Όλα τα δημόσια έργα στον Μητσοτάκη!

Τι σημαίνει η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Ο Σαρλ ντε Γκολ έγραφε πως «όταν θέλω να μάθω τι σκέφτεται η Γαλλία, ρωτάω τον εαυτό μου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι προτιμά να μεταφέρει στον εαυτό του όλες τις αρμοδιότητες διακυβέρνησης του κράτους για να μη χρειαστεί να σκέφτεται. Επειδή δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς του;

Επειδή θέλει ο ίδιος να κάνει δουλειές χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων; Επειδή θέλει να αποφύγει τη λογοδοσία του αιρετού; Μπορεί και λίγο απ’ όλα.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να καταθέσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή αιφνιδιαστική και ταυτόχρονα εκπρόθεσμη τροπολογία σε ν/σ του ΥΠΟΙΚ, η οποία προβλέπει ότι τα μεγάλα δημόσια έργα θα περάσουν υπό τον έλεγχο του Κυρ. Μητσοτάκη, προκάλεσε για μια ακόμη φορά εύλογα ερωτήματα.

«Επιτελικό φιλτράρισμα»

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «επιτελικό φιλτράρισμα» των πόρων ύψους δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ μέσω των λεγόμενων «δημοσίων συμβάσεων στρατηγικής σημασίας» λέγοντας με νόημα ότι «όλοι οι δρόμοι και όλοι οι πόροι θα οδηγούν στο Μαξίμου».

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο σημερινός πρωθυπουργός μεταφέρει στον εαυτό του κρίσιμες αρμοδιότητες. Τον Ιούλιο του 2019, με ένα από τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της κυβέρνησής του, μετέφερε στο Μαξίμου, δηλαδή στον ίδιο, τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δηλαδή την ευθύνη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.

Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο πρωθυπουργός πέρασε τις αρμοδιότητες του προγράμματος «Κανένα παιδί μόνο», το οποίο στοχεύει στη μεταφορά περίπου 4.000 ανηλίκων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, στο γραφείο του και όρισε εθνική συντονίστρια τη λέκτορα Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ειρήνη Αγαπηδάκη με την αρωγή και του συγγραφέα και σκηνοθέτη Απόστολου Δοξιάδη.

Τριμερής συνάντηση

Για να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2020 όπου διά στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι υπήρξε τριμερής συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο, η οποία κρατήθηκε μυστική.

Ηταν η περίοδος που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έδινε τη μάχη των κυρώσεων στην Τουρκία εντός της ΕΕ, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης εξασκούνταν στη μυστική διπλωματία υποκαθιστώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ και το προσωπικό του.