Οι τράπεζες ετοιμάζουν δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ για το 2020 – Ποιοι και με ποια κριτήρια θα χρηματοδοτηθούν

Οι τράπεζες ετοιμάζουν δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ για το 2020 –  Ποιοι και με ποια κριτήρια θα χρηματοδοτηθούν

Έχοντας προχωρήσει τη στρατηγική τους στον τομέα των Μη Εξυπηρετούμενων Δδανείων, οι συστημικές τράπεζες προσπαθούν να περάσουν σε μια νέα φάση, προχωρώντας σε νέες χρηματοδοτήσεις και σε διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

 Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα είτε από επίσημες ανακοινώσεις, είτε από πληροφορίες, οι νέες χρηματοδοτήσεις για το 2020 θα κυμανθούν γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την ζήτηση που θα προκύψει τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στον τομέα της επιχειρηματικής τραπεζικής.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, η Eurobank για την επόμενη τριετία προγραμματίζει νέες εκταμιεύσεις 9 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank νέες εκταμιεύσεις 14 δισ. ευρώ επίσης με χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Νέες χρηματοδοτήσεις έχουν στην στρατηγική τους και η Attica Bank, η HSBC, η μόνη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Τα κριτήρια χρηματοδότησης

Στον τομέα της επιχειρηματικής τραπεζικής, όπως τονίζουν κατ’ επανάληψη διοικητικά στελέχη τραπεζών, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο που να μην χρηματοδοτηθεί. Όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει αναφερθεί, εντάσσονται στο στόχαστρο των τραπεζών για χρηματοδότηση με προτεραιότητα τα εξωστρεφή αλλά και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια. Σημαντικό ρόλο έχει φυσικά η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η σχέση που διατηρεί με το τραπεζικό σύστημα αναφορικά με την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων κλπ.

Στον τομέα της λιανικής και ειδικότερα στον τομέα της στεγαστικής πίστης έμφαση δίνεται πλέον και στην ιδία χρηματοδότηση από μέρους των ιδιωτών. Θα πρέπει πλέον οι ιδιώτες να συμμετέχουν με ένα ποσοστό ιδίας χρηματοδότησης που θα κυμαίνεται τουλάχιστον στο 25% της αξίας του ακινήτου που επιθυμούν να αγοράσουν. Επίσης η πιστοληπτική ικανότητα των ιδιωτών καθορίζεται πλέον αυστηρά με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα, ενώ ισχύουν όλα τα επιπλέον κριτήρια που ήταν σε ισχύ και πριν την κρίση και σχετίζονται μεταξύ άλλων με την πιστοληπτική τους συμπεριφορά και την συνολικά σχέση που διατηρούν με την τράπεζα τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter