Αντιμετωπίσαμε σκωπτικά τη συνδρομή στο Facebook, αλλά διαφάνηκε με ενάργεια ότι αφενός ο ιδιώτης θα πληρωθεί είτε άμεσα είτε μέσω των υπηρεσιών που μας παρέχει, αφετέρου όλα όσα θέλουμε θα γίνονται πλέον επί πληρωμή. Ο «τζάμπας» πέθανε ακόμη και για τα αυτονόητα κοινωνικά αγαθά. Μια θέση που έχει διαποτίσει το κοινωνικό σώμα. Αυτονόητα δίνουμε 1,20 ευρώ για διαδρομή δέκα λεπτών. Αυτονόητη θεωρείται η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε ιδιωτικές δομές ενώ απαξιώνεται από τους γονείς η διδασκαλία στα δημόσια σχολεία. Αυτονόητα προστρέχουμε σε ιδιώτη γιατρό αντί να απαιτήσουμε λειτουργικό κέντρο υγείας, όπως αυτονόητα ανοίγουν «υπηρεσίες» ταχύτερης προσπέρασης σε δημόσια νοσοκομεία με το ανάλογο αντίτιμο. Επιπλέον εξωφρενικό είναι το προαπαιτούμενο της ασφάλισης για πρόσβαση σε θεραπεία.
Η διαβόητη αγορά διαποτίζει κάθε πτυχή της κοινωνικής και προσωπικής δραστηριότητας. Υψώνει νέα τείχη στην κοινωνική ανέλιξη, διαλύει τη διακηρυγμένη ισότητα, ενώ παράλληλα δημιουργούνται τα κατάλληλα εργαλεία αναδιανομής προς όφελος λίγων αλλά και για πλουτισμό με ανύπαρκτη παραγωγή. Ο «γκουρού» των «επενδυτών» Τσαρλς Μάνγκερ έχει διατυμπανίσει ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να πληρώνουμε το αντίτιμο για ό,τι έχει αξία και να μην αναζητάμε φτηνές ευκαιρίες. Σε αυτήν τη γραμμή η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αλλάξει άρδην τους αξιακούς κώδικες στο κράτος πρόνοιας. Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «επιθετικές μεταρρυθμίσεις» με το 41%. Το έδαφος έχει στρωθεί. Ιδίως με την ιδεολογική εμμονή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σφραγίζουν και την τελευταία διέξοδο κοινωνικής κινητικότητας.
Τραγικό είναι να κοστολογούνται τα πάντα. Σε συζήτηση για το brain drain έπεσε η σατανική ιδέα να πληρώνουν τα έξοδα της εκπαίδευσής τους από το κράτος όσοι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό! Αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική που διώχνει τα παιδιά δεν αποδέχεται ότι τα απαξιωμένα πανεπιστήμια βγάζουν στρατιές διαπρεπών επιστημόνων. Ο τσεκουράτος Βορίδης παίρνει την ιδεολογική ρεβάνς.