Όλα όσα είπαν στη συνάντησή τους Πούτιν και Ερντογάν

Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν στη ρωσική πόλη Σότσι και συζήτησαν εκτενώς για τρεις ώρες. Η συζήτηση περιελάμβανε γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα.

Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Συρία, η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελούν τρία μέτωπα που οι δύο χώρες στηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα όμως έχουν καταφέρει να επιτύχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης ώστε να αποτραπεί μία ευρύτερη σύγκρουση. Το τελευταίο σημείο τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Ερντογάν λέγοντας «τα βήματα που έχουμε λάβει στη Συρία είναι μέγιστης σημασίας. Η ειρήνη εξαρτάται από τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Ενώ σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μία «ισχυρή εγγύηση» για τη σταθερότητα της περιοχής.

Πριν τη συνάντηση είχε διαρρεύσει από Τούρκους αξιωματούχους ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα έβαζε θέμα για την περαιτέρω εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην σχετική ανακωχή.

S-400

Ένα από τα θέματα που καίει τη Δύση αλλά και τον Ερντογάν είναι η προμήθεια ή μη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι η χώρα του θα προμηθευτεί το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, έθεσε το θέμα στον Πούτιν on camera, αναφέροντας «στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα τυπικά πρόσωπα μας ρώτησαν για συγκεκριμένα ζητήματα (…) τους δώσαμε την αναγκαία απάντηση (…) δεν είναι δυνατόν για εμάς κάνουμε πίσω βήματα».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ αγόρασε τους S-400 το 2019 προκαλώντας την αμερικανική αντίδραση που συνοδευόντουσαν από σχετικές κυρώσεις.

Ενέργεια

Η ενέργεια και ο νέος αγωγός φυσικού αερίου TurkStream βρέθηκε στο επίκεντρο της κουβέντας. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση του σχετικά με τη κατασκευή του αγωγού και του υπενθύμισε ότι ακριβώς για αυτό τον λόγο η Άγκυρα είναι ενεργειακά ασφαλής παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η συζήτηση συμπεριέλαβε και τον νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου που κατασκευάζεται με ρωσική τεχνογνωσία και αρωγή και φημολογείται ότι θα είναι έτοιμος το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από TASS, RT, Reuters, Hurriyet