Σε ανοιχτή επιστολή της οργάνωσης «Lawyers for Assange» που εστάλη τον Αύγουστο προς την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον καταγράφονται όλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε περίπτωση έκδοσης του αυστραλού δημοσιογράφου στις ΗΠΑ, Τζούλιαν Ασάνζ.
Η οργάνωση που αποτελείται από 186 ειδικούς και επιφανείς νομικούς, συμπεριλαμβανομένων και πρώην ηγετών κρατών, καθώς και άλλες 21 οργανώσεις από όλο τον κόσμο παρουσίασαν μια εκτενή λίστα των λόγων που η φυλάκιση και η έκδοση του Ασάνζ παραβιάζει το δικαίωμά του να είναι ελεύθερος από βασανιστήρια, την αυθαίρετη κράτηση και την πολιτική δίωξη.
Οι νομικοί επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι μια ενδεχόμενη έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ θα είναι παράνομη γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει από άδικη δίκη. Αν εκδοθεί, θα δικαστεί από το περίφημο «κατασκοπευτικό δικαστήριο» της Βιρτζίνια, στο οποίο κανένας κατηγορούμενος δεν έχει αθωωθεί ποτέ. Μάλιστα, οι ένορκοι που επιλέγονται έχουν σχέση ή είναι υπάλληλοι της CIA, NSA ή των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. Επίσης, καταγγέλλουν την παραβίαση της ιδιωτικότητας του Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από την ισπανική εταιρεία UC Global, που είχε στήσει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Η παρακολούθηση αυτή είχε «παραγγελθεί» από την CIA και κατέγραφε όλες τις ιδιωτικές συναντήσεις του Ασάνζ, ακόμα και με τους δικηγόρους του.
Υπογραμμίζουν ότι η πολιτική φύση της κατηγορίας απαγορεύει την έκδοση. Όλες οι πληροφορίες που έφερε στο φως ο Ασάνζ για τους πόλεμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Γκουαντάναμο και την επικοινωνία αμερικανών διπλωματών αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου, διαφθορά και κακές πρακτικές διακυβέρνησης. Η σύμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αποκλείουν ρητά έκδοση για πολιτικές κατηγορίες.
Επίσης, τονίζουν στην ανοιχτή επιστολή την πιθανότητα ο Ασάνζ να υποβληθεί σε βασανιστήρια και υποβαθμισμένες συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ. Υπό την αρχή της μη επαναπροώθησης, δεν είναι αποδεκτό να εκδόσεις ένα πρόσωπο σε μια χώρα στην οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα υποβληθεί σε βασανιστήρια. Αυτή η αρχή είναι εγγεγραμμένη στην συνθήκη του ΟΗΕ του 1951, σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων αλλά και μια σειρά από άλλα νομικά κείμενα. Ο Ασάνζ, στον οποίο δόθηκε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ υπό τον δικαιολογημένο φόβο της πολιτικής δίωξης και των βασανιστηρίων στις ΗΠΑ, θα πρέπει να τύχει προστασίας αυτής της αρχής, πρώτα από το Εκουαδόρ κι έπειτα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπογραμμίζεται επίσης η τραγική κατάσταση του Ασάνζ από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό του, καθώς παρουσιάζει όλα τα τυπικά συμπτώματα ενός ανθρώπου που υφίσταται ψυχολογικά βασανιστήρια (χρόνιο άγχος, ακραίο στρες, βαθύ ψυχολογικό τραύμα). Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, έχει δηλώσει ότι ο γιος του έχει υποβληθεί και σε σωματικά βασανιστήρια, καθώς έχει μπει σε θερμό θάλαμο.
Γίνεται επίσης αναφορά για την παραβίαση του δικαιώματος του Ασάνζ σε δίκαιη δίκη καθώς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αφού η επικεφαλής των δικαστών που ασχολούνται με την έκδοση, Έμμα Άρμπουθνοτ, έχει οικονομικούς δεσμούς με θεσμούς των οποίων οι παρανομίες αποκαλύφθηκαν από το WikiLeaks. Επίσης, έχουν στερηθεί από τον Ασάνζ ο χρόνος και οι διευκολύνσεις για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του καθώς και η ικανότητα να παρακολουθήσει κανονικά τη δίκη και να κατευθύνει την νομική του ομάδα. Επιπλέον, οι δικαστικές αρχές έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να αναγνωρίσουν την κακομεταχείριση του Ασάνζ από τη διοίκηση της φυλακής.
Διαβάστε επίσης: Ήττα για τον Τζούλιαν Ασάνζ – Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ