Οι υπουργοί χαμογελούν, η κοινωνία αναστενάζει

Οι υπουργοί χαμογελούν, η κοινωνία αναστενάζει

Σφίγγει μέρα με τη μέρα ο βρόχος της υπερφορολόγησης για τα νοικοκυριά

Είναι τραγικό ως προς τις συνέπειες που μετακυλίονται στην κοινωνία αλλά συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Χαρούμενα πρόσωπα υπουργών μπροστά στη λαίλαπα της ακρίβειας και της φορολόγησης. Λες και δεν καταλαβαίνουν τι προκαλεί ο βρόχος που έχουν φορέσει στον λαιμό όλων μας.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι «κατά τον Ιανουάριο του 2023 η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ιδιαίτερα θετική» και την ίδια μέρα τα φίλια ΜΜΕ έκαναν λόγο για πολύ καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα: Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον Ιανουάριο τον στόχο κατά 620 εκατ. ευρώ. Η εξειδίκευση ήρθε από το στόμα του ευχαριστημένου από την πλήρη, μέσω των φόρων, ισοπέδωση της κοινωνίας αναπληρωτή υπουργού: «Τα έσοδα από φόρους ειδικότερα ανήλθαν σε 5,023 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ ή 14,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023» δήλωσε.

Πλεόνασμα από… στύψιμο

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για την περίοδο του Ιανουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,471 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση

του προϋπολογισμού 2023. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,765 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,147 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,157 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 566 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

Από πού προήλθε αυτή η αύξηση; Η απάντηση βρίσκεται στα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (κυρίως σε υγρά καύσιμα, καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά). Η υπερεκτέλεση εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Οικονομικός στραγγαλισμός

Οσον αφορά τον Αρμαγεδδώνα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και γεμίζει τον δημοσιονομικό χώρο, η σύγκριση, πάντα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μεταξύ του 2019 (όταν δεν είχε μπει στη ζωή μας το target model στη λιανική τιμή ρεύματος) και του 2022, είναι ενδεικτική του στραγγαλισμού της κοινωνίας.

Οι εισπράξεις ΦΠΑ το 2019 ανήλθαν σε 17,792 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις του 2022 ήταν 21,422 δισ. ευρώ. Σε ποσοστιαία μέτρηση ανήλθαν σε 16,94%. Εκεί κινείται και η αύξηση των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι δηλωτικά της κατάστασης. Αλλωστε και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε αυτά τα στοιχεία βασίζεται και καταδεικνύει στην έκθεσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 ότι εντός του 2022 και παρά τις μισθολογικές αυξήσεις υφίστανται βίαιη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των νοικοκυριών και των εργαζομένων.

Documento Newsletter