ΟΙΕΛΕ: Το νομοσχέδιο Κεραμέως είναι προκάτ που ετοίμασαν γι αυτήν οι σπόνσορες της κυβέρνησης εκπρόσωποι των σχολαρχών

ΟΙΕΛΕ: Το νομοσχέδιο Κεραμέως είναι προκάτ που ετοίμασαν γι αυτήν οι σπόνσορες της κυβέρνησης εκπρόσωποι των σχολαρχών

Για πλήρη η πολιτική απαξίωση και η κοινωνική απομόνωση της Υπουργού Παιδείας για το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση μιλά με σκληρή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

H Ομοσπονδίας αναφερόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζει “προκάτ το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση που ετοίμασαν γι΄αυτήν οι σπόνσορες της κυβέρνησης εκπρόσωποι των σχολαρχών. Παρά τα επικοινωνιακά τρικ, τον προσχηματικό διάλογο, τα αδιανόητα ψεύδη και τις παρερμηνείες με τις οποίες ταΐζει τα φίλια ΜΜΕ, ήδη δεκάδες φορείς (κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς) και χιλιάδες πολίτες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποδοκιμάζουν με έντονο τρόπο την κατάθεση του κατάπτυστου αυτού νομοσχεδίου. Μιας καθ’ υπαγόρευση νομοθετικής εντολής που ισοπεδώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, διαλύει τη φυσιογνωμία του ιδιωτικού σχολείου ως παρόχου κοινωνικού αγαθού, κονιορτοποιεί κάθε ίχνος εργασιακού και ανθρώπινου δικαιώματος των εκπαιδευτικών, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής και θέτει ζήτημα νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αρνητική θέση για το νομοσχέδιο πήραν η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και η ΔΑΚΕ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών , αποδεικνύοντας ότι η κ. Κεραμέως είναι απαξιωμένη ακόμη και στο δικό της πολιτικό-ιδεολογικό χώρο”.

Επίσης στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρεται στην αποδοκιμασία και των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου όπου 8 στους 10 πολίτες τοποθετήθηκαν αρνητικά με σχόλιά τους στο open.gov για τις διατάξεις του, σύμφωνα με την έρευνα του κλαδικού μας Ινστιτούτου.

Τι λέει η ΟΛΜΕ

Να σημειωθεί οτι και η ΟΛΜΕ εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον αγώνα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. ενάντια στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή “Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό προχωρά ένα ακόμα βήμα στην εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και της μετατροπής της Παιδείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν και υπηρεσία,”αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ .Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Με βάση τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου:

Αποσύρεται η κρατική εποπτεία και μετατρέπονται τα ιδιωτικά σχολεία σε αμιγείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Πολιτεία, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει να εποπτεύει το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την υπηρεσιακή εξέλιξη των εκπαιδευτικών του, για λόγους προστασίας του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και του δημόσιου συμφέροντος.

Υποβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση και ο έλεγχος των τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ως εκ τούτου τίθεται θέμα ισονομίας ανάμεσα σε μαθητές- τριες δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου.

Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων μας σε αυτά με τις ελεύθερες, αναιτιολόγητες απολύσεις και τη σε βάρος τους μεταβολή των όρων εργασίας. Εισάγεται ακόμα και ο όρος της «οικειοθελούς» παραίτησης από μέρους του ωραρίου τους με αντίστοιχη μείωση μισθού, ενώ θα παρέχονται, υπό την απειλή της απόλυσης, υπηρεσίες εκτός διδακτικών καθηκόντων «εθελοντικά», πιθανά χωρίς αμοιβή. Η απόσυρση κάθε εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας θα οδηγήσει σε αύξηση της ανασφάλειας, του φόβου, και της ελαστικής εργασίας.

Νομιμοποιείται η παραπαιδεία μέσα στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο χώρο των απογευματινών δραστηριοτήτων δεν θα ελέγχεται, ούτε ποιοι είναι οι διδάσκοντες, ούτε πόσα θα είναι τα τμήματα και οι μαθητές. Τα ιδιωτικά σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν στις εγκαταστάσεις τους φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών κ.λπ. Γίνεται έτσι πράξη το όραμα της κυβέρνησης για ένα «σχολείο-φροντιστηρίο».

Εγείρεται ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας στους συλλόγους διδασκόντων, αφού ο σχολάρχης ή οι μέτοχοι θα μετέχουν υποχρεωτικά στο Σύλλογο Διδασκόντων. Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση ευνοεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων σε βάρος του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, των μαθητών και των εργαζομένων.

Η ΟΛΜΕ δεν θα επιτρέψει το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει την κερκόπορτα για αντίστοιχες μελλοντικές ρυθμίσεις στη δημόσια εκπαίδευση και έμμεση ιδιωτικοποίησή της (σχολείο της αγοράς, ελαστική εργασία, γονεϊκή επιλογή, οικονομική «αυτονομία», vouchers, τιμωρητική αξιολόγηση κ.α.), που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την εργασιακή εξόντωση και των δημόσιων εκπαιδευτικών.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο, που αποτελεί πλήγμα στον χώρο της Παιδείας. 

Documento Newsletter