Κρίνεται παράλληλα το αν στο μέλλον υπάρξουν νέοι πληροφοριοδότες
Καταβεβλημένος αλλά αγέρωχος, προδομένος αλλά χωρίς να χάνει την πίστη του, ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των WikiLeaks, πέρασε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο. Κάποιες μέρες, λόγω της καταπονημένης υγείας του, δεν άντεξε ούτε αυτό. Οι 18 κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος –η πιο σημαντική εκ των οποίων είναι της κατασκοπείας– ενδέχεται να τον οδηγήσουν σε έκδοση στις ΗΠΑ και εκεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 175 ετών.
Ωστόσο η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τη Δευτέρα δεν θα κρίνει μόνο την προσωπική του τύχη. Η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει δραστικά τις κινήσεις και τις αποφάσεις νέων δυνάμει πληροφοριοδοτών, οι οποίοι σε περίπτωση καταδίκης του Ασάνζ θεωρείται βέβαιο ότι θα αφήσουν στο σκοτάδι οποιαδήποτε πληροφορία διαθέτουν για μυστικά και επικίνδυνα σχέδια διάφορων κυβερνήσεων.
«Πολιτικά τα κίνητρα»
Ο Εντουαρντ Φιτζέραλντ, εκ των συνηγόρων του Ασάνζ, υποστήριξε ότι η δίωξη του πελάτη του δεν βασίζεται σε ειλικρινές ενδιαφέρον για την απόδοση δικαιοσύνης αλλά ο πελάτης του διώκεται με βάση πολιτικά κίνητρα και με κακή πίστη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το ενδεχόμενο έκδοσης του ιδρυτή των WikiLeaks αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εναντίον του δημοσιογράφου, το οποίο εκτελείται υπό τις οδηγίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε την εξουσία υιοθετώντας μια άλλη προσέγγιση σε σχέση με το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και ούτε λίγο ούτε πολύ κήρυξε πόλεμο εναντίον των ερευνητικών δημοσιογράφων. Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ συνιστά την απόλυτη απουσία ανθρωπισμού, καθώς θα τον εκθέσει σε απάνθρωπες συνθήκες σε φυλακές των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακόμη και της αυτοκτονίας του» δήλωσε στο δικαστήριο ο Φιτζέραλντ.
Μεταξύ άλλων μάλιστα οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι υπό τις οδηγίες του Τραμπ Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής πρόσφερε πλήρη αμνηστία στον Ασάνζ υπό τον όρο ότι θα «καθάριζε» τη Ρωσία από κάθε εμπλοκή υπέρ του Τραμπ στην προεκλογική περίοδο του 2016.
Ισχυρισμοί για «εγκληματία»
Σε επίπεδο επιχειρημάτων από την αντίπαλη πλευρά, οι κατήγοροι υποστήριξαν πως οι αποκαλύψεις 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και 500.000 απόρρητων εγγράφων για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είχαν αποτέλεσμα να κινδυνέψουν –ακόμη και να χαθούν– ανθρώπινες ζωές, καθώς ήρθαν στο φως προσωπικές πληροφορίες για πολλά μέλη των στρατιωτικών σωμάτων που συμμετείχαν σε διάφορες απόρρητες αποστολές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζούλιαν Ασάνζ βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ να χακάρει υπολογιστή του Πενταγώνου και να φέρει στο φως έγγραφα και φακέλους για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ακόμη παρουσίασαν τον ιδρυτή των WikiLeaks ως κοινό εγκληματία, τονίζοντας πως η ερευνητική δημοσιογραφία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Η ακρόαση των νομικών επιχειρημάτων ολοκληρώνεται την Παρασκευή και στη συνέχεια η διαδικασία θα συνεχιστεί για ακόμη τρεις εβδομάδες με την παράθεση αποδείξεων. Ανεξάρτητα από την απόφαση, η οποία θεωρείται ότι θα δημοσιευτεί ύστερα από αρκετούς μήνες, είναι δεδομένο πως όποια πλευρά χάσει θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη.
Ο Ασάνζ κρατείται προφυλακισμένος από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου μετά την ποινή φυλάκισης για παραβίαση των όρων εγγύησης ενώ βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει ζητώντας άσυλο για να αποφύγει τη σύλληψή του με την κατηγορία του βιασμού, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε.