Με τρεις ημέρες καθυστέρηση και αφού επιχείρησε να υποβαθμίσει τα ευρήματα της έκθεσης της Media Freedom Rapid Response, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Τύπου «χαιρέτισε» την ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, κάνοντας παράλληλα πως δεν ακούει ακόμα και τους δημόσιους προβληματισμούς της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.
Από τη μία δηλώνει «δημόσια υποστήριξη» στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και από την άλλη συνεχίζει να απαξιώνει τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών που εκθέτουν την επιδείνωση της ελευθεροτυπίας στη χώρα.
Την περασμένη Παρασκευή, η σύμπραξη επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων MFRR δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφιερώνοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Σε αυτή κατέγραφε την περαιτέρω επιδείνωση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, με ειδικές αναφορές, μεταξύ άλλων, στις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων Κουκάκη και Μαλιχούδη και στον νόμο απαγόρευσης στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, στην πολιτική δίωξη δημοσιογράφων όπως του Κώστα Βαξεβάνη, στα καταχρηστικά SLAPPs και τις νομικές απειλές, στην αστυνομική βία σε ρεπόρτερ και στην γενικότερη κατάσταση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στη χώρα.
Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση νόμου για την ενίσχυση της ελευθερίας και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, με στόχο την προστασία του Τύπου από πολιτικές παρεμβάσεις και κυβερνητικό έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παρουσίαση, η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα δήλωσε πως για τη διαμόρφωση του εν λόγω πλαισίου, «εμπνεύστηκαν» από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και την υπόθεση των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί τη χώρα μας για να «κατανοήσει την κατάσταση».
Όλα τα παραπάνω που συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή δεν αποτέλεσαν αφορμή για μία κυβερνητική αντίδραση. Χρειάστηκε να τεθεί το ζήτημα της έκθεσης του MFRR, αλλά και των δηλώσεων της Β.Γιούροβα στον Γιάννη Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών από το documentonews.gr, για να έρθει το απόγευμα της Δευτέρας και ο «χαιρετισμός» στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην ελευθερία του Τύπου»
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του briefing της Δευτέρας, ζητήσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάσει τα ευρήματα της έκθεση των επτά διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου, με τον Γ. Οικονόμου να επιχειρεί να την αποδομήσει.
«Εμείς έχουμε πει, πολλές φορές, ότι το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Με μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες, κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, την ενίσχυση της διαφάνειας, την ενίσχυση της προστασίας της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Πάντοτε είμαστε δεκτικοί σε παρατηρήσεις για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες και αδυναμίες. Και πάντοτε είμαστε εδώ για να απαντούμε με ουσιαστικά παραδείγματα και με αλήθειες, απέναντι σε ενστάσεις ή σε απόψεις που αδικούν τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου» σχολίασε, αφήνοντας να εννοηθεί πως αναφέρεται στην έκθεση που δημοσίευσαν την Παρασκευή οι διεθνείς οργανώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως την έρευνα διενήργησαν για το MFRR οι οργανώσεις, IPI, EFJ και ECPMF. To MFRR συναποτελείται από τις οργανώσεις European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) including ARTICLE 19 Europe, the European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) και CCI/Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Μάλιστα, πολύ πρόσφατα, ξεκίνησε και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κανονισμού σε ό,τι αφορά την ελευθερία και τη διαφάνεια στα Μέσα. Η χώρα μας θα πρωταγωνιστήσει στην κατεύθυνση αυτή. Στην προηγούμενη συνάντηση που είχα με την κυρία Jourová, πριν από λίγους μήνες, που μου είχε θέσει υπόψη την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής, είχαμε δεσμευτεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην κατάρτιση και την υπερψήφιση του κανονισμού αυτού, που θα έρθει να δώσει ένα πολύ συγκεκριμένο και ενιαίο πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αξιολογείται το επίπεδο και της ποιότητας και της ελευθερίας της ενημέρωσης σε όλα τα κράτη-μέλη. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε πολύ ουσιαστικά να παίρνουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή» συνέχισε, ενώ στον επίλογο της απάντησής του άφησε και πάλι να αιχμές για εκθέσεις με «αμφιλεγόμενη και τελείως αδιευκρίνιστη μεθοδολογία».
«Και επίσης, να αξιολογούμε σωστά εκθέσεις που γίνονται εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αμφιλεγόμενη, πολλές φορές, και τελείως αδιευκρίνιστη μεθοδολογία, οι οποίες δημιουργούν σειρά λαθεμένων εντυπώσεων. Συνεπώς, είναι μια πολύ καλή συγκυρία αυτή με την πρωτοβουλία που παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμμετάσχει πάρα πολύ ενεργά. Ήδη, σε πολλά πράγματα από αυτά είμαστε σε πιο ώριμο και προχωρημένο στάδιο. Για παράδειγμα, στην ενίσχυση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των Μ.Μ.Ε., στην πρωτοβουλία για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και σε μια σειρά από άλλα. Είναι μια θετική συγκυρία, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουμε και θα συμβάλλουμε με πολύ δημιουργικό τρόπο» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η κυρία Γιούροβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δολοφονία Καραϊβάζ και η κατάσταση στη χώρα αποτελούσε έμπνευση για το πλαίσιο, στο οποίο αναφέρεστε. Και είπε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα για να δει, ιδίοις όμμασι, την κατάσταση. Έχετε έρθει σε κάποια επικοινωνία μαζί της;» επανήλθαμε άμεσα, με τον Γ. Οικονόμου να εστιάζει στην απάντησή του στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί αναφορικά με την πορεία των ερευνών της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ.
«Η δολοφονία Καραϊβάζ είναι ένα ζήτημα, το οποίο απασχολούσε και εξακολουθεί να απασχολεί τις διωκτικές Αρχές. Πολύ πρόσφατα υπήρξε και συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου, με τη σύζυγο του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, που τη διαβεβαίωσε ότι, όχι μόνο ο φάκελος δεν έχει τεθεί στο αρχείο, αλλά θα συνεχίσουν οι έρευνες μέχρι την αποσαφήνιση της κατάστασης αυτής. Δυστυχώς, είναι μια δολοφονία, όπως και άλλες παρόμοιες, που δεν είναι εύκολο να διαλευκανθούν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πετάμε «λευκή πετσέτα» ή ότι η ελληνική Πολιτεία θα σταματήσει να ψάχνει. Προφανώς και θα εξακολουθήσουμε να ψάχνουμε να βρούμε τους ενόχους και να εξιχνιάσουμε και αυτό το έγκλημα, όπως παγίως γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία με τις εγκληματικές ενέργειες» σχολίασε για την πορεία των ερευνών για τους δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου.
«Με την κυρία Jourová θα συναντηθώ όταν έρθει στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα ζητήματα αυτά που θέτετε, με την κυρία Jourová τα έχουμε συζητήσει διεξοδικά, πολλές φορές» ανέφερε σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου.
Χαιρετίσματα…
Το απόγευμα της Δευτέρας, και αφού έχουν περάσει τρεις ημέρες από την δημοσιοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσιοποίησε δήλωσή του, κατά την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαιρετίζει την ευρωπαϊκη πρωτοβουλία, δηλώνοντας μάλιστα την «ετοιμότητα» για ενεργή συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση Οικονόμου:
«Η ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει την ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, το νέο σύνολο κανόνων το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που περιλαμβάνει μια νέα Πρόταση Κανονισμού, καθώς και συμπληρωματική Σύσταση προς όλα τα κράτη-μέλη.
Με την πρωτοβουλία-ορόσημο της Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, αναγνωρίζεται ο καίριος ρόλος τους στις δημοκρατικές κοινωνίες, όπως και η προσφορά τους ως θεματοφύλακες του δημοσίου αγαθού της ενημέρωσης, καθώς προτείνονται κοινές διασφαλίσεις σε ενωσιακό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση του πλουραλισμού, της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των μέσων, όσο και για την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, μετουσιώνοντας σε πράξη πολιτικές προτεραιότητες και πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες η Κυβέρνηση ενστερνίζεται και υπερασπίζεται σθεναρά κατά την εκπροσώπηση της στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου, οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο που παρουσίασε η Επιτροπή συντονίζονται με πολλές από τις πρωτοβουλίες για ανεξάρτητα, καινοτόμα και βιώσιμα Μέσα Ενημέρωσης τις οποίες ήδη η ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, προασπίζοντας τον ρόλο τους ως πυλώνες της Δημοκρατίας και θεματοφύλακες του Κράτους Δικαίου, σε μια ανοικτή και διάφανη αγορά που προάγει την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης.
Υπενθυμίζω ότι, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά και τεκμηριωμένα στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Επίτροπο για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, κατά τη συζήτησή μας για τις προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες.
Ήδη τότε είχα τονίσει ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής και η Αντιπρόεδρος καλωσόρισε την ισχυρή υποστήριξή μας.
Σήμερα λοιπόν, που οι πρωτοβουλίες αυτές είναι πραγματικότητα, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας καθώς, εκτός όλων των άλλων, το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, έλειπε από το νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία αυτή, αφενός μεν στερούσε την εφαρμογή ενιαίων και εν πολλοίς κοινών πολιτικών αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο των ΜΜΕ από τα κράτη-μέλη, αφετέρου προσέφερε χώρο για δημιουργία εντυπώσεων, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου σε κράτη-μέλη, όπως αυτές προκαλούνταν από διάφορες εκθέσεις -προερχόμενες εκτός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αδιευκρίνιστης ή και αμφιλεγόμενης μεθοδολογίας. Η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.
Εν κατακλείδι, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για ενεργή συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε επί της ουσίας τις θέσεις μας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη δυνατή προαγωγή των συμφερόντων και των πολιτικών της χώρας μας, καθώς επίσης και να συζητήσουμε με τους εταίρους μας για την εξεύρεση των τρόπων και των βέλτιστων πρακτικών με τους οποίους θα υλοποιηθεί στην πράξη η πρόταση της Επιτροπής».