Οι βασικές αρχές με τις οποίες πρέπει να μάθει να ζει ένας δρομέας

Πολλοί δρομείς απλά τρέχουν. Κάποιοι άλλοι τρέχουν για να γίνουν γρηγορότεροι, ενώ άλλοι τρέχουν μέσα στους πόνους, χωρίς να το παραδέχονται, και το… παίζουν ήρωες.

Το να είσαι, δρομέας, όμως, είναι πολύ περισσότερα. Δεν έχει να κάνει με τους χρόνους ή τι θα πουν οι φίλοι σου, έχει να κάνει με την υγεία σου και την ισορροπία σου.

Σίγουρα η προπόνηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να τρέξεις έναν μαραθώνιο ή έναν ημιμαραθώνιο, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας προπονητής στον κόσμο που να σε συμβουλεύσει απλά να βρεις στο δρόμο και να τρέχεις απλά για να μαζέψεις χιλιόμετρα.

Ο στόχος είναι να βελτιώνεσαι στην τεχνική, να γίνεσαι πιο αποτελεσματικός και να μένεις μακριά από τους πόνους και τους τραυματισμούς. Με αυτό το τρίπτυχο το τρέξιμο είναι υγεία και οι στόχοι έρχονται πιο κοντά.

Η Jennifer Gill, προπονήτρια μας δίνει τους τρεις βασικούς κανόνες με τους οποίους πρέπει να ζήσει ένας δρομέας:

Κανόνας 1ος:  Να είναι συνεπής

Είναι σημαντικό να είναι συνεπής πάνω στο πρόγραμμά του. Το να διπλασιάζει τον όγκο της προπόνησης επειδή έχασε μία, δεν ωφελεί. Αρκετές σύντομες προπονήσεις την εβδομάδα είναι πολύ πιο ευεργετικές από μία ή δύο μεγάλες προπονήσεις. Και αυτό διότι το σώμα όταν καταπονείται πολύ σε μία προπόνηση, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για αποκατάσταση με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ξεκινάτε από την αρχή την επόμενη φορά που θα κάνετε προπόνηση. Συνέπεια λοιπόν.

Κανόνας 2ος: Να ξεκουράζεται

Ο σωστός δρομέας πρέπει να ξεκουράζεται και να κοιμάται καλά. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικό μέρος της προετοιμασίας, ειδικά για αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Η ξεκούραση βοηθάει τον οργανισμό να ανακάμψει και να παρουσιαστεί όπως πρέπει στην προπόνηση ή τον αγώνα.

Κανόνας 3ος:  Να ακούει το σώμα του

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι το τρέξιμο είναι συνδεδεμένο με τον πόνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι. Ο πόνος σε κάθε περίπτωση κάτι σημαίνει, είναι ένα καμπανάκι ότι κάτι συμβαίνει λάθος. Ένας μικρός πόνος αν δεν προσεχθεί μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τραυματισμό. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας. Αν δείτε ότι ο πόνος επιμένει ζητήστε τη γνώμη ενός γιατρού. Σε κάθε περίπτωση μην το αφήνετε.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες