποφύγουμε. Επιβάλλεται η εξασφάλιση προσωπικού και πόρων όχι μόνο για κάλυψη των οργανικών κενών αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες ανάγκες της πανδημίας.

Οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Ο αρμόδιος Υπουργός τοποθετεί την ύφεση για το β’ τρίμηνο του 2020 στο 16% και 8% για το έτος. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10%. Η εκτίναξη της ανεργίας, η ελαστικοποίηση της εργασίας, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η βαθιά ύφεση σε συνδυασμό με τον «αόρατο εχθρό» που επιβάλλει ένα νέο τρόπο ζωής δημιουργούν εύλογα ανασφάλεια και φόβο στους πολίτες.

Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας, δήλωσε η κα Γεροβασίλη. Και η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν ανοίγουν ξανά. Αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η κα Γεροβασίλη έδωσε μια τάξη μεγέθους, ααναφερόμενη στον τουρισμό, λέγοντας ότι η άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Χώρας έφτανε πέρσι μέχρι και το 30,9%. Κατά την πρώτη περίοδο των μνημονίων η Χώρα έχασε λιγότερο, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ και μπήκε σε δεκαετή κρίση…

Στη συζήτηση που ακολούθησε η κα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπεγράφη και δρομολογήθηκε η πρόσληψη 2.000 μονίμων γιατρών, 3.000 εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι και ότι άδικα είχε λοιδωρηθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν διογκώνει το Δημόσιο. Στην πραγματικότητα η Χώρα στηρίζεται σε αυτές τις προσλήψεις για να αντιμετωπίσει την πανδημία και αυτό δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέκαθεν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Δημόσιας Υγείας και η πανδημία απέδειξε πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξή του.

Documento Newsletter