Μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απώλεσε από σήμερα τη δυνατότητα να πουλάει το προϊόν της σε πελάτες στις χώρες της Βαλτικής.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Λιθουανίας, Νταϊνίους Κρέιβις.
Την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool ενημέρωσε τη ρωσική InterRAO ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Εδώ και χρόνια, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα, αυξάνοντας τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζοντας υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες. Οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Λετονία και τη Λιθουανία, που ανέρχονταν στο παρελθόν στις 1.300 μεγαβατώρες ετησίως, έπεσαν πέρσι στις 300 και πλέον σταμάτησαν τελείως.
Η Λετονία εισήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα από τη Ρωσία για τελευταία φορά στις αρχές Μαΐου. Η Λιθουανία και η Εσθονία σταμάτησαν να αγοράζουν σήμερα.
«Αρνούμαστε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους, καθώς αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε ο Λιθουανός υπουργός. Πέρσι, το 17% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας προήλθε από τη Ρωσία.
Tέλος το ρωσικό αέριο στη Φινλανδία
Να θυμίσουμε ότι η ρωσική Gazprom σταμάτησε από χθες τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία. Ως γνωστόν, η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει.
«Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Gasgrid Finland. Η Ιμάτρα είναι το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στη Φινλανδία.
Με την Φινλανδία να μετατρέπεται στην τρίτη χώρα της ΕΕ προς την οποίαν διακόπτονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στην Ευρώπη εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία της ηπείρου ενδεχόμενη καθολική διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από τη Μόσχα.