Οι τράπεζες της Ευρώπης χρησιμοποιούν ακόμα φορολογικούς παραδείσους

Οι κορυφαίες τράπεζες στην Ευρώπη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους για να κρατούν μέρος των κερδών τους εκεί, μια τάση που έχει αλλάξει ελάχιστα από το 2014 παρά το γεγονός ότι οι γνωστοποιήσεις από χώρα σε χώρα έγιναν υποχρεωτικές, ανέφερε το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ σε έκθεση τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Ο ανεξάρτητος ερευνητικός φορέας, συγχρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι τα στοιχεία από 36 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξαν ότι είχαν «παρκάρει» συνολικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου το 14% των συνολικών κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.

Στη λίστα των τραπεζών που θέλουν να επωφεληθούν από τον χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους (λιγότερο από 15%) συμπεριλαμβάνονται και ονόματα όπως η , HSBC και NatWest –όπως έχει μετονομαστεί η Royal Bank of Scotland από πέρυσι.

Τα κέρδη που έχουν καταχωρηθεί από τράπεζες σε φορολογικούς παραδείσους είναι περίπου €238.000 ανά εργαζόμενο, έναντι €65.000 σε μη φορολογικούς παραδείσους, αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα κέρδη που έχουν καταχωρηθεί σε φορολογικούς παραδείσους μετατοπίζονται κυρίως από άλλες χώρες όπου λαμβάνει χώρα η παραγωγή υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Οι φόροι έχουν γίνει ένα ευαίσθητο ζήτημα, με τις κυβερνήσεις που έχουν περιορισμένα μετρητά να προσπαθούν να κλείσουν τρύπες στην οικονομία λόγω του COVID επιδιώκοντας να συμφωνήσουν σε έναν κοινό συντελεστή φορολόγησης των Big Tech εταιρειών.

Οι εκθέσεις ανά χώρα που πραγματοποιούνται για να φωτίσουν την εσωτερική λειτουργία των τραπεζών δεν κατάφεραν να αλλάξουν συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρά την άνοδο των φορολογικών θεμάτων στη δημόσια ατζέντα, αναφέρει η έκθεση.

«Πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες – όπως ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος με συντελεστή 25% – μπορεί να είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της χρήσης φορολογικών παραδείσων από τον τραπεζικό τομέα», προτείνει η έκθεση.

Εκτός παγκόσμιου φόρου οι τράπεζες του City

Μετά από συνομιλίες που οργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 130 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, υποστήριξαν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας για τις πολυεθνικές 15% τον περασμένο Ιούλιο, μετά από μια πρώτη προσπάθεια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για να εξασφαλίσει συμφωνία για ποσοστό 21%.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε παράλληλα μέτρα για τον περιορισμό της μεταφοράς των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, που βρίσκονται τώρα υπό συζήτηση στον ΟΟΣΑ.

Η προτεινόμενη συνθήκη θα έδινε στις κυβερνήσεις των χωρών όπου έχουν την έδρα τους οι πολυεθνικές εταιρείες να συνεισφέρουν μια συμπληρωματική εισφορά για να διασφαλιστεί ότι το πλήρες ποσό του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου καταβάλλεται σε όλα τα έσοδα.

Ωστόσο, αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή εξαίρεση των τραπεζών από τον κατάλογο των 100 εταιρειών, μετά από lobbying από το City του Λονδίνου και από άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Ετικέτες