Τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναδεικνύει η σημερινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο.
Σε ανάρτησή του στο facebook, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δίνει μάλιστα ένα πολύ χρήσιμο μάθημα στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντάς του ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι «ένα άδειο κουτί για δημόσιες φιγούρες».
Μάλιστα απευθυνόμενος απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Κοτζιάς, αναφέρει: «Κυριάκο να ακούς, να μιλάς λιγότερο και να μαθαίνεις».
Ο Νίκος Κοτζιάς υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε προκύψει το μεγάλο ζήτημα με την αγορά των F-35 από την Τουρκία.
«Με τα F-35 δεν κατάλαβε τίποτα από την ελληνική τακτική:
α) Κινητοποίηση της κοινής γνώμης των ΗΠΑ που έγινε χάρη στη συνεργασία μας με το ελληνοκυπριακό λόμπι και με τεράστια καμπάνια στα ΜΜΕ των ΗΠΑ, ας δει κανείς την NYT και την Washington Post της εποχής,
β) Κινητοποίηση του φιλελληνικού λόμπι στην Γερουσία και
γ) Δέσμευση των ΗΠΑ στον πολιτικό διάλογο ότι θα σταματήσουν τη συμπαραγωγή με την Τουρκία παρά το ότι η τελευταία είχε συνχρηματοδοτήσει το έργο. Ασφαλώς και αξιοποιήσαμε τα γεγονότα με τα S-400.
Δεν είναι ότι η Τουρκία «δεν πήρε τα F-35» όπως λέει, είναι ότι της τα μπλοκάραμε. Αυτό, δηλαδή, που σήμερα είναι ανίκανος να κάνει για τα F-16», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κοτζιάς.
Πως προγραμματίστηκε η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ – Οι διαφορές με την επίσκεψη Μητσοτάκη
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στο ieidiseis.gr ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης, η προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την προετοιμασία της αντίστοιχης επίσκεψης Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2017.
Η τότε επίσκεψη Τσίπρα ξεκίνησε από το Σικάγο, όπου όμως ο Νίκος Κοτζιάς δεν ακολούθησε αλλά ταξίδευσε απευθείας στην Ουάσιγκτον όπου πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε διαβουλεύσεις με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου ΜακΜάστερ, τον ΥΠΕΞ Τεξ Τίλερσον και τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ.
Σκοπός των συναντήσεων τι άλλο, να κλειδώσουν οι εγγυήσεις προς την Ελλάδα και να γίνουν κατανοητές οι ελληνικές θέσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς, δεν ήταν «διακοσμητικό έπιπλο» στην Κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό χάραξε και υλοποίησε μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική.
Από την πρώτη επίσκεψη Κοτζιά στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2015, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τη χάραξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Οι σχέσεις με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημιουργήθηκαν από τον τότε Έλληνα ΥΠΕΞ, διαμόρφωσαν και το κλίμα των συνομιλιών.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, για πρώτη φορά οι Αμερικανοί ζήτησαν την άποψη της Ελλάδας για δεκαπέντε ζητήματα στην παγκόσμια σκηνή, όπου η ελληνική πλευρά απάντησε ότι θα μπορούσε να απαντήσει στα οχτώ από αυτά, με αποτέλεσμα να δοθούν τελικά αναλύσεις για τέσσερα ζητήματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός Πρόεδρος και τότε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα το 2016 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, χαρακτήρισε τον Νίκο Κοτζιά «tough and hard guy». Προφανώς κάτι θα είχε ακούσει για τα ζητήματα που έθετε στις συνομιλίες που διεξήγαγε, ενώ είχε γίνει ήδη γνωστό στην Ουάσιγκτον ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε «ρίξει» πόρτα στην γνωστή και μη εξαιρετέα Βικτόρια Νούλαντ.
Πηγή: Koutipandoras.gr