Προκλητικές αρχειοθετήσεις: Στο «συρτάρι» καταγγελίες διεθνών κολοσσών για χρηματισμό κρατικού αξιωματούχου – Την Κυριακή στο Documento

Προκλητικές αρχειοθετήσεις: Στο «συρτάρι» καταγγελίες διεθνών κολοσσών για χρηματισμό κρατικού αξιωματούχου – Την Κυριακή στο Documento

Στο αρχείο δίχως καμία ουσιαστική έρευνα έθεσε η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος δικογραφία με καταγγελίες εταιρειών –κολοσσών για χρηματισμό κρατικού αξιωματούχου προκειμένου να ευνοηθεί η ένταξη επενδυτικού σχεδίου σε καθεστώς fast track.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική υπόθεση την οποία δημοσιεύει το Documento στο φύλλο της Κυριακής. Δύο διεθνείς εταιρείες, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας κατέθεσαν αναφορά το 2021 ενώπιον της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία γινόταν λόγος για δωροδοκίες στελέχους της Enterprise Greece προκειμένου να εισηγηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή την ένταξη επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώς fast track, δίχως να πληρούν τις απαραίτητες εκ του νόμου προϋποθέσεις.

Οι εταιρείες επικαλούνταν τη μαρτυρία γυναίκας υπαλλήλου την οποία ζητούσαν από τους Εισαγγελείς να καταστήσουν ως «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» προκειμένου να παράσχει στοιχεία και πληροφορίες για τους καταγγελλόμενους χρηματισμούς. Μάλιστα οι δύο εταιρείες μετά από όσα συνέβησαν  έφυγαν από την Ελλάδα και εγκατέλειψαν κάθε επενδυτικό σχέδιο, όπως αναφέρουν στην αναφορά που είχαν καταθέσει.

Ωστόσο μετά από δύο χρόνια ερευνών οι εισαγγελείς έθεσαν στο αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, δίχως καν να κληθεί προς εξέταση τόσο η γυναίκα πληροφοριοδότης όσο και το στέλεχος της Enterprise Greece που καταγγελλόταν  ως αποδέκτης μίζας. Αντίθετα προκειμένου να προχωρήσουν στην αρχειοθέτηση «πάτησαν» πάνω στο γεγονός ότι δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς των εμπλεκόμενων  προσώπων.

Βέβαια όταν στο σκάνδαλο Novartis εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου χρηματικά  ποσά, τα χαρακτήρισαν ως «αδιευκρίνιστης προέλευσης» και έθεσαν τις δικογραφίες στο αρχείο με το σκεπτικό ότι τα χρήματα δεν προέρχονταν από την Novartis.

«Λάδι» είχαν βγάλει επίσης την πρώην γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου για την υπόθεση τις απευθείας αναθέσεις την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο τότε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και παρακολουθούμενος από το predator, Χρήστος Μπαρδάκης  «βάπτισε» ως μη «επιστημονικά αποδεκτό» το πόρισμα του ΣΔΟΕ στο οποίο γινόταν λόγος για ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου και έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο.

Ανεξάρτητα από τα ισχύουν ή όχι τα καταγγελλόμενα στην υπόθεση που δημοσιεύει το Documento, εξαιρετικά σκανδαλώδης είναι ο τρόπος που για ακόμη μια φορά η Οικονομική Εισαγγελία «ξεπέταξε» μία τόσο καταγγελία για χρηματισμό κρατικού αξιωματούχου.

 Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι θα κάνει η ηγεσία του Αρείου Πάγου για όλα αυτά. Θα συνεχίσει να βλέπει δικογραφίες με σοβαρές καταγγελίες να αρχειοθετούνται με πρόχειρες έρευνες για τα μάτια του κόσμου ή θα παρέμβει;

Περισσότερα όμως στο Documento της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανοί νεοναζί επιτέθηκαν σε Πράσινη πολιτικό – Την έφτυσαν και φώναζαν «Χάιλ Χίτλερ»

Ο Άδωνης… δίδαξε τον Βελόπουλο: Όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πωλούσε «το χειρόγραφο του Ιησού»

Ακρίβεια: «Δεν τα ξέρουν καλά οι καταναλωτές», αλλά τα… γνωρίζει ο Σκρέκας και η κυβέρνηση (Video)

Βόρεια Μακεδονία: Οι Πρέσπες, η ακροδεξιά, οι αλυτρωτισμοί και ο ασκός του Αιόλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter