Οι υπόγειοι θησαυροί της Γουινέας, το πραξικόπημα και οι ξένες εταιρείες

Οι υπόγειοι θησαυροί της Γουινέας, το πραξικόπημα και οι ξένες εταιρείες

Ένα πραξικόπημα σε αυτή τη μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής εκτίναξε τις τιμές του αλουμινίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων ανά την υφήλιο. Την περασμένη Δευτέρα, το μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία έφτασε στο υψηλό δεκαετίας, αυξάνοντας τους φόβους για μεγαλύτερα κόστη στην βιομηχανία.

Αυτή η πρόσφατη αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Γουινέα είναι η δεύτερη παραγωγός βωξίτη στον κόσμο, προμηθεύοντας παραπάνω από το 1/5 της παγκόσμιας ποσότητας του μεταλλεύματος.

Η εξόρυξη αντιπροσωπεύει περίπου το 35% του ΑΕΠ της Γουινέας και ενώ η χώρα της Δυτικής Αφρικής διαθέτει μεγάλα αποθέματα, η εξόρυξή τους παραμένει δύσκολη μιας και οι ελλείψεις υποδομών και η διαφθορά είναι αξεπέραστα εμπόδια.

Ο βαθμός εξάρτησης της οικονομίας από την εξορυκτική δραστηριότητα έγινε φανερός από το γεγονός ότι ο Μαμαντί Ντουμπουγιά, επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της χώρας Άλφα Κοντέ, διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι τα δικαιώματα των εταιρειών εξόρυξης δεν θα θιγούν παρά την κατάλυση των θεσμών και του Συντάγματος… Η χώρα παρά το πλούσιο σε ορυκτούς πόρους υπέδαφός της, αποτελεί ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, όπου οι πολίτες ζουν με μόλις 2,2 ευρώ την ημέρα.

Σε αυτό συντελεί και η εκμετάλλευση των ορυκτών από ξένες κατά κύριο λόγο εταιρίες. Παρακάτω είναι μια ανάλυση των βασικών ορυκτών της χώρας ανά προϊόν και των εταιρειών που τα εξορύσσουν.

Βωξίτης

Η Γουινέα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο, που είναι η κύρια πηγή μεταλλεύματος αλουμινίου, μεγάλο μέρος του οποίου προορίζεται για επεξεργασία στην Κίνα. Η Γουινέα αντιπροσωπεύει περίπου το 22 % της παγκόσμιας παραγωγής, παράγοντας 82 εκατομμύρια τόνους βωξίτη το 2020, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS). Η Γουινέα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη στον κόσμο, τα οποία υπολογίζονται σε 7,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Η Μεταλλευτική Εταιρεία του Μποκέ (SMB) και η Επιχείρηση Βωξίτη της Γουινέας (CBG) είναι οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί βωξίτη στη Γουινέα.

Η SMB ανήκει σε κοινοπραξία, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλιακής εταιρείας Winning International Group της Σιγκαπούρης, της Shandong Weiqiao – θυγατρικής του κορυφαίου παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο του ιδιωτικού τομέα China Hongqiao – και της UMS International της Γουινέας. Η CBG ανήκει κατά 51 τοις εκατό στην κοινοπραξία Halco Mining Inc και το 49% στην κυβέρνηση της Γουινέας. Η Rio Tinto και η Alcoa Corp κατέχουν έκαστη το 45% της Halco, ενώ η Dadco Investments το υπόλοιπο.

Με βάση τα δεδομένα του USGS, απαιτούνται τέσσερις τόνοι αποξηραμένου βωξίτη για την παραγωγή δύο τόνων αλουμίνας, ο οποίος με τη σειρά του παράγει έναν τόνο αλουμινίου.

Οι τιμές του βωξίτη της Γουινέας για παράδοση στην Κίνα είναι σε υψηλό σχεδόν 18 μηνών. Η Γουινέα είναι η κορυφαία πηγή βωξίτη της Κίνας που τον χρησιμοποιεί για την κατασκευή αλουμινίου, ένα μεγάλο συστατικό στην κατασκευή αυτοκινήτων και δοχείων ποτών. Η διαταραχή στον εφοδιασμό συνέβαλε στην επέκταση του ράλι στις τιμές του αλουμινίου σε νέο υψηλό 10 ετών.

Η εταιρεία Rusal της Ρωσίας, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο μετά την κινεζική Chinalco και το Hongqiao, λειτουργεί τρία ορυχεία βωξίτη και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αλουμίνας στη Γουινέα. Αυτά τα τρία ορυχεία βωξίτη αντιπροσωπεύουν το 42 τοις εκατό της συνολικής δυναμικότητας βωξίτη της Rusal.

Σιδηρομετάλλευμα

Η Γουινέα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, αλλά χρόνια νομικής διαμάχης και φερόμενης διαφθοράς για το μεγαλύτερο έργο, «Σιμαντού», έχουν αφήσει τα ορυκτά ανεκμετάλλευτα. Το Σιμαντού περιέχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος υψηλής ποιότητας, το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα του είδους του.

Το σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή χάλυβα. Η κοινοπραξία SMB-Winning που υποστηρίζεται από την Κίνα σχεδιάζει να φέρει τα τμήματα 1 και 2 του Σιμαντού σε παραγωγή έως το 2025. Τα τεμάχια 3 και 4 του Σιμαντού ανήκουν στο 45,05% της Rio Tinto, με την Chinalco να κατέχει το 39,95 % και την κυβέρνηση της Γουινέας να κατέχει το 15%.

Χρυσός

Η Γουινέα παρήγαγε περίπου 56,9 τόνους χρυσού το 2020, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εξορύκτης του πολύτιμου μετάλλου στην αφρικανική ήπειρο.

Ο παραγωγός Nordgold που έχει έδρα στη Ρωσία λειτουργεί ένα ορυχείο χρυσού στη Γουινέα. Το ορυχείο Λεφά, που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κονακρί, αντιπροσώπευε το 17% της συνολικής παραγωγής της Nordgold το 2020.

“Μέχρι σήμερα, η Nordgold παραμένει ανεπηρέαστη από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Γουινέα και η περιοχή των ορυχείων μας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά”, ανέφερε η Nordgold σε δήλωσή της τη Δευτέρα. Η AngloGold Ashanti είπε επίσης ότι το ορυχείο χρυσού της Σιγκιρί, όπου παρήγαγε 214.000 ουγγιές το 2020, δεν επηρεάστηκε.

Διαμάντια

Η Γουινέα έχει αποδεδειγμένα αποθέματα διαμαντιών από 30 έως 40 εκατομμύρια καράτια, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλα 500 εκατομμύρια καράτια πιθανών αποθεμάτων, σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα.

Η χώρα εξήγαγε διαμάντια 270.157 καρατίων το 2018, με αξία 20 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Η κυβέρνηση της Γουινέας ανακοίνωσε ότι εξήγαγε 136.072 καράτια διαμάντια το 2020. Η Γουινέα διαθέτει επιπλέον ορυκτούς πόρους όπως τσιμέντο, αλάτι, γραφίτη, ασβεστόλιθο, μαγγάνιο, νικέλιο και ουράνιο.

Ετικέτες

Documento Newsletter