Οικονομία στα χρόνια της πανδημίας

Οικονομία στα χρόνια της πανδημίας

Μου πήρε πολλή ώρα για να αρχίσω να γράφω αυτό το κείμενο. Ο λόγος είναι ότι βρίσκομαι και εγώ μέσα στη θύελλα του κορονοϊού και προσπαθώ να προσανατολιστώ και να καταλάβω καλά τι γίνεται και πού οδεύουμε.

Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, ένα υγειονομικό και οικονομικό τσουνάμι με απροσδιόριστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Η αγορά έχει δεχτεί τρομακτικό πλήγμα. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν παγώσει τις δραστηριότητές τους. Ανάλογα και οι εργαζόμενοι σε αυτές οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Σε τραγική κατάσταση εκατομμύρια Ελληνες που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς εισόδημα, κλεισμένοι σπίτι τους, μη γνωρίζοντας τι θα γίνει στο μέλλον. Ανάμεσά τους οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς επαρκές εισόδημα. Μόνο η εστίαση και το λιανεμπόριο απασχολούν 1,2 εκατ. ανθρώπους.

Το ερώτημα όλων μας είναι τι βλέπουμε να έρχεται μετά τη θύελλα. Τα προφανή σε οικονομικό επίπεδο είναι: μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, σημαντική αύξηση της ανεργίας, νέα «κόκκινα» δάνεια, ανάγκη νέων κεφαλαίων στις τράπεζες, κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση εξαγωγών (ιδίως λόγω της παγκόσμιας ύφεσης που θα ακολουθήσει), δραματική μείωση των εσόδων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σταθεί τυχερή, καθώς έχει απέναντί της την αξιωματική αντιπολίτευση που στηρίζει την εθνική προσπάθεια επιβίωσης δημιουργικά και όχι στα πρότυπα «Πρέσπες» και «Μάτι». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία να μαζέψει ψήφους και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις πρόσφατα.

Ανάμεσα σε αυτές, η αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού των 35 δισ., η γενναία παροχή ρευστότητας στην οικονομία, η κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η καταβολή της μισθοδοσίας στο ακέραιο και χωρίς απολύσεις, η παροχή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, η κάλυψη όλων των ανέργων και των εποχικά εργαζόμενων και η ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δυστυχώς η Ευρώπη φάνηκε για μια ακόμη φορά άτολμη και ανεπαρκής. Η απόφασή της για μέτρα ενίσχυσης 1% του ΑΕΠ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και αστεία. Με απλούς υπολογισμούς η εκτίμηση είναι ότι κάθε χώρα θα χρειαστεί έως και 10% του ΑΕΠ της για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα. Για την Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι στην αντιπολίτευση για να τα χαρακτηρίσεις ανεπαρκή. Και η ανεπάρκεια οφείλεται ξεκάθαρα στην απόλυτη έλλειψη προετοιμασίας. Οταν ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου για το κακό που έρχεται, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έριχνε βάρος στην εξεταστική για τη Novartis. Αντί να σχεδιάζουν για το χειρότερο (όπως έλεγε ο ΠΟΥ ότι με βεβαιότητα έρχεται), οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν βόλτες στα κανάλια και σε πίτες. Το μοναδικό που έκαναν ήταν να εξετάσουν αν ορισμένα νοσοκομεία ήταν προετοιμασμένα να δεχτούν τους ασθενείς. Καμία προετοιμασία για την κοινωνία ώστε να αναχαιτιστεί αποτελεσματικότερα η λαίλαπα. Οπως δηλαδή απαιτούσε ο ΠΟΥ.

Ο Δημήτρης Βέττας είναι πρώην βουλευτής νομού Φθιώτιδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης

Documento Newsletter