Σταθερά αισιόδοξο το ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σημείο που να θεωρείται και δεκανίκι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι στο δυσμενές σενάριο (που περιλαμβάνει φθινοπωρινό lockdown) η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 2,5% και ενδέχεται να αγγίξει το 3%. Σ΄ αυτήν την εκτίμηση ενσωματώνει την κυβερνητική ελπίδα ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι της τάξης των 8 δις ευρώ για το 2021. Πρόκειται απλώς για κυβερνητικό στόχο που δεν έχει κλειδώσει (αν και συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες) δεδομένου ότι οι προκαταβολές που προβλέπονται για το 2021 (και που ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, δήλωνε την περασμένη άνοιξη ότι θα εκταμιευθούν εντός του Ιουλίου, αλλά έχει μετατοπιστεί η εκταμίευση για το φθινόπωρο) αγγίζουν τα 4 δις ευρώ.
Σύμφωνα ωστόσο με το βασικό και όχι το δυσμενές σενάριο που υιοθετεί το ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η ανάπτυξη θα ξεπεράσει ποσοστιαία το 5% και θα κυμανθεί κοντά στο 5,5%!
Μιλώντας γενικά και αόριστα, παρότι γνωρίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επεσήμανε κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας Έκθεσης, ότι ο λόγος που θα κυμανθεί τόσο ανοδικά η ελληνική οικονομία είναι οι επενδύσεις, που όπως είπε θα είναι αυξημένες κατά 14%-17%.
Βέβαια για να κρατήσει τις ισορροπίες και την αξιοπιστία του έθεσε και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σχεδόν μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αναμένει και το ΙΟΒΕ (όπως και η Κυβέρνηση) ως «μάννα εξ ουρανού» τα κοινοτικά κονδύλια (που τα περισσότερα εξ αυτών είναι δάνεια) για να καταγραφεί ανάπτυξη 5%-5,5%. Στο δυσμενές σενάριο του ΙΟΒΕ πάντως, πάλι τον κυρίαρχο λόγο παίζουν τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεδομένου ότι οι επενδύσεις κυμαίνονται στο 8% έως 10%.
Αναφορικά με το βασικό σενάριο (της ανάπτυξης κατά 5%-5,5%) οι κύριοι παράγοντες σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ είναι:
-σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου,
-Στο σύνολο της ευρωζώνης υφίσταται καλυτέρευση των βασικών μεγεθών σε σχέση με τα όσα υπολογίζονταν
-Οι μεταβιβαστικές πληρωμές το 2021 επιβάρυναν μεν το κρατικό ταμείο αλλά ενίσχυσαν το εισόδημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
-Οι επιμέρους μεταβλητές(εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή) δείχνουν αντοχή της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί περίπου άλλο 1 με 1,5 έτος για να εξισορροπήσει την απώλεια που είχε λόγω πανδημίας.
Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2021-Βασικό και Εναλλακτικό (δυσμενές) σενάριο