Η φράση «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας» αντικατοπτρίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο, τα όσα διατυπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Οικογένειες Ουράνιο Τόξο την Τρίτη 30 Ιανουαρίου για το νομοσχέδιο “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις”. Αν και το νομοσχέδιο συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τα ομόφυλα ζευγάρια αναφορικά με την άρση των διακρίσεων, που αποκλείουν τους ΛΟΑΤΚΙ από τον πολιτικό γάμο, την αναγνώριση των παιδιών των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών και τη δυνατότητα των οικογενειών να προχωρούν σε τεκνοθεσία, εμφανίζει καταλυτικές ελλείψεις και ασάφειες ως προς τα τρανς άτομα , αλλά, και την απαγόρευση της δυνατότητας ενός άντρα να αποκτά παιδί μέσω παρένθετης κύησης, δυνατότητα που όμως ισχύει στην Ελλάδα από το 2002 για τις ετερόφυλες οικογένειες.
«Θα μπορούσε να γίνει πιο συμπεριληπτική δουλειά και δεν έχει γίνει»
Στη συνέντευξη τύπου οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο σχολίασαν τις προβληματικές και τα κενά του νομοσχεδίου, αλλά, και τις θέσεις, που έχουν εκφράσει όλα τα κόμματα. Ο οργανισμός έχει σημειώσει μια σημαντική πορεία τα τελευταία χρόνια στηρίζοντας τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, αλλά, και όλους τους ΛΟΑΤΚΙ+ , που θέλουν να γίνουν γονείς υπερασπίζοντας έτσι το δικαίωμα τους στη γονεικότητα. Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου και παρόλο, που συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τα ομόφυλα ζευγάρια, εντούτοις, προβλέπει ποσοτικά, αλλά, και ποιοτικά λιγότερα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Μάλιστα, η Κατερίνα Τρίμμη δικηγόρος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Θα μπορούσε να γίνει πιο συμπεριληπτική δουλειά και δεν έχει γίνει. Είναι τέτοια λεκτική αποτύπωση των δικαιωμάτων μέσα στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, που υπάρχουν ελλείψεις δυστυχώς. Εξάγεται το συμπέρασμα , ότι εξασφαλίζονται για τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα ποσοτικά και ποιοτικά λιγότερα δικαιώματα από ότι για τα ετερόφυλα άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα τέλεσης γάμου. Από κει και πέρα αναφορικά με τα παιδιά ελλείπει ένα βασικό τεκμήριο γονεικότητας, που εμείς περιμέναμε ως κοινότητα. Όταν ο νομοθέτης αναλαμβάνει να νομοθετήσει εκ νέου γύρω από το γάμο, θα πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να μην αφήσει κενά. Όταν υπάρχει κενό, υπάρχει και ο φόβος της παρερμηνείας […]Από κει και πέρα, ως προς τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ασφαλώς να εξασφαλίσει τα παιδιά των ομοφυλοφίλων. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό ως προς την σχέση με τα τρανς άτομα. Σε επίπεδο ληξιαρχικό, αυτή η νομοθεσία, όπως έρχεται, θέλει να ρυθμίσει τα παιδιά, που ήδη υπάρχουν. Ξεχνά, όμως, κάτι πολύ βασικό, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα θα συνεχίσουν να κάνουν παιδιά και στο μέλλον.»
Ειδικότερα, με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, το δικαίωμα της γονεικότητας είναι περιορισμένο, καθώς, υπάρχει η δυνατότητα τέλεσης γάμου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όμως, τα παιδιά που γεννιούνται μέσα σ’ ένα γάμο, δεν θεωρούνται παιδιά και των δύο γονέων, γεγονός, που προκαλεί συγχύσεις και προβλήματα σε πρακτικό επίπεδο.
«Στην Ελλάδα, για όλα φαίνεται πως φταίει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα»
Η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος των οικογενειών Ουράνιο Τόξο, ακτιβίστρια και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με ιδιαίτερα πύρινο και ξεκάθαρο λόγο μίλησε για τα βιώματα της ως λεσβία μητέρα, καθώς, και τις δυσκολίες, που φέρνει η απουσία του δικαιώματος στον γάμο. Όπως η ίδια επισημαίνει, “Στην Ελλάδα, για όλα φαίνεται πως φταίει η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Μας έχουν ταυτίσει με παιδεραστές, κτηνοβάτες, ακόμα μας δείχνουν με το δάχτυλο και μας χαρακτηρίζουν “ανώμαλους. Αυτό που επιφανειακά μοιάζει να λύνει όλα μας τα προβλήματα, ουσιαστικά θα αναπαράγει πάλι πολύ σημαντικά εμπόδια που θα πέσουν πάνω μας, όπως εκείνα που προέκυψαν μετά το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων». Τα λόγια αυτά αντηχούν τις προκαταλήψεις της ελληνικής κοινωνίας , ενώ, επιβεβαιώνουν, πως το νομοσχέδιο έχει αστερίσκους στην ισότητα.
Αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών από το να γίνουν γονείς.
«Σε μια χώρα γερόντων, με τόσο έντονο το δημογραφικό, το τελευταίο που θα περιμέναμε από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι να αποκλείει ανθρώπους λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου από τη γονεϊκότητα, μειώνοντας τον αριθμό των γεννήσεων», η Στ. Μπελιά σχολιάζει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών από το να γίνουν γονείς. Ο πρωθυπουργός έκανε σαφή δήλωση, πως δε θα υπάρχει καμία αλλαγή στη νομοθεσία για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (Υ.Α.), γεγονός, που ενισχύει τις διακρίσεις και τις στρεβλώσεις, που προϋπήρχαν από το 2015 με τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης. Μάλιστα, και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είχε δηλώσει «δεν επεκτείνουμε το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών» Συνεπώς, παρά την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου συνεχίζουν τα υπάρχουν εμφανή εμπόδια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα, καθώς μένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα, όπως το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει το θέμα που θα προκύψει όταν άντρες μόνοι τους -όχι μόνο γκέι αλλά και ετερόφυλοι άντρες- και ζευγάρια αντρών που δεν θα έχουν πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη κυοφορία στην Ελλάδα;
Αξίζει να επισημανθεί, πως στόχος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, όπως διατυπώθηκε και στην συνέντευξη τύπου, είναι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την πραγματική ισότητα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, που ήδη υπάρχουν αλλά και εκείνα που θα γεννηθούν στο μέλλον ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει σε ημίμετρα.
Διαβάστε επίσης: «Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχουν αστερίσκοι» – Ομόφυλα ζευγάρια παρουσιάζουν στο Documento τις οικογένειες τους
Ομόφυλα ζευγάρια: Εβδομάδα «πολιτικών παθών» για την κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ: Εκμεταλλεύεται το αλαλούμ στη ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια