Οικονομία: Θέλουν «ναι» σε μνημόνια

Οικονομία: Θέλουν «ναι» σε μνημόνια

Τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ για το επερχόμενο τσουνάμι στην οικονομία αναζητά ο Μητσοτάκης.

Το να αναζητά παρακαλετά συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του μετρ της κυβίστησης Άδωνη Γεωργιάδη δεν αφορά μόνο τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης και της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχει κάτι βαθύτερο που ακουμπά τα τρία ανοιχτά μέτωπα (πανδημία, τουρισμός, οικονομία) και το τσουνάμι που φέρνουν στην κοινωνία.

Αν τραβήξουμε τις κουρτίνες της politically correct αντιμετώπισης των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (η συνάντηση έγινε μέσα στην εβδομάδα), θα διαπιστώσουμε το ηχηρό «nein» στην πρόταση του Χρήστου Σταϊκούρα για επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο ισχυρός ανήρ του ESM επέμεινε ότι το 2022 θα τηρηθούν όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Αυτό φέρνει την ελληνική οικονομία σε ασφυκτική πίεση. Θα πρέπει να υπάρξει αφενός αύξηση φόρων και αφετέρου περικοπές δαπανών τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά είναι μονόδρομος ώστε η Ελλάδα να εμφανίσει ελλείμματα της τάξης του 0,3% από το -7,2% του ΑΕΠ (αφορά το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας 2022).

Αυτό σημαίνει ότι είτε θα υπάρξουν περικοπές δαπανών (και εδώ εισέρχεται το σενάριο βραχύβιας περικοπής συντάξεων και μισθών του δημοσίου) είτε αυξήσεις εσόδων…

Δεν βγαίνει ο λογαριασμός

Εισέρχεται λοιπόν το ανέμελο της διαχείρισης της πανδημίας που για έξι μήνες είχε κλειστή την αγορά ενώ τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που η Ελλάδα κατέστη νούμερο ένα χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Έτσι απομακρύνεται το σενάριο της ραγδαίας αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό, αφού οι μεγάλες τουριστικές αγορές μένουν κλειστές για την Ελλάδα, που προχθές κήρυξε το άνοιγμα του τουρισμού με μια φιέστα κενή περιεχομένου.

Το είπε σαφώς ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Μπορεί για λόγους πολιτικής να ανέφερε ως στόχο για φέτος τα 7,5 δισ. (ο Χάρης Θεοχάρης μιλά, όπως και πέρυσι, για εισροές 9 δισ.) αλλά ταυτόχρονα, ώστε να διατηρήσει τη σοβαρότητά του, ξεκαθάρισε ότι «οι ροές για το 2021 αναμένονται από τα τέλη Ιουνίου και μετά»!

Προς αύξηση κρουσμάτων

Την ίδια περίοδο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μέσα στην εβδομάδα έκανε λόγο για πορεία αύξησης των κρουσμάτων (που συνεπάγεται αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων) μες στον Μάιο λόγω του πανικόβλητου ανοίγματος της αγοράς και εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει μες στον Ιούνιο ως συνέπεια των εμβολιασμών.

Πέρυσι λοιπόν σε μια Covid free Ελλάδα εισέρρευσαν μόλις 4,3 δισ. ευρώ από το άμεσο τουριστικό προϊόν. Φέτος που η χώρα διατηρεί τα πρωτεία (οι θάνατοι αναλογικά είναι περισσότεροι και από την Ινδία) πώς θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών;

Με καθημαγμένη την εστίαση από την στα όρια της γελοιότητας αντιμετώπιση της πανδημίας, με τον κλάδο του λιανεμπορίου στα όρια της καταστροφής (από το lockdown και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών) και με τον τουρισμό (σύμφωνα με σοβαρούς αναλυτές του κλάδου) να εκτιμάται ότι θα φέρει φέτος την ισχνή εισροή των μόλις 5 δισ. ευρώ, ο γολγοθάς των μεταρρυθμίσεων και η δυσβάσταχτη δημοσιονομική προσαρμογή είναι μονόδρομος.

Documento Newsletter