Εξι δεκαετίες μετά τον πόλεμο το Βιετνάμ βλέπει ξανά την Αμερική στους εφιάλτες του. Τότε έπεφταν βόμβες ναπάλμ και… Μάρλον Μπράντο, τώρα ο πόλεμος γίνεται με αθλητικά παπούτσια και φανελάκια που γράφουν «Lebron James». Οι δασμοί που θεσπίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ ενάντια σε ανυποψίαστες χώρες του Τρίτου Κόσμου απειλούν να καταστρέψουν όχι μόνο το καλάθι του Αμερικανού νοικοκύρη αλλά και τις ίδιες.
Για το Βιετνάμ, όπου κατασκευάζονται σχεδόν τα μισά αθλητικά είδη που τα αμερικανάκια φορούν στο γήπεδο και το σχολείο, η λυπητερή γράφει «ταρίφα» 46%. Χώρια ο φόρος 20% που προϋπήρχε για τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ παπούτσια. Ποιος θα επωμιστεί το χαράτσι; «Οι τιμές θα εκτοξευτούν στα ύψη και εταιρείες όπως η Nike, που ποντάρουν κυρίως στην αμερικανική αγορά, θα υψώσουν μαύρα πανιά», προειδοποιούν οι «Financial Times». Τα Vomero 18 που σήμερα κοστίζουν 150 δολάρια θα φτάσουν το 200άρι και ο καταναλωτής θα γυρίσει την πλάτη. Ο πόλεμος του αθλητικού παπουτσιού είναι μια παράπλευρη απώλεια στην παράνοια του «πατριώτη» πλανητάρχη που δεν υπηρέτησε ποτέ στον στρατό της πατρίδας του.
Το σχέδιο του Τραμπ είναι να γίνει η οικονομία των ΗΠΑ αυτάρκης, χωρίς καμία ανάγκη για εισαγωγές από τρίτες χώρες. «Τον καφέ μας θα τον φτιάχνουμε σε φυτείες στη Χαβάη» υπόσχονται οι λακέδες του. Βεβαίως η Χαβάη μπορεί να καλύψει μόλις το 7% της ζήτησης, αλλά δεν αφήνουμε την αλήθεια να μας χαλάσει ένα ωραίο αφήγημα. Για άλλα αγαθά είναι απολύτως αδύνατο να υπάρξει επαρκής παραγωγή μέσα στους τέσσερις αόρατους τοίχους των ΗΠΑ. Η χώρα του Τραμπ μπορεί να καυχιέται για τη βιομηχανική της υπεροπλία, αλλά δεν διαθέτει τον εξοπλισμό για να κατασκευάσει τα ρημάδια τα αθλητικά μποτάκια ούτε το προσωπικό που θα γνώριζε πώς να χειριστεί τα μηχανήματα.
Η Nike, εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, μετέφερε τις εργασίες της στο Βιετνάμ από το 1995 κιόλας. Σήμερα κατασκευάζει τα είδη της σε 130 εργοστάσια με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και τα εισάγει στις ΗΠΑ από εκεί. Η γερμανική Adidas φτιάχνει τα δικά της παπούτσια στο Βιετνάμ σε ποσοστό 39%, η Puma το ίδιο. Το 99% των αθλητικών παπουτσιών που αγοράζονται στις ΗΠΑ είναι εισαγόμενα.
Οι φίρμες θα υποχρεωθούν πλέον να εγκαταλείψουν τη νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, ώστε να στήσουν τη φάμπρικά τους σε χώρες με φτηνά χέρια και χαμηλότερους δασμούς: Τουρκία, Αίγυπτο, Μεξικό, Βραζιλία. Αλλά μία τέτοια «μετακόμιση» απαιτεί συνήθως μία πενταετία σχεδιασμού και προεργασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν πολυετή συμβόλαια σε ισχύ, με εργοστάσια όχι μόνο τοπικά αλλά και «εισαγόμενα» κορεατικών συμφερόντων.
Τις ζάπλουτες εταιρείες δεν τις λυπάται κανείς, αλλά φτωχές χώρες όπως το Βιετνάμ απειλούνται με εργασιακή συμφορά αφού θα χαθούν μεμιάς χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το πλεόνασμα των $123 δισ. που φέρνει το Βιετνάμ στην τρίτη θέση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μετά την Κίνα και το Μεξικό, θα εξανεμιστεί εν μια νυκτί μαζί με τα παπούτσια. To Aνόι εκλιπαρεί για προθεσμία 45 ημερών, αλλά έχει πέσει σε ώτα αναίσθητων. «Προβλέπω ότι τα αθλητικά παπούτσια στις ΗΠΑ θα πωλούνται στη μαύρη αγορά, όπως γινόταν παλιά με τα τζιν Levi’s στη Σοβιετική Ενωση» λέει ο οικονομικός αναλυτής Ντίλαν Κάρντεν.
«Θα ζήσουμε το δικό μας σιδηρούν παραπέτασμα».
Διαβάστε επίσης
Τραμπ vs Χάρβαρντ: Κλιμακώνει την επίθεση ο Λευκός Οίκος με νέες απειλές – Τι απαντά το πανεπιστήμιο
Πέτρος Ανδρεάκος: Με κακούργημα στην πλάτη ο βασιλόφρων δήμαρχος – Η απάντησή του στο Documento
Νέες ταινίες: Το Κακό που κρύβεται στα σκοτάδια του Μισισιπή