Οικονομική πολιτική για τα πανηγύρια

Οικονομική πολιτική για τα πανηγύρια

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση εφευρίσκει λόγους για να πανηγυρίσει. Κάθε «επιτυχία» υπερπροβάλλεται. Oλα εισέρχονται στο καλάθι «επιτυχία» και προβάλλονται χωρίς ουδείς να βλέπει τις συνέπειες. Χωρίς κανένας να ασχολείται με την «άλλη» όψη.

Για παράδειγμα ο πληθωρισμός, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Με βάση τις ανακοινώσεις της o σχετικός δείκτης ακρίβειας κατέγραψε για τον Αύγουστο άνοδο κατά 11,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Oμως κατέγραψε μείωση κατά 0,2% (είχε μετρηθεί στο 11,3%) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Αυτό το 0,2% αποτέλεσε αιτία κυβερνητικών πανηγυρισμών με κυρίαρχη λέξη-κλειδί την «αποκλιμάκωση». Αν όμως κάποιος «βουτήξει» στους αριθμούς θα διαπιστώσει ότι η αποκλιμάκωση οφείλεται στην ενέργεια: τον Αύγουστο η αύξηση μετρήθηκε στο 49,6%, όταν τον Ιούλιο είχε μετρηθεί στο 54,4%.

Τι συμβαίνει όμως αν βγάλουμε από την εξίσωση τα ενεργειακά; Στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας στην Ελλάδα καταγράφεται (Eurostat) έκρηξη της τάξης του 1,2%. Συγκεκριμένα, ενώ ο δείκτης αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 4,9% σε σχέση με πέρυσι, ο Αύγουστος κατέγραψε άνοδο κατά 5,9%.

Δυσμενείς εξελίξεις

• Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 35,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

• Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ δεικνύει ότι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Tο κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. Συνέπεια του αυξημένου κόστους λειτουργίας ήταν να καταγραφεί νέος ιστορικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης αγαθών/υπηρεσιών. Το α΄ εξάμηνο του 2022 έξι στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (59,2%) προχώρησαν σε αύξηση.

• Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει την ερχόμενη εβδομάδα το κόστος του ευρώ. Συνεδριάζει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και όλες οι ενδείξεις φέρουν αποφασισμένους τους τραπεζίτες να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης – μόλις δύο μήνες πριν είχαν αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Η αύξηση του κόστους χρήματος αυξάνει την ακρίβεια ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα κατά βάση δηλαδή εισαγωγικές.

Ομως υπάρχει και κάτι ακόμη. Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει αρμοδίως στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ ότι η αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων, χωρίς την εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας, δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού αλλά να το επιδεινώσει. Στην πράξη οι τραπεζίτες επιλέγουν την ύφεση για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Αυτή η στρατηγική ωστόσο φέρνει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ασφυκτικό πρόβλημα επιβίωσης. Η Ελλάδα με το μέσο καθαρό μισθό να κινείται στα 780 ευρώ και με το 37% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (έρευνα ΓΣΕΒΕΕ) να δηλώνουν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%), ανήκει από άκρου εις άκρον στους ευάλωτους κι αυτό δεν είναι αιτία κυβερνητικών πανηγυρισμών.

Προτείνουν λιτότητα

Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι η αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων, χωρίς την εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν επιλύει το πληθωριστικό πρόβλημα αλλά ενδεχομένως και να το επιδεινώνει. «Ως αποτέλεσμα, θα προέκυπτε ένας φαύλος κύκλος αύξησης των ονομαστικών επιτοκίων, αύξησης του πληθωρισμού, οικονομικής στασιμότητας και αύξησης του χρέους». «Σε αυτή την “άρρωστη” κατάσταση η σφιχτή νομισματική πολιτική θα ωθούσε στην πραγματικότητα σε υψηλότερο πληθωρισμό και θα πυροδοτούσε έναν καταστροφικό δημοσιονομικό στασιμοπληθωρισμό».

Documento Newsletter