Oι… υποσχέσεις και η κρυφή οικονομική ατζέντα της ΝΔ

Λίγες μόλις ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και παρά την ντιρεκτίβα Μητσοτάκη για «σεμνή και ταπεινή» παρουσία των στελεχών της ΝΔ, η απερίφραστη δημόσια διατύπωση θέσεων και απόψεων από ηγετικά στελέχη της, που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν μέχρι και φρίκη, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Από την κατάργηση των 120 δόσεων μέχρι την ανάρμοστη ανάρτηση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα μεσολάβησαν μόνο μερικές… ώρες. Και δεν έλειψαν οι περιπτώσεις –σε κοινωνικό επίπεδο– που ορισμένοι «καταπιεσμένοι» εργοδότες έσπευσαν να αντεπιτεθούν, όπως έκαναν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων κατά των εργαζομένων σε αυτά απειλώντας με επαναφορά μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας οι οποίες είχαν καταργηθεί με νόμο από τον Νίκο Φίλη.

Συνεπικουρούμενοι από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τη Μιράντα Ξαφά, οι κορυφαίοι και προαλειφόμενοι για υπουργικές θέσεις πρωτοκλασάτοι της ΝΔ αποκάλυψαν πολλά μες στη χαρά τους την εβδομάδα που πέρασε. Κορυφαίος ο Γιάννης Βρούτσης που προανήγγειλε την κατάργηση των 120 δόσεων (προσπάθησε να τα μαζέψει μια δυο ημέρες μετά αλλά η ουσία δεν αλλάζει– στη σελ. 29 σχετικό ρεπορτάζ και δηλώσεις Πετρόπουλου για τις θέσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα). Αλλά και η ωμή στην ταύτισή της με το ΔΝΤ Μ. Ξαφά (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 13) στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε.

Το πρόγραμμα της ΝΔ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που το κάνει να μοιάζει με ευχολόγιο ή με σκόπιμα συσκοτισμένο τοπίο ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική κυβερνητική ατζέντα της. Πέραν του ότι περιέχει σειρά επιμέρους μέτρων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη θεσπίσει (π.χ. κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα), το οικονομικό αποτέλεσμα για τον προϋπολογισμό είναι θολό και όλα καλύπτονται από την ευχή «θα υπάρξουν ανάπτυξη και επενδύσεις».

Το μόνο στο οποίο είναι συγκεκριμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος στο 20% και του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30%. Δεν αναφέρουν πουθενά τι κοστίζουν αυτές οι αλλαγές. Ο καθηγητής Οικονομικών και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (υπεύθυνος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) Γιώργος Χουλιαράκης εκτίμησε ότι το κόστος αυτών των αλλαγών ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Μόνο σε ένα θέμα απαντάει με σαφήνεια ο Κυρ. Μητσοτάκης: στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Τα υπόλοιπα 3,2 δισ. από πού θα προέλθουν; Η απάντηση της ΝΔ σε αυτό το ερώτημα είναι: «Από την ανάπτυξη». Ομως για να υπάρξουν 3,2 δισ. επιπλέον φορολογικά έσοδα από τη μεγέθυνση της οικονομίας χρειάζεται υπερδιπλάσια των 3,2 δισ. μεγέθυνση του ΑΕΠ, δηλαδή ρυθμός ανάπτυξης πολύ πάνω του 4,5%. Ποιος εγγυάται το επιτυχές μιας τέτοιας πρόβλεψης, όταν μάλιστα την περίοδο 2010-15 Στουρνάρας, Παπακωνστανίνου, Σταϊκούρας και λοιποί έσπασαν κάθε ρεκόρ αποτυχημένης πρόβλεψης πέφτοντας σε πέντε χρόνια έξω αθροιστικά κατά 25%!

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ελέγχεται για κρυφή ατζέντα η ΝΔ. Διότι ο άλλος τρόπος χρηματοδότησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι η περικοπή δαπανών και αυτή γίνεται με συγκεκριμένους τρόπους: απολύσεις προσωπικού και κάλυψη των αναγκών με outsourcing (καθαρίστριες, φύλακες κ.λπ.), καταργήσεις οργανισμών, περιορισμό των κοινωνικών δαπανών κ.ά.

Συντάξεις – εργασιακά

Το σημείο που βγάζει μάτι είναι η πλήρης ταύτιση απόψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις θέσεις του Γ. Στουρνάρα σε βαθμό που να μην αντιλαμβάνεται ο πολίτης ποιος αντιγράφει ποιον. Στη σελίδα 17 του σχεδίου της ΝΔ, όπως εγκρίθηκε από το πρόσφατο συνέδριό της, αναφέρεται: «Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων, όπως στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που θα συνδυάζει τον πρώτο αναδιανεμητικό πυλώνα (εθνική σύνταξη και αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές στον “κοινό κουμπαρά”) με έναν δεύτερο κεφαλαιοποιητικό πυλώνα (εισφορές των νέων εργαζόμενων σε έναν “ατομικό κουμπαρά” που θα έχει αποθεματικό που θα φέρνει αποδόσεις – σ.σ.: αμοιβαία κεφάλαια ίσως) και έναν τρίτο εθελοντικό».

Και εδώ έρχεται ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για να δώσει τις απαραίτητες επεξηγήσεις προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία είτε πρόκειται για νέους ασφαλισμένους είτε για παλιούς. Ο Γ. Στουρνάρας είπε την περασμένη Τρίτη στο συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών ότι «τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου δημόσιου πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα. Σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, όπως η παράταση του εργασιακού βίου (σ.σ.:πάνω από τα 40 έτη;), η αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και η ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης, αυξάνεται το εισόδημα των συνταξιούχων».

Ακόμη δεν γίνεται να περάσει στα ψιλά και η έκθεση της Goldman Sachs δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές στην οποία τονίζεται ότι «η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να ανατρέψει δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία».

Αγορά ακινήτων

Την ίδια ώρα, μόνο υποψία ως προς την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις σχέσεις της χώρας με τους θεσμούς και βεβαίως τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2021 στα επίπεδα του 3,5% προκαλεί η μείωση ή κατάργηση της φορολογίας σε μία αγορά, αυτή των ακινήτων, η οποία φαίνεται να έχει βρει τα πατήματά της ύστερα από δέκα χρόνια ύφεσης.

Σε έκθεσή της η Eurobank Property θεωρεί ότι τα δύσκολα έχουν περάσει για την εγχώρια αγορά κατοικίας: «Kι αν δεν σημειωθούν ανατροπές στο εγγύς μέλλον, ίσως να είναι ασφαλές να πούμε ότι συνολικά η ελληνική αγορά κατοικιών έφτασε στο κατώτατο σημείο της το τρίτο τρίμηνο του 2017 και από εκεί και πέρα ξεκίνησε να αναπτύσσεται εκ νέου. Με το δεδομένο όμως ότι η οικονομία και η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τον τουρισμό, τυχόν αρνητικές επιδόσεις σε επίπεδο τουριστικών εσόδων μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο».

Το σχέδιο που έχει ψηφίσει το συνέδριο της ΝΔ μιλάει για αναστολή του φόρου υπεραξίας, δηλαδή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι που πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να χρηματοδοτούμε εκείνους που τζογάρουν στα ακίνητα, μεσίτες και funds.

Οι κακές… 120 δόσεις

Οσες φορές είχε τεθεί από τους δημοσιογράφους προς τους εκπροσώπους της τρόικας στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων το ερώτημα για τη σκοπιμότητα των ρυθμίσεων από τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πιάσει ταβάνι (110 δισ. ευρώ), η απάντηση ήταν αρνητική και η δικαιολογία όμοια με αυτή που επικαλέστηκε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης: «Η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά τον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και τον συνεπή πολίτη».

Και αυτά λέχθηκαν τη στιγμή που περίπου 50.000 φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση την οποία, σημειωτέον, ψήφισε και η ΝΔ. Στο σχέδιο δέκα σημείων, στη σελ. 16, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαιρεί από τη δική της ρύθμιση όποιον χρωστάει πάνω από 3.000 ευρώ: «Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό αφορά κατεξοχήν τις Ελληνίδες και τους Ελληνες που χρωστούν στο κράτος μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή τέσσερις στους πέντε οφειλέτες». Και μάλιστα τονίζεται εμφατικά και μέσα σε πλαίσια και πίνακες: «4,3 εκατ. πολίτες έχουν χρέη προς την εφορία που φτάνουν τα 103 δισ. ευρώ» ή «1,5 εκατ. πολίτες έχουν υποστεί κατάσχεση στους λογαριασμούς τους», για τους οποίους παρεμπιπτόντως δεν έχει πει κάτι κανένας «γαλάζιος» υποψήφιος…

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να παρατείνει για ακόμη έναν μήνα, λόγω της προεκλογικής περιόδου, τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία.

Αυξήσεις από ΔΕΗ

Με τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να παίρνει παράταση για τις 15 Ιουλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, στελέχη της ΝΔ ανωνύμως σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους επαναφέρουν αφενός το σενάριο της «μικρής ΔΕΗ» και την πώληση ακόμη και υδροηλεκτρικών σταθμών, αφετέρου κάτι που αφορά όλους μας: την αύξηση των τιμολογίων προκειμένου η επιχείρηση, όπως λένε, να σταθεί στα πόδια της.

Η ΝΔ πάντως στο σχέδιο για την οικονομική πολιτική κάνει λόγο για «μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) μετά την ταχύτερη ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα». Ομως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με τη διασύνδεση των Κυκλάδων, το σχέδιο επεκτείνεται για τα Δωδεκάνησα και τον επόμενο μήνα επισημοποιείται η έναρξη του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, ήδη ισχύει η μείωση του ΦΠΑ κατά 6% στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Μείον 50% στα μερίσματα

Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, οι λεπτομέρειες του οποίου επεξηγούνται από τους Γ. Βρούτση και Γ. Στουρνάρα, επιφυλάσσει εκπλήξεις και δώρα στην επιχειρηματική ελίτ. Ενα απ’ αυτά είναι η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% που θέσπισε προσφάτως η κυβέρνηση σε 5% (δηλαδή στο μισό, π.χ. αν κάποιος εισπράττει κέρδη από μετοχές 1 εκατ. ευρώ, τώρα πληρώνει 100.000 ευρώ ενώ με τη ΝΔ θα πληρώνει 50.000).

Διευκρινίσεις, καθότι ασαφείς, χρειάζονται οι προτάσεις της ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το σχέδιο που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του κόμματος έχει ξεπεραστεί καθώς ήδη τρέχει η ρύθμιση και η ΝΔ αρκείται, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες, σε «νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Ετικέτες