Οικονόμου: Επιχειρηματολογία ανικανότητας, προσπάθεια «συσκότισης» για τις ευθύνες Μητσοτάκη στο σκάνδαλο υποκλοπών

Οικονόμου: Επιχειρηματολογία ανικανότητας, προσπάθεια «συσκότισης» για τις ευθύνες Μητσοτάκη στο σκάνδαλο υποκλοπών

Στη γραμμή της άγνοιας και της προσπάθειας να παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ανεπαρκή και ανίκανο να εποπτεύσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επέμεινε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι είχε από την πρώτη στιγμή της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας υπαχθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, πασχίζοντας έτσι να βγάλει από το κάδρο των δεδομένων και τεράστιων ευθυνών του τον πρωθυπουργό. Η τοποθέτησή του περιελάμβανε μομφές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, γενικές επικλήσεις εθνικών κινδύνων και πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, ενόψει και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει μετά τις 22 Αυγούστου.

Σε μία εξωφρενική ισορροπία μεταξύ της «νομιμότητας» των υποκλοπών των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη και της πολιτικά «μη ορθής» επιλογής της παρακολούθησής του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επιδόθηκε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Τρίτης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων, παρότι αναμενόταν να «κατεβάσει ρολά» ενόψει της εβδομάδας που οδηγεί στον Δεκαπενταύγουστο. Επανέλαβε όσα αναφέρει εδώ και μήνες πως «το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό, ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας και καμία κρατική ελληνική αρχή δεν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα λογισμικά», παρότι πλέον οι σκιές επάνω από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ πιο σκοτεινές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Κατά την εισήγησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμάσησε τις γενικότητες, τις δικαιολογίες και τα μισόλογα που περιελάμβανε η χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη, ενώ και κατά την απάντηση των ερωτήσεων, επέμεινε να προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο, να κρατήσει τον πρωθυπουργό «καθαρό» και να παρουσιάσει μία κατάσταση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου.

Χαρακτηριστική η απάντησή του στο ερώτημα του documentonews.gr  αναφορικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «εάν γνώριζα, δεν θα επέτρεπα να πραγματοποιηθεί» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, παρότι όπως ο ίδιος τόνισε, υπήρχε εισαγγελική απόφαση.

«Ο πρωθυπουργός και εσείς είπατε πως η παρακολούθηση ήταν νόμιμη με υπογραφή εισαγγελέα, και πως εάν γνώριζε δεν θα την επέτρεπε. Θα παρενέβαινε δηλαδή στη Δικαιοσύνη; Θα είχε κάποια διακριτική μεταχείριση έναντι του κ. Ανδρουλάκη;» ερωτήθηκε ο Γ. Οικονόμου από το documentonews.gr, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ερώτημά μας ως «πολύ εύστοχο», χωρίς όμως να μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αντίστοιχα έτσι και την απάντησή του.

«Όχι. Είναι πολύ εύστοχο το ερώτημα. Εκείνο που θα γινόταν ήταν ότι η εξέλιξη της διαδικασίας θα ήταν διαφορετική» απάντησε αρχικά, υποστηρίζοντας  πως «πριν φτάσει δηλαδή στον εισαγγελέα το αίτημα για την έγκριση, θα υπήρχε ενδεχομένως μία αξιολόγηση με βάση τις πληροφορίες, το σκεπτικό, το πλαίσιο που η διοίκηση της ΕΥΠ θα πρότεινε την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας και η εξέλιξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική».

Στη συνέχεια μάλιστα, προφανώς υπό τον φόβο του ελέγχου που θα ακολουθήσει στη Βουλή μετά τις 22 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει εκτάκτως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει πως «δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε παρέμβαση του πρωθυπουργού στο στάδιο μιας διαδικασίας από την ώρα που έχει εγκριθεί. Αλλά δεδομένου ότι πρέπει να υπήρχε ένα τέτοιου είδους αισθητήριο και φίλτρο αξιολόγησης, εάν αυτό ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού πριν εκκινήσει η όλη διαδικασία, η εξέλιξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική».

Καθώς και η απάντηση αυτή ακουμπά στη γραμμή της άγνοιας και της μη ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τον πρώην -πλέον- διοικητή της ΕΥΠ, εύλογα προέκυψε το ερώτημα για το επίπεδο ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τον υφιστάμενό του, αφού η υπηρεσία υπάγεται υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου. Στο ερώτημα του documentonews.gr για το εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε καθημερινή ενημέρωση από την ΕΥΠ, ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να απαντήσει πως «ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για αυτό το περιστατικό από την ΕΥΠ σε καμία φάση της όλης υπόθεσης», αποφεύγοντας να απαντήσει το ερώτημα, και επιμένοντας να αναφέρεται επί της ουσίας σε «μεμονωμένο περιστατικό».

Άλλωστε, και σε άλλο ερώτημα για το εάν υπάρχει άλλη υπόθεση παρακολούθησης που να βαραίνει τον Παναγιώτη Κοντολέων, ο εκπρόσωπος επέμεινε λακωνικά να υποστηρίζει πως «είναι απολύτως συγκεκριμένος ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ», δίχως άλλες εξηγήσεις.

Σανίδα σωτηρίας στους συμψηφισμούς

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε τη διάθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει να συμψηφίσει το σημερινό σκάνδαλο υποκλοπών με υπογραφή Μητσοτάκη με «άλλες υποθέσεις, προηγούμενων ετών» κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει, ενώ το ίδιο στοχεύει να κάνει και για την αξιολόγηση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για το δεύτερο, σε ερώτηση του documentonews.gr για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μένει αλώβητος από τις πολιτικές ευθύνες, παρότι είναι γνωστό πως «το καλοκαίρι του 2019 η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να υπαχθεί η ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης ήταν προσωπική του επιλογή, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο για να πληροί τα κριτήρια ο κ. Κοντολέων και επίσης, είχαμε και την αλλαγή της νομοθεσίας για την απαγόρευση στην ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες που παρακολουθούνται για εθνικούς λόγους», ο Γ. Οικονόμου έκανε ακόμα μία συγκινητική αλλά εξόχως προκλητική προσπάθεια να καλύψει τον πρωθυπουργό.

«Σε ότι αφορά τις ευθύνες για την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη τις έχουμε περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια, αποδόθηκαν με την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ, και λόγω πολιτικής ευθιξίας, από τον γραμματέα της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, η συνολική αποτίμηση της συνδρομής και της συμβολής της ΕΥΠ, της μεταφοράς της στο γραφείο του πρωθυπουργού και αν αυτό προς ωφέλεια ή όχι της χώρας, θα γίνει στην ώρα της, και πρέπει κανείς να ζυγίζει όλα τα περιστατικά» συμπλήρωσε, δίνοντας μία πρόγευση της γραμμής άμυνας που θα ακολουθήσει.

«Το πως η χώρα αντέδρασε άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά, για παράδειγμα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απόπειρα μαζικής εισβολής στα βόρεια σύνορά της, το πως διαχειρίστηκε άλλες υποθέσεις, το πως έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά και εάν σε αυτό υπήρχε μία συνδρομή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, είναι ένα κεφάλαιο που θα συνυπολογιστεί στην απάντηση της ερώτησης που μου δώσατε» κατέληξε.

Συμψηφισμούς όμως θα αναζητήσει και κατά την εξεταστική που έχει ήδη προαναγγελθεί, αφού με την αναφορά του πως «ανάμεσα στα άλλα, στην εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί στη Βουλή και που προφανώς θα εξετάσει διάφορες περιόδους λειτουργίας της ΕΥΠ» έδειξε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να συσκοτίσει την υπόθεση. Συμπλήρωσε δε πως αυτό θα συμβεί «όχι για συμψηφισμούς ή για εκμετάλλευση γεγονότων, αλλά για να δούμε από την εμπειρία που θα αποκομίσουμε πως θα διορθώσουμε καλύτερα τα πράγματα, θα έχει μία αξία να δούμε πως οι αντίστοιχες διοικήσεις της ΕΥΠ στο παρελθόν διαχειρίστηκαν τέτοιες παθογένειες, αν τις διαχειρίστηκαν».

Μομφές και προκλήσεις κατά Ανδρουλάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως και την Τρίτη, ο Γ. Οικονόμου επέμεινε ουσιαστικά να κατηγορεί το θύμα των υποκλοπών, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πως «αρνείται να ενημερωθεί», εγκαλώντας τον και κατηγορώντας τον πως «απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμία θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από τις δημόσιες αρχές. Κι ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων».

Έντονα ειρωνική ήταν και η αναφορά του κληθείς να απαντήσει για το εάν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού ο Γ. Οικονόμου απάντησε πως ο νέος επικεφαλής «είναι απολύτως στη διάθεση του κ. Ανδρουλάκη να τον επισκεφθεί και να τον ενημερώσει για οτιδήποτε μπορεί να τον ενημερώσει, μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας και άσκησης των καθηκόντων του», ρίχνοντας την ευθύνη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την ενημέρωσή του.

Τα μαζεύει για τα «ξένα κέντρα»

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφορικά με τα υπονοούμενα κυβερνητικών στελεχών αλλά και «δημοσιογραφικών πληροφοριών» για κέντρα εκτός χώρας που ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, ο Γ. Οικονόμου σάλπισε άτακτη υποχώρηση, επιλέγοντας να απαντήσει και πάλι γενικόλογα και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.

«Τόσο στο δικό σας τον λόγο νωρίτερα, όσο και στους λόγους που έχουν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα αφήνεται μια σκιά ή κάποια υπόνοια για τη λειτουργία κάποιων κέντρων εκτός χώρας. Λειτουργούν εξωθεσμικά κέντρα κατά της χώρας; Έχετε τέτοιες υποψίες;» ερώτηθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την απάντησή του να είναι ενδεικτική της ένδειας επιχειρημάτων για τέτοιες αναφορές.

«Δεν αφήνω καμία υπόνοια. Παρακολουθώ τι γίνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου δημιουργούνται για τον άλφα ή βήτα λόγο συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι προς όφελος ούτε των χωρών αυτών, ούτε της Ευρώπης συνολικότερα. Και λέω απλώς ότι αν κάποιοι απεργάζονται ή πιστεύουν ότι και η Ελλάδα θα βρεθεί σε συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας, βρίσκονται σε μεγάλη πλάνη. Αυτό λέω. Η χώρα μας είναι ισχυρά απολύτως θωρακισμένη, με μια κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δυνατά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία» απάντησε ο Γ. Οικονόμου.

Σε άλλο ερώτημα για τις διαρροές περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην υπόθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και πάλι πίσω βήματα, αδειάζοντας επί της ουσίας όσους έχουν κάνει τέτοιες αναφορές. «Επειδή οι πρέσβεις Αρμενίας και Ουκρανία στην Ελλάδα διέψευσαν τα περί εμπλοκής τους στην υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Εδώ τι έχει συμβεί; Δόθηκαν από την κυβέρνηση λάθος διαρροές; Βιάστηκε η κυβέρνηση;» ερωτήθηκε, επιλέγοντας άλλη μία γενικόλογη και κενή περιεχομένου απάντηση.

«Δεν υπάρχει καμία διαρροή από την πλευρά της κυβέρνησης για οποιοδήποτε τέτοιο ζήτημα. Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αντιμετωπίζει με τη σοβαρότητα που οφείλει να αντιμετωπίζει τα πράγματα αυτά. Ξαναλέω και πάλι, η ΕΥΠ είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, της πολιτείας να υπερασπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κυριαρχικά της δικαιώματα, εθνικά δίκαια, να ανταποκρίνεται σε απειλές και κινδύνους απέναντι στην εθνική ασφάλεια. Δεν είναι ζητήματα αυτά με τα οποία παίζει κανείς με διαρροές, ή παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια, και πάντως όχι εμείς» κατέληξε η απάντησή του.

Documento Newsletter