Ολα τα φώτα στραμμένα στην Κάμαλα Χάρις

Ολα τα φώτα στραμμένα στην Κάμαλα Χάρις

Με την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα, έγινε ορατή η προοπτική η Κάμαλα Χάρις να γίνει η νέα ένοικος του Λευκού Οίκου. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάιντεν και πρώην εισαγγελέας, έχοντας τη στήριξη του προέδρου, πρωτοκλασάτων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και της συντριπτικής πλειονότητας των Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, έχει ήδη καταρρίψει πολλά εμπόδια και ταμπού ως πιθανή υποψήφια για την προεδρία, ως γυναίκα, έγχρωμη, Τζαμαϊκανής και νοτιοασιατικής καταγωγής. Το μόνο που μένει τώρα είναι να εκλεγεί πρόεδρος.

Για πρώτη φορά μέσα στην προεκλογική κούρσα για τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου παρουσιάζεται μια υπαρκτή λύση απέναντι στον τραμπικό Αρμαγεδδώνα. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν ένα βασικό τους αφήγημα στο οποίο είχαν στηρίξει μεγάλο μέρος της καμπάνιας τους: την ηλικία και την καταλληλότητα του Μπάιντεν. Τώρα, ο ηλικιωμένος της υπόθεσης είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δύο κόσμοι

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται στις ΗΠΑ με φόντο τις προεδρικές εκλογές. Είναι σαφές ότι οι υποστηρικτές του MAGA, του συνθήματος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ «Make America Great Again», δεν θα ψηφίσουν τη Χάρις. Αλλά η ίδια θα επιδιώξει πιθανότατα να εκμεταλλευτεί την αποστροφή μεγάλης μερίδας Αμερικανών προς τον μεγιστάνα, να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους σε σημαντικές πολιτείες και να ενεργοποιήσει τη βάση των Δημοκρατικών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ταλαντευόταν προς την απελπισία.

Το πλεονέκτημα που έχει με το μέρος της είναι ότι οι εξελίξεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών μοιάζουν να ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα όλα τα φώτα να πέσουν πάνω της και να γίνουν οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον αντίπαλό της. Παρουσιάζεται τώρα ως μια εισαγγελέας που αποπνέει σοβαρότητα και δυναμισμό εναντίον ενός κατάδικου –και υπόδικου– που χρησιμοποιεί ακραία ρητορική και αποκαλεί «πατριώτες» τους εισβολείς στο Καπιτώλιο.

Η πολιτική της ατζέντα είναι ενδεχομένως ακόμη ένας παράγοντας που θα της εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους Δημοκρατικών ψηφοφόρων οι οποίοι δεν ήθελαν τον Μπάιντεν και είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν. Η Χάρις αναμένεται να αναδείξει το θέμα των αμβλώσεων με ξεκάθαρη φωνή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών του εκλογικού σώματος διαφωνεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Τραμπ επιχείρησε δε να υποβαθμίσει το θέμα, ισχυριζόμενος ότι η κάθε πολιτεία έχει την αρμοδιότητα να πάρει την απόφασή της.

Κρίσιμη επιλογή

Η προσπάθεια των Δημοκρατικών να ανακατέψουν την τράπουλα με την 59χρονη είναι σημαντική, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή –αν τελικά η Κάμαλα λάβει το χρίσμα– θα ανατρέψει το παιχνίδι με τον Τραμπ, περίπου 100 μέρες πριν από τις εκλογές. Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι το πρόσωπο που θα πλαισιώσει τη Χάρις ως αντιπρόεδρος, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τον Τζέι Ντι Βανς, τον 39χρονο από το Οχάιο που επέλεξε ο Τραμπ ως αντιπρόεδρό του.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος από την πλευρά του αναμένεται να παρουσιάσει τη Χάρις ως «συγκυβερνήτρια» των πολιτικών για τα δύο ζητήματα που προκαλούν ολοένα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους του: την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μετανάστευση και την οικονομική πολιτική. Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι για τις υψηλές τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και για τα υψηλά επιτόκια που κάνουν αδύνατη την αγορά κατοικίας για πολλούς πολίτες.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Χάρις υπολείπεται ελαφρώς του Τραμπ και τα ποσοστά της είναι παρόμοια με του Μπάιντεν πριν από την απόσυρσή του. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να μεταβληθούν αυτά τα νούμερα, καθώς σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters η Κάμαλα Χάρις διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλευρό της και ο Ομπάμα

Το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ των Δημοκρατικών έσπευσε να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της. Αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτέλεσε ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα. Αν και ήταν από τους πρώτους που εκφράστηκαν δημόσια μετά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα, δεν έκανε το ίδιο με τη Χάρις όταν ο πρόεδρος την ανακοίνωσε ως εκλεκτή του για να τον αντικαταστήσει. Υστερα από αναμονή πέντε ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε καταιγισμός σχολίων για τη στάση του Ομπάμα, όπως για παράδειγμα ότι δείχνει «απαξίωση προς τη Χάρις», ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα έβαλαν τέλος στις φήμες ανακοινώνοντας επίσημα τη στήριξή τους στην 59χρονη νυν αντιπρόεδρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα είχε πράξει ανάλογα και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι συνεργάτες του Μπάιντεν του ζήτησαν να στηρίξει τον άλλοτε αντιπρόεδρό του νωρίς στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών προτού ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς αποχωρήσει από την κούρσα.

«Το να υποστηρίξει κάποιον από τόσο νωρίς θα ήταν πολιτικό λάθος, καθώς θα παρουσίαζε την υποψηφιότητα της Χάρις –αν τελικά λάβει το χρίσμα– ως μια βιαστική συναίνεση» είχαν αναφέρει συνεργάτες του μιλώντας στην εφημερίδα «New York Times». Για πολλούς αναλυτές ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται η κινητήρια δύναμη που έπεισε τον Μπάιντεν να κάνει πίσω και χωρίς αυτόν θα εξακολουθούσε να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Διαβάστε επίσης

Πραξικόπημα στη Βουλή με το πόθεν έσχες – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Πάρε τον καφέ και τρέχα – Βουτιά στον τζίρο καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ακρο – αριστερή οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για σαμποτάζ των σιδηροδρόμων

Ενόργανη: «Ανοίγουν τα στόματα» – Άλλες τέσσερις αθλήτριες είχαν καταγγείλει τον προπονητή για σεξουαλική παρενόχληση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter