Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από τη μακρά και δύσκολη διαδικασία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, αναφέρει σε σχόλιό του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.
«Καθώς το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας κοντεύει στο τέλος του και η Ελλάδα ετοιμάζεται για την πρόσβασή της στην αγορά, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αποφέρουν καρπούς και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αναμένονται», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, το πολύ μεγάλο χρέος παραμένει αρνητικό για το αξιόχρεο και ο DBRS θα δει θετικά τους μηχανισμούς βιωσιμότητας τους χρέους που ετοιμάζονται για να στηρίξουν τη μελλοντική πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».
Ο οίκος σημειώνει ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανόν να έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός 1,4% το 2017 από αρνητικός 9% το 2011, αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας αντανακλάται στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο υποχώρησε στο 20,8% του εργατικού δυναμικού στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 από 27,5% το 2013.
Σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις από το 2010, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth» κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά τη συνολική ανταπόκριση στις συστάσεις του ΟΟΣΑ από το 2011 έως το 2014.